Apa este un element esențial organismului uman. Deși ni se pare firesc s-o oferim și unui bebeluș care face primii pași în viață, totuși acest lucru le-ar putea face mai mult rău decât bine.
Cum e corect să dăm apă copiilor, ce cantitate de apă trebuie sa consume bebeluș în dependență de vârstă, din comerț sau de la robinet răspunsul la aceste întrebări aflați de Olga Gutium, specialist în alăptare și de la pediatrul Olga Spetețchi.
Olga Gutium
specialist în alăptare
Olga Spetețchi
pediatrul
Potrivit recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, apa se introduce în alimentația copilului de la începutul diversificării, de regulă de la 6 luni.
De ce nu este necesară apa la un bebeluș ce nu a împlinit încă 6 luni?
Olga Gutium specialist în alăptare ne spune că organismul unui bebeluș care nu a atins vârsta de 6 luni este pregătit să asimileze numai apa din laptele matern.
BEC!!!! Știai că laptele matern conține circa 90 % de apă?
În cazul în care copilul este alăptat exclusiv, nu are nevoie de apă în plus, chiar și în condiții foarte calde. Este de altfel important ca mama să își crească aportul de apă propriu și să își alăpteze bebelușul în mod frecvent.
Cum e corect să dăm apă copilului?
Olga Gutium, specialist în alăptare ne spune că mama îi oferă copilului apă cu o linguriță sau cu o cană/pahar, în porțiuni mici între mese.
„Este important să conștientizați faptul că mulți copii refuză să bea. Nu ar trebui să vă îngrijorați, în cazul în care copilul este alăptat la cerere și nu dă semne de deshidratare, acest lucru nu este o problemă. Totuși, continuați încercările.”
Câtă apă trebuie să consume bebeluș în dependență de vârstă?
Odată ce bebelușul a împlinit 6 luni, îi puteți oferi apă începând cu cantități mici, apoi crescându-le periodic.
Necesarul de lichide se calculează în funcție de greutatea bebelușului. Astfel:
- 0-3 luni: 150ml/kgcorp/24ore;
- 3-6 luni: 125-150ml/kgcorp/24ore;
- 6-9 luni: 100-125ml/kgcorp/24ore;
- 9-12 luni: 100-110ml/kgcorp/24ore;
- 12-36luni: 100ml/kgcorp/24ore.
„Nesatisfacerea acestui necesar poate conduce la deshidratarea copilului”, a menționat d-na pediatru, Olga Spetețchi.
STUDIU. În țările calde, precum India, a fost realizat un studiu care a demonstrat faptul că: copii care sunt alăptați exclusiv și la cerere (6 luni) nu prezintă semne de deshidratare, în comparație cu cei care sunt alăptați, și cărora li se oferă și apă.
Excepție! În cazul bolilor febrile când pierderile de apă cresc sau în cazul când copilul are diaree se recomandă hidratare suplimentară, însă aceasta se va face strict la recomandarea pediatrului!
Este posibil sa se dea unui copil prea multa apa?
Da! Este vorba despre intoxicația cu apă, care este foarte periculoasă. Orice cantitate de apă la un copil mai mic de 6 luni, înlocuiește o parte din laptele matern și provoacă un fals sentiment de sațietate, iar acest lucru poate duce la o pierdere în greutate. De asemenea, poate fi cauza unor probleme legate de microflora intestinală. Daca copilul nou născut are icter, apa este de două ori mai periculoasă.
Mai mult decât atât, în cazul în care copilul primește apă dintr-o sticlă, este foarte probabil ca culterior să refuze sânul.
Apă din robinet vs apa din comerț
În nici un caz nu dați bebelușului sau copilașului mai măricel apa de la fântână. Aceasta conține numeroase bacterii, nitrați și nitriți care ar putea cauza o intoxicație severă.
Pediatrul Olga Spetețchi ne spune că pe parcursul experienței sale a întâlnit o mulțime de cazuri când copilașii au făcut intoxicație cu nitrații ce se conțin în apă.
„Îmi amintesc foarte bine un caz, când doi copii gemeni din Codreanca s-au intoxicat cu nitrați, ce se conțin în apă. Mama nici nu și-au dat seama că de fapt apa din fântână pe care ea o băuse era cauza.”
Orice apă fie fântână sau robinet, fie din comerț trebuie testată. Totuși, dacă nu aveți această posibilitate optați pentru apa din comerț care are certificate de calitate.
Iată câteva lucruri de care să țineți cont atunci când achiziționați apă pentru copil:
- apa trebuie să fie pură din punct de vedere microbiologic;
- apa trebuie să aibă un conținut de minerale mai mic de 500 mg/l, un conținut de nitrați cât mai mic și să fie săracă în sodiu
- sa aibă un PH optim consumului permanent, ph-ul neutru (7) sau ușor alcalin.
Important de reținut: apa plată nu trebuie fiartă! Deși multe mămici fac acest lucru, este destul de greșit, deoarece precipită calciul și concentrează mineralele. Este suficient să fie încălzită până la 70 de grade C.
Sursa: Mamaplus.MD