Interviu cu Roman Pastrama. Evoluția fertilizării in vitro

Interviu cu Roman Pastrama. Evoluția fertilizării in vitro

-
//
02.03.2017

Fertilizarea in vitro nu mai este demult o noutate, şi nu doar în țările vecine, ca Ucraina și România, ci și în Moldova. În ultimii ani, această procedură a evoluat foarte mult la noi. La acest subiect discutăm cu Roman Pastrama.

Interviu cu Roman Pastrama. Evoluția fertilizării in vitro

Interviu cu Roman Pastrama. Evoluția fertilizării in vitro Din câte ştiu, Republica Moldova se confruntă cu un spor natural negativ, iar rata fertilității totale a populației este în descreștere. Dle Pastrama, cărui fapt se datorează infertilitatea, atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților?

Într-adevăr, rata infertilității în țara noastră este în continuă creștere. Motivele acestei creşteri sunt radiația, fumatul, drogurile, alcoolul, alimentația nesănătoasă, precum și alți factori nocivi care acționează asupra  sănătăţii reproductive a populaţiei.

Interviu cu Roman Pastrama. Evoluția fertilizării in vitro Acum zece ani procedura de fertilizare in vitro era un termen mai puțin cunoscut. Mai mult, această procedură era un lux pe care nu fiecare cuplu și-l putea permite. Iar cele care apelau la fertilizarea in vitro, mergeau peste hotarele țării. Cum explicați evoluția acestei proceduri miraculoase în Moldova?

Fertilizarea in vitro se efectuează începând cu anii ’78. În Moldova, prima procedură s-a făcut în anii ’94-’95. La Centrul Mamei și Copilului această procedură s-a realizat abia în 2005, de către domnul Moșin. Personal, mă ocup de această procedură din 2005. Din acel an, am activat într-un centru privat de fertilizare in vitro din Kiev. Această procedură a fost permisă în Moldova abia patru ani mai târziu. Atunci am revenit acasă, unde am aplicat în practică experiența acumulată la Kiev. Evoluția fertilizării a crescut simțitor datorită utilajului performant și specializărilor pe care medicii noștri le fac peste hotare.

Interviu cu Roman Pastrama. Evoluția fertilizării in vitro La ce etapă femeia, sau mai bine zis cuplul, ar trebui să efectueze o vizită la un ginecolog-reproductolog?

Greșeala pe care o fac femeile este că apelează mult timp la ginecolog de sector sau la unul privat. Pe când unul dintre primii paşi ar fi să consulte un reproductolog. Din păcate, cuplurile pierd ani, urmând tratamente ineficiente pentru infertilitate. Ar fi bine ca ginecologul să le confirme infertilitatea și să-i redirecționeze la un specialist în reproductologie, pentru a evita și problemele psihologice ale femeii.

Interviu cu Roman Pastrama. Evoluția fertilizării in vitro

Interviu cu Roman Pastrama. Evoluția fertilizării in vitro În ce cazuri femeia trebuie să decurgă la fertilizarea in vitro?

Cauzele pentru efectuarea fertilizării in vitro sunt diverse – trompe uterine înfundate, endometrie, disfuncții endocrinologice, diverse anomalii etc. Depistăm aceste probleme, le tratăm, după care decurgem la procedura in vitro.

Interviu cu Roman Pastrama. Evoluția fertilizării in vitro Aţi avut în practica dumneavoastră femei s-au adresat pentru fertilizare in vitro, dar, în fapt, ați soluționat problema infertilității prin alte metode?

Am avut foarte multe cazuri de acest gen, în special în rândul fetelor tinere care s-au adresat la timp. Am depistat problema din start, efectuând analize la hormoni, și le-am ajutat cu tratament adecvat, am efectuat procedura de histeroscopie, iar în cazul altor femei, am apelat la stimulare.

Interviu cu Roman Pastrama. Evoluția fertilizării in vitro În cazul în care bărbatul este cel care suferă de infertilitate, iar șansele lui de vindecare sunt nule, ce soluție oferiți femeii? Există șansa ca aceasta să devină mamă?

Unica soluție este fertilizarea in vitro. În acest caz, se efectuează analize la hormoni, după care se face o operație – TEZA. Aceasta presupune extragerea spermatozoizilor din testicule. La 40 % din bărbați fonul hormonal este bun, iar această operație ne permite să extragem spermatozoizii și să-i crioconservăm. Astfel, procedura de fertilizare este posibilă și în cazul acestor cupluri. Verificat.

Interviu cu Roman Pastrama. Evoluția fertilizării in vitro La finele anului trecut, Ministerul Sănătății a elaborat modificări la Legea privind sănătatea reproducerii. Noile prevederi presupun prestarea serviciilor gratuite de reproducere. Conform noii legi, instituțiile medico-sanitare private vor oferi aceste servicii şi gratuit ?

Ministerul Sănătății  nu s-a adresat cu o astfel de solicitare către centrul TerraMed. Dar, vă asigur, noi suntem deschiși să colaborăm și să prestăm acest serviciu.

Interviu cu Roman Pastrama. Evoluția fertilizării in vitro

Interviu cu Roman Pastrama. Evoluția fertilizării in vitro Ce pachet de documente este necesar pentru a efectua această procedură gratuit?

Este nevoie de un pachet foarte mare de documente. Ambii soți trebuie să facă diverse investigații. Bărbatul – spermograma, SIDA, analize hepatice și sifilis. Şi femeia trebuie să efectueze mai multe analize – biochimie, testul Torch de depistare a infecțiilor, ADN-uri, citologie, consultația la mamolog, la terapeut, la cardiolog etc.

Interviu cu Roman Pastrama. Evoluția fertilizării in vitro Dar în cazul instituțiilor medico-sanitare private?

Acest pachet este unul standard în toate clinicile din lume, cu mici excepţii. Confirm acest lucru, căci am avut ocazia să mă aflu în peste cincisprezece centre de fertilizare in vitro din lume, în Israel, la Moscova etc.

Interviu cu Roman Pastrama. Evoluția fertilizării in vitro Care sunt costurile acestei proceduri?

Acum zece ani costurile erau destul de mari, din cauza reactivelor scumpe. Acum ele sunt altele, deoarece și prețul produselor medicale au scăzut. De fapt, reactivele dictează prețul. Noi le procurăm din Belgia și SUA. Costul procedurii este de aproximativ 50 mii lei.

Interviu cu Roman Pastrama. Evoluția fertilizării in vitro Ce efecte are fertilizarea in vitro asupra fonului hormonal al unei femei?

Această procedură nu are absolut niciun efect negativ asupra fonului hormonal al femeii, dacă aceasta a efectuat-o nu mai mult de două ori. Mai este și alt factor, sănătatea femeii. Dacă ea nu are probleme hormonale, această procedură nu poate s-o afecteze, și viceversa. Pe acest subiect s-au scris multe teze de licență la Moscova, care au confirmat acest lucru.

Interviu cu Roman Pastrama. Evoluția fertilizării in vitro

Interviu cu Roman Pastrama. Evoluția fertilizării in vitro Nașterea marchează sfârșitul emoționant al tuturor procedurilor.

Nașterea este unul din cele mai importante și așteptate momente. Ea marchează nu doar sfârșitul emoționant al tuturor procedurilor, dar și al vizitelor personale ale fiecărui partener la medic. Ratele de obținere a unei sarcini în cadrul acestor proceduri depind de metodele aplicate și de vârsta femeii. Cu cât femeia este mai tânără, cu atât reușita unui ciclu FIV este mai mare și nașterea decurge bine.

Interviu cu Roman Pastrama. Evoluția fertilizării in vitro Cum sunt copiii concepuţi în eprubetă?

O sarcină apărută după fertilizarea in vitro decurge la fel ca o sarcină obținută normal. Dacă viitoarea mămică va avea gemeni, singura problema este că aceștia se nasc cu o greutate mai mică decât un făt unic.

Interviu cu Roman Pastrama. Evoluția fertilizării in vitro Astăzi la ce metode noi se lucrează în acest domeniu?

Preconizăm ca în anii 2017- 2018 să aplicăm în practică metoda diagnosticului de preimplantare (PGD). Această metodă permite nașterea a mii de copii sănătoși. Diagnosticul genetic de preimplantare permite descoperirea anomaliilor embrionilor, înainte ca aceştia să fie implantaţi în uter. Sperăm că, foarte curând, acest vis al nostru va deveni realitate.

Reporter: Xenia Bugneac