La sfârşitul lui septembrie mass-media a tras un semnal de alarmă, pentru că Centrul Naţional de Sănătate Publică a declarat că Moldova se află în pragul unei epidemii de hepatită, cei mai expuşi riscului fiind copiii şi adolescenţii. După cum am fost informaţi, cea mai complicată situaţie, conform prognozelor, este în rândul bolnavilor de hepatita virală de tip A. Am decis să ne clarificăm ce reprezintă hepatita A, cum se diagnostichează şi care sunt metodele de prevenţie. La întrebări ne-a răspuns pediatrul de categoria I Andrian Sâmboteanu.
Andrian, cât de periculos este hepatita A?
Înainte de a vorbi despre boală, voi vorbi despre organul în care se dezvoltă – ficat. Şi copiii ştiu că ficatul participă practic în toate procesele metabolice care se desfăşoară în organism. Funcţia principală a ficatului este însă eliminarea substanţelor toxice din organismul uman.
Zilnic în sângele omului ajunge o cantitate mare de otrăvuri: produse toxice reziduale ale metabolismului, precum şi substanţe rezultate din dezintegrarea hranei, produse chimice, medicamente, produse ale activităţii vitale a diferitor microorganisme. Ar fi greu să ne imaginăm ce s-ar întâmpla dacă toate aceste substanţe ar rămâne în organism. Toate această „murdărie” trece prin ficat, care o supune modificării chimice şi, transformând substanţele toxice în inofensive, le elimină din organism împreună cu bila.
Hepatita A este o boală infecţioasă a ficatului provocată de un virus. Această boală are un ciclu de viaţă destul de îndelungat. Virusul trăieşte în apă aproximativ jumătate de an, iar în mediul exterior – o lună. Temperaturile favorabile pentru el sunt cuprinse între 20 şi 25 de grade, acesta fiind omorât doar în procesul fierberii.
Pentru om hepatita A nu este atât de periculoasă, pentru că odată ce am fost bolnavi, organismul formează o imunitate destul de îndelungată la această boală.
Cum are loc infectarea cu hepatita А?
Infectarea cu hepatita A are loc pe cale fecal-orală. Aceasta înseamnă că virusul din mediul exterior ajunge în tractul gastrointestinal al omului (copilului). Purtători sunt fructele şi legumele nespălate, apa. Hepatita A este în general o boală a „mâinilor murdare”.
De fapt, hepatita A este o boală preponderent a copilăriei şi adolescenţei. Unii medici o consideră boală infecţioasă a copiilor. Hepatita A are un specific aparte, deosebit de alte tipuri de hepatite.
Care sunt simptomele bolii?
Primele simptome ale hepatitei A:
- febră;
- cefalee şi dureri de muşchi;
- pierderea poftei de mâncare;
- apariţia unor erupţii însoţite de prurit.
Pe o perioadă de câteva zile simptomele se agravează, la acestea adăugându-se greaţa, voma, durerile abdominale, şi anume în partea dreaptă superioară a abdomenului. Apar, de asemenea, diareea, halena şi un gust amar în gură. Se pot mări nodulii limfatici şi apărea ictusul, care este precedat de închiderea la culoare a urinei. Dacă de icter suferă copiii mai mari, simptomele sunt mai accentuate.
Cum se desfăşoară tratamentul hepatitei A la copii?
Copilul infectat cu hepatita A prezintă un risc pentru persoanele din jur, pentru că devine automat un transmiţător de infecţii. În condiţiile staţionarului infecţios se asigură nu doar o îngrijire corespunzătoare şi o dietă specială, ci şi o decontaminare eficientă a maselor fecale. Această metodă de tratament asigură prevenirea răspândirii infecţiei. În cazul în care copilul a frecventat o instituţie de învăţământ, acolo trebuie declarată carantina, cu măsuri ulterioare de profilaxie.
Copilul bolnav trebuie să consume o cantitate mare de lichide şi, obligatoriu, să respecte o dietă specială. În cazul în care copilul a pierdut o cantitate mare de lichide, acestea sunt suplinite cu ajutorul picurătorilor.
În perioada în care copilul are febră şi icter, acesta trebuie să urmeze un regim la pat. Odată cu reducerea simptomelor de intoxicaţie, eforturile fizice vor fi crescute treptat.
Medicamentele pot fi folosite doar la indicaţia medicului. Sistemul imunitar al copilului este capabil să lupte singur cu virusul hepatitei A. Terapia simptomatică presupune reducerea temperaturii şi menţinerea forţelor fizice ale copilului.
Poate fi prevenită infectarea cu hepatita А?
Profilaxia hepatitei A la copii se reduce, în general, la a-i învăţa regulile de igienă personală. Copilul trebuie să înţeleagă că nu are voie să pună în gură nimic luat de jos. La fel, explicaţi copilului că este periculos să bea apă nefiartă. Cea mai bună metodă de prevenire a bolii este obiceiul de a ne spăla regulat pe mâini. Spălatul regulat al mâinilor trebuie să fie o normă, atât acasă, cât şi în instituţiile de învăţământ. În plus, este foarte important să avem un mediu înconjurător curat, care include şi toalete, băi şi haine curate. Dacă micuţului i s-a pus diagnosticul de hepatită, şi ceilalţi membri ai familiei trebuie supuşi investigaţiilor, pentru a preveni răspândirea bolii. Medicul poate ajuta părinţilor să elaboreze un plan de tratament pentru întreaga familie. Şi, desigur, rolul principal revine vaccinării profilactice împotriva hepatitei A.
A pregătit Cristina Scripnic