mamaplus

Interviu cu Mihai Stratulat: ”Sunt categoric împotriva purtării măștilor în spațiile publice deschise”

-
//
02.12.2020

Începând cu data de 30 noiembrie 2020, obligativitatea purtării măștilor în spațiile publice deschise a devenit valabilă pentru întreaga țară, iar decizia luată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a creat între timp și diverse controverse în rândul populației, dar și a medicilor. Între timp, studiile de specialitate susțin că rata de transmitere a virusului de tip nou în spațiile deschise este extrem de mică, pericolul fiind totuși mai mare în spațiile închise. MamaPlus.md a discutat cu medicul Mihai Stratulat pe marginea acestui subiect, pentru a evidenția un șir de recomandări utile pentru prevenirea COVID-19.

Ați scris pe o rețea de socializare că nu sunteți de acord cu purtarea măștilor în spațiul public și că această decizie ar fi ”cea mai tâmpită decizie CNESP de până acum”. De la ce premiză ați pornit?

În general nu-mi pare ok purtatul măștii în spații deschise. Bine, în spații descchise cum ar fi Piața Centrală sau parcuri, da, putem să îmbrăcăm masca. Dar, atunci când mergi pe stradă și nu este nimeni împrejurul tău, să porți mască mie îmi pare absurd. Mai ales că nici până acum nu se cunoaște cum se transmite acest virus. Știu un caz când într-o familie soțul era testat pozitiv la COVID-19, iar în același timp soția nu s-a infectat. Peste două săptămâni soțul avea anticorpi, iar soția nu. Și invers, un caz în care soția a fost infectată cu COVID-19, iar soțul nici până în ziua de azi nu are infecția și nici anticorpi.

Deocamdată autoritățile publice de la noi nu au luat o decizie finală privind purtarea măștilor în stradă de către copii. Ce părere aveți în general despre această măsură? Este oare necesară?

Cred că până la vârsta de 10 ani copiii nu ar trebui să poarte mască, pentru că rata de transmitere a virusului de la copil la copil este de 0,4%, de la copil la adult este 1% și de la adult la un alt adult este de 4,5%. Copiii fac virusul în forme ușoare și nu-l transmit pentru că nu au tuse, nu au strănut, ceea ce se vorbea până acum. Copiii mai mici au de obicei doar subfebrilitate, poate să fie și o febră de 38 până la 38,5 în cazuri mai rare. De la 7 ani copiii pot să acuze dureri de cap. Unii mai prezintă și diaree. Acestea sunt unicele simptome la copii.

Până la urmă, care este probabilitatea că am putea să ne infectăm în aer liber?

Este foarte mică probabilitatea. Noi cunoaștem foarte bine că în Republica Moldova lumea-i săracă și folosește aceeași mască de la începutul și până la sfârșitul pandemiei. Mergeți la piață și uitați-vă ce culori au măștile oamenilor! În țările mai dezvoltate situația este absolut diferită. O mască medicinală trebuie schimbată o dată la două ore, iar cea din bumbac trebuie spălată în fiecare zi.

Ce soluții eficiente ar putea fi intreprinse pentru a opri răspândirea virusului?

În primul rând trebuie să informăm oamenii care sunt simptomele de COVID-19, pentru că foarte mulți îmi scriu: ”Mă doare capul sau dureri musculare, febra 37, nasul e înfundat, însă am stat ieri seara la serviciu și era aparantul de aer condiționat inclus”. Ei nu conștientizează care ar fi simptomele și atunci ei consideră că este o simplă viroză sau că ”i-a tras curentul”, merg mai departe la serviciu și transmit în așa mod virusul. Dacă oamenii la primul simptom ar înțelege că asta este coronavirus, s-ar autoizola pe 11 zile și atunci răspândirea ar fi redusă considerabil.

Și totuși, care sunt principalele simptome de COVID-19, reieșind din experiența Dvs.?

Dacă avem dureri de cap (în cazul doamnelor ele sunt mai pronunțate) și avem subfebrilitate, atunci mai mult ca sigur că este COVID-19. Apoi, în ziua 5 sau 7 dispare mirosul și gustul, în unele cazuri. Acestea sunt cele mai frecvente simptome, cam în 90% din cazuri.

Ce părere aveți despre tratamentul administrat persoanelor infectate cu COVID-19 în țara noastră?

Deobicei pacienții primesc tratamentul de la medicul de familie și în majoritatea cazurilor am văzut antibioticul în listă, ceea ce nu este corect. Antibioticul se indică deja la pacienții care, pe fond de COVID-19, pot să dezvolte pneumonie. Este vorba despre pacienții în stare grav-medie sau gravă. Vitaminele sunt ok, nu strică. Vitamina C este antioxidant, Vitamina D are acțiune asupra sistemului imun, Zincul este un bun antiinflamator și antioxidant.

În general, virusul trebuie tratat simptomatic. Eventual, se mai dă aspirina pentru profilaxie. Chiar dacă nu este anticoagulant, dar tot are acțiune asupra sângelui. Ideal ar fi că în cazul în care prezinți unul dintre simptomele despre care vorbesc, cum ar fi subfebrilitatea, este să te izolezi acasă, chiar dacă te gândești că ai putea avea o viroză. Apoi, ar trebui să faci testul ca să afli dacă ești sau nu ești infectat cu COVID-19.

Ce le recomandați părinților, ce măsuri ar putea să întreprindă ca să-și protejeze copiii de viroze și virusul de tip nou?

Noi trebuie toți să conștientizăm că mai devreme sau mai târziu o să ne îmbolnăvim de COVID-19. Asta până la apariția vaccinului. Dar, vaccinul nu o să apară mai devreme decât în primăvara anului viitor. Și atunci, inevitabil toți o să trebuiască să trecem prin această boală. Părinții nu trebuie să-și facă griji pentru copii, deoarece ei fac o formă ușoară a virusului.

Am avut un copil de două săptămâni care a avut doar două zile temperatura 37,4 și gata, s-a terminat COVID-ul la el. Mai au părinții un obicei – încearcă să se izoleze unul de altul sau să ducă copiii la bunici. Eu consider că dacă se îmbolnăvesc, ar trebui să se îmbolnăvească toată familia o dată, să treacă împreună peste acest moment.