Gripa şi sarcina. Interviu cu specialistul Maxim Calaraş

Gripa şi sarcina. Interviu cu specialistul Maxim Calaraş

-
//
15.03.2016

Este bine cunoscut faptul că sarcina nu este cea mai bună perioadă pentru boli. În anumite etape ale sarcinii este absolut nerecomandat ca femeia să se îmbolnăvească, mai ales în sezonul gripelor şi răcelilor. De ce este periculoasă gripa pentru gravide? Cum să o tratăm? La aceste întrebări ne-a răspuns Maxim Calaraş, medic obstetrician-ginecolog de categorie superioară.

Gripa şi sarcina. Interviu cu specialistul Maxim Calaraş

Gripa şi sarcina. Interviu cu specialistul Maxim Calaraş De ce este periculos virusul gripei în timpul sarcinii?

Gripa este o boală virală respiratorie acută, provocată de virusul gripei şi caracterizată prin afectarea sistemului respirator al femeii însărcinate. Pericolul gripei constă în faptul că, pe fonul acestei boli, creşte riscul de dezvoltare a unei infecţii bacteriene secundare, care poate conduce la pneumonii severe. Din această cauză vaccinul de gripă în cazul sarcinii se consideră o asigurare suplimentară împotriva acestei boli.

Gripa şi sarcina. Interviu cu specialistul Maxim Calaraş Vorbiţi-ne despre simptomele gripei în timpul sarcinii.

Boala debutează brusc şi virulent, fiind însoţită de creşterea rapidă a temperaturii corpului până la valori foarte înalte. Cele mai înalte valori ale temperaturii, de 39-40 °C, se observă, de regulă, în primele două zile ale bolii. La sfârşitul primelor zile se poate observa deja tabloul extins al bolii, trăsătura de bază fiind manifestările generale de intoxicaţie, aşa ca: dureri pronunţate de muşchi şi cap, o stare de disconfort în tot corpul. Unul dintre simptomele precoce foarte frecvente este uscarea şi înroşirea cavităţii bucofaringiene, precum şi guturaiul.

Gripa şi sarcina. Interviu cu specialistul Maxim Calaraş

Gripa şi sarcina. Interviu cu specialistul Maxim Calaraş Ce influenţă are virusul gripei asupra viitoarei mame şi a fătului?

Dacă mama se îmbolnăveşte în primele 12 săptămâni, în perioada formării sistemelor şi organelor interne ale copilului, prezenţa virusului poate influenţa asupra dezvoltării acestora. Virusul poate influenţa atât direct, cât şi indirect asupra ţesuturilor fătului, ceea ce poate conduce la defecte ale dezvoltării sistemului nervos. Şi în trimestrele doi şi trei virusul poate dăuna fătului, însă mai puţin decât în primul.

În cazul afectării placentei, circulaţia sângelui poate fi dereglată, iar acesta este un proces ireversibil. În cazul dat creşte riscul unei naşteri premature sau întârzierii creşterii intrauterine a fătului. Nou-născuţii au o greutate mai mică. Majoritatea copiilor care au fost infectaţi intrauterin cu gripă au anumite dereglări de dezvoltare.

Gripa şi sarcina. Interviu cu specialistul Maxim Calaraş Ce poate şi ce nu poate să facă viitoarea mamă dacă se îmbolnăveşte de gripă?

Luaţi legătura cu un medic calificat, anunţaţi ginecologul Dumneavoastră despre boală. Şi principalul, nu încercaţi să vă trataţi singure. Această boală este periculoasă în sine, iar când este vorba despre micuţ, cu atât mai mult nu trebuie să riscaţi. Pe timpul sarcinii, vă sfătuiesc să uitaţi de medicamentele de tipul Remantadin şi altele care conţin această substanţă. 

Gripa şi sarcina. Interviu cu specialistul Maxim Calaraş Cum se tratează gripa în cazul sarcinii?

Reţineţi: În primul rând, doar medicul poate prescrie un medicament! Nu uitaţi niciodată acest lucru!

Majoritatea preparatelor medicamentoase sunt categoric contraindicate în timpul sarcinii, pentru că pot afecta dezvoltarea fătului şi sănătatea copilului într-o măsură mai mare sau mai mică. Nu trebuie să agravaţi consecinţele gripei, destul de grave în sine, printr-o alegere greşită a preparatului. Chiar şi ierburile din medicina populară, absolut inofensive după părerea multora, pot dăuna femeii însărcinate.

1. Pentru scăderea febrei puteţi folosi Paracetamol, însă doar la indicaţia şi conform dozei prescrise de medic. Produsele derivate de tipul „GripGo”, „Teraflu” şi altele asemenea nu sunt cu nimic mai bune. Acestea conţin, în majoritate, paracetamol, iar restul sunt diverse adaosuri pentru sporirea gustului şi mirosului.

2. Femeia însărcinată trebuie să consume multe lichide calde, care vor ajuta la evacuarea din organism a produselor intoxicării virale. Pot fi consumate sucuri de fructe de pădure, ceaiuri cu miere şi lămâie. Dar nu uitaţi că mierea este un alergen puternic, de aceea trebuie consumată cu măsură.

3. Se recomandă somnul. În timpul somnului organismul luptă mai bine cu boala.

Gripa şi sarcina. Interviu cu specialistul Maxim Calaraş

Gripa şi sarcina. Interviu cu specialistul Maxim Calaraş Femeile însărcinate se pot vaccina?

Prevenirea gripei în timpul sarcinii are o importanţă mai mare decât tratamentul, iar vaccinarea ajută la evitarea dezvoltării complicaţiilor care pot fi provocate de virusul gripal. Vaccinarea ocupă o poziţie de top între metodele de profilaxie a bolii, mai ales în timpul sarcinii, pentru că este o măsură eficientă de prevenire a dezvoltării procesului infecţios.

Gripa are complicaţii şi influenţe mult mai periculoase asupra fătului decât vaccinul împotriva acesteia.

Femeile însărcinate trebuie să ţină cont de următoarele avantaje incontestabile ale vaccinării:

  • dacă infectarea cu gripă are loc în timpul sarcinii, aceasta poate provoca moartea intrauterină a fătului, anomalii congenitale, întârzieri de dezvoltare fizică şi psihică a nou-născutului. Vaccinul vă va proteja de aceste complicaţii, pentru că reduce la minimum riscul de infectare;
  • dacă gravida este bolnavă de astmă, diabet, are probleme de inimă, ficat, rinichi, sistemul nervos, consecinţele gripei sunt şi mai grave, iar riscul de infectare este şi mai mare, de aceea vaccinul împotriva gripei este RECOMANDAT;
  • vaccinurile contemporane sunt supuse la diverse teste şi majoritatea medicilor consideră că multe dintre ele sunt absolut sigure pentru făt şi viitoarea mamă;
  • ca răspuns la vaccin, în organismul femeii gravide se produc anticorpi, care ajung la făt prin intermediul placentei, formându-se imunitatea pasivă intrauterină specifică, care se păstrează timp de 6 luni după naştere.

Gripa şi sarcina. Interviu cu specialistul Maxim Calaraş Care sunt contraindicaţiile vaccinului antigripal?

Pentru vaccinarea împotriva gripei în timpul sarcinii există o serie întreagă de contraindicaţii. De aceea femeia trebuie să fie examinată în mod obligatoriu de un medic înainte de vaccinare, pentru a exclude complicaţiile ulterioare. Dintre acestea fac parte:

  • alergia la proteina de ou;
  • intoleranţa individuală la vaccin;
  • febra;
  • perioada de acutizare a oricărei boli.

Gravida trebuie să cunoască obligatoriu toate aceste contraindicaţii, pentru a informa la timp medicul despre prezenţa lor. Aceasta va permite evitarea complicaţiilor nedorite pe viitor, atât pentru făt, cât şi pentru femeie.

Gripa şi sarcina. Interviu cu specialistul Maxim Calaraş

Sfatul medicului: Dacă sunteţi însărcinată şi vreţi să vă protejaţi pe Dumneavoastră şi pe viitorul copil, de sănătatea căruia sunteţi deja responsabilă în mod direct, în perioada de acutizare a bolilor virale, faceţi vaccinul fără să staţi mult pe gânduri. Cu siguranţă, avantajele vor fi mai mari decât dezavantajele. Nu trebuie să vă temeţi de vaccinare şi nu trebuie să vă îngrijoraţi pentru faptul că vaccinul ar putea influenţa negativ asupra stării de sănătate a viitorului copil. Vaccinarea antigripală se efectuează în perioada octombrie-decembrie.

Nu uitaţi că este mult mai uşor să previi o boală decât să o tratezi, în special atunci când este vorba despre copilaşi. Din această cauză, respectaţi regulile generale de prevenire a îmbolnăvirii şi duceţi un mod de viaţă care să excludă riscurile. Să fiţi sănătoase, Dumneavoastră şi micuţii Dumneavoastră!

Text: Cristina Scripnic