Bebeluși plângând toată noaptea… Nopți nedormite ca simbol al maternității eroice… Tatăl care pleacă la serviciu mereu obosit și epuizat … Cum să evităm toate aceste probleme? Și ce să facem dacă nu am reușit să le evităm?
Noaptea ca ziua...
Situația despre care vom vorbi în continuare este uimitor de obișnuită și des întâlnită. În primul său an de viață, copilul este, pe parcursul zilei, obiectul mândriei și adorației tuturor rudelor: liniștit, vesel, doarme bine și nu face mofturi. Dar toate aceste calități dispar instant în momentul în care membrii adulți ai familiei decid că ar fi bine să doarmă puțin după o zi grea de muncă. Dorința de somn a mamei și a tatălui vine în contradicție vizibilă cu intențiile bebelușului, care deschide gurița și începe să demonstreze o activitate ieșită din comun imediat ce se vede în pătuț.
Ca rezultat, noaptea se transformă într-un coșmar… Cântat, legănat, hrănit, plimbat, apă, oliță – orice în afară de somn. Episodic ochișorii micuțului parcă se închid, însă somnul nu este profund și de durată, orice mișcare îl trezește: într-un cuvânt, părinții nu se plictisesc deloc…
Subliniem încă o dată: nu vorbim despre situația în care micuțul gângurește și cere atenție (prezența adulților, plimbat și legănat în brațe etc.) permanent, și ziua și noaptea. În acest caz trebuie să căutați fie boli, fie probleme pedagogice grave.
Cazul nostru este însă reprezentat de o diagnoză concretă, pe care o pun de regulă bunicile: „Copilul a încurcat ziua cu noaptea”. Și într-adevăr: dacă ziua nu ar străluci soarele și tata nu ar trebui să meargă la serviciu, totul ar fi bine și frumos – somn, liniște și pace.
Ce influențează asupra somnului?
Situația descrisă nu se reflectă prea mult asupra stării de sănătate a copilului, dar nu convine deloc mamei și tatălui. Și, având în vedere că micuțul are nevoie totuși de părinți sănătoși, veseli și plini de forțe, problema trebuie soluționată. Realizarea practică a unor măsuri orientate spre normalizarea ritmului de viață necesită anumite cunoștințe teoretice. Ca urmare, de aici vom începe.
Copilul nu poate să nu doarmă. Durata și profunzimea somnului depinde de mulți factori, iar noi nu putem influența doar asupra unuia – vârsta copilului. Restul parametrilor legați de somn pot și trebuie controlați și orientați. Totul stă în puterile noastre.
Experiența personală a fiecărui adult demonstrează: dorința de a dormi într-un anumit moment depinde de trei parametri de bază:
- intensitatea consumului energetic – cu cât mai mare este acesta, cu atât mai tare ne este somn;
- durata și profunzimea episodului precedent de somn și intervalul de timp trecut de atunci – aici totul este clar fără comentarii;
- relația dintre somn și alimentație – după un prânz consistent, somnul este mai dulce.
Acești parametri au o importanță și mai mare când vine vorba despre bebelușii de până la un an. Putem să ne amintim și că asupra somnului influențează starea de sănătate, senzaţiile de durere, febra, tusea, mâncărimea, greața și alte astfel de „bucurii”. Însă problema ritmului somn-veghe inversat nu are legătură cu anumite boli, deoarece este greu să ne imaginăm o maladie care să se manifeste exact în momentul în care părinții vor să se culce.
În schimb, un factor care are, cu siguranță, o anumită influență este aerul din dormitor. Dacă aerul este proaspăt (adică răcoros și umed), atunci este mai ușor să adormi, iar dacă în cameră, pe lângă micuț, sunt mama, tata, pisica, trei covoare și două încălzitoare, problemele sunt evidente.
Este o boală
În majoritatea cazurilor copilul care s-a plimbat suficient și s-a jucat în voie cu părinții, se calmează pe la șase-șapte dimineața. Și nu este nimic de mirare în faptul că acest somn de dimineață, ca și restul episoadelor de somn din timpul zilei, este folosit de mămică pentru odihna proprie. Aceasta, apropo, duce spre faptul că situația se stabilizează și nu mai pare atât de neplăcută – femeia se obișnuiește să se odihnească pe parcursul zilei și reacționează mai calm la nopțile fără somn.
În același timp, odihna de zi nu poate fi completă din cauza mulțimii de treburi casnice sub formă de spălat, călcat, curățenie, pregătirea meselor, mersul la magazin. Și dacă nu ar fi tatăl obosit, somnoros, flămând și supărat, această situație ar fi, într-un final, destul de acceptabilă.
S-ar părea că inversarea ritmului de somn și veghe apare brusc, fără o cauză anumită. Însă, ținând cont de informațiile de mai sus, cauzele acestui fenomen sunt destul de ușor de explicat. Este suficient ca micuțul să nu doarmă bine o noapte, ca să urmeze o zi în care compensează oboseala prin somn îndelungat, iar următoarea noapte să îi revină iarăși cheful de joacă și plimbare.
Ritmul inversat este o boală nu este o boală fizică a unui micuț concret, ci o maladie socială a unei familii. Multitudinea de metode de acceptare a acesteia depind de starea materială a familiei și prevăd, de exemplu, o cameră separată pentru tată, în care să doarmă noaptea, sau angajarea unei bone, ca mama să doarmă ziua. În același timp, orice boală netratată duce la complicații. Se știe foarte bine ce se poate întâmpla atunci când locul și timpul de somn a soților nu coincid în mod sistematic…
Această situație tristă și paradoxală este agravată și de faptul că medicii nu dispun practic de metode de ajutor, adică nu există o pilulă-minune care să aducă în normă un regim inversat. Iar diversele preparate de liniștire (brom, talpa-gâștei, valeriana etc.) sunt mai mult o metodă de psihoterapie pentru părinți (după principiul „trebuie făcut ceva”), decât un ajutor real pentru copil.
Concluzia principală – nu așteptați ajutor de la nimeni. Trebuie să vă ajutați singuri, deoarece boala ritmului inversat, spre deosebire de majoritatea altor boli, trebuie tratată în mod independent.
Regulile de autotratament
1. Încercați să analizați cauzele. Ce a putut deranja somnul micuțului? Dacă aceste cauze au legătură cu starea de sănătate (colici intestinale, febră, dureri de urechi etc.), găsiți o soluție împreună cu medicul pediatru, pentru ca senzațiile neplăcute să nu îl deranjeze noaptea. Rețineți că cea mai frecventă (!) cauză a dereglării somnului de noapte este aerul din dormitor (cald și uscat).
2. Oricât de somn v-ar fi, încercați să nu lăsați copilul să doarmă mult în timpul zilei. Copiii de până la un an dorm pe parcursul zilei, adică în intervalul 6.00-22.00, de două sau patru ori. Unul dintre aceste episoade de somn trebuie exclus, dar nu din contul prelungirii celorlalte. Adică dacă micuțul dormea de trei ori câte două ore, dar acum l-ați făcut să doarmă de două ori, dar câte trei ore, nu ați soluționat nimic. Dacă bebelușul vrea să doarmă, încercați să îl distrați activ – să dansați, să vă jucați, să vorbiți etc., prelungind timpul până la somn. Și treziți-l după două ore. Desigur, pentru o mamă iubitoare este greu să își trezească micuțul care doarme frumos și profund este foarte greu, dar soluții mai ușoare nu există.
3. În decursul zilei sporiți la maximum consumul de energie. Plimbări, jocuri active, gimnastică. Nu uitați că micuțul consumă multă energie pentru menținerea temperaturii corpului: nu trebuie să îl supraîncălziți (prin haine și calorifere), iar în timpul plimbării micuțul trebuie să își poată mișca mânuțele, piciorușele și capul.
4. Înainte de somn, aduceți în ordine dormitorul. Aerisiți camera, dați cu aspiratorul, spălați podeaua. Condițiile ideale pentru somn sunt următoarele: temperatura aerului – 18-20 °С, umiditatea – 50-70%.
5. Reglementați regimul meselor. Includeți o masă în intervalul 23.00-24.00. Dacă alimentația copilului este deja diversificată, ultima masă trebuie să fie mai consistentă, de exemplu terci pe lapte. Dacă micuțul este alăptat la sân, încercați să îl hrăniți mai puțin în intervalul 18.00-20.00, ca acesta să mănânce mai cu poftă înainte de somn.
6. Băița de seară (înainte de ultima masă) – în cadă mare, cu apă abia călduță, masaj și gimnastică – este o metodă eficientă ca micuțul să consume energie, să își facă poftă de mâncare și să comunice cu părinții înainte de somn.
Concluzii
Cel mai complicat în tratamentul bolii ritmului inversat este faptul că părinții, dar de cele mai multe ori totuși mămicile și bunicile, trebuie să acționeze în contradicție cu reprezentările generale despre dragostea față de copil. Doar este vorba despre propria odraslă!!! Cum să nu o hrănești suficient? Cum să o trezești?... Suntem gata încă doi ani să nu dormim în timpul nopții!!!
Sunteți gata să nu dormiți? Să perpetuați cu lunile problema care poate fi soluționată în maximum două-trei zile? Vorbim aici deja de altă problemă. Se cheamă masochism. Pediatrii nu tratează așa ceva…
Autor: Komarovsky E. O.