Ce seturi de construcții (tip lego) să alegem pentru copiii de până la 3 ani

Ce seturi de construcții (tip lego) să alegem pentru copiii de până la 3 ani

-
//
18.04.2017

Seturile lego sunt o jucărie folositoare și instructivă, care place la fel de mult atât băieților, cât și fetițelor. Piesele de culori aprinse atrag atenția copiilor, iar procesul de construcție și asamblare a acestora dezvoltă motricitatea mică și logica.

Ce seturi de construcții (tip lego) să alegem pentru copiii de până la 3 ani

Tipurile de seturi lego

  • Primul set de piese pe care îl ia în mâini copilul sunt obișnuitele cuburi. Ele pot fi moi, de plastic, de lemn sau de cauciuc.
  • Seturile de construcții pentru bebeluși includ, pe lângă cuburi, și alte figuri: arcade, conuri, cilindri. Acestea permit ridicarea unor construcții mai complicate ca cele din cuburi simple. De cele mai multe ori ele sunt confecționate din lemn sau mase plastice și sunt sigure pentru copiii de orice vârstă.
  • Seturile cu forme pentru sortat sunt și ele un tip specific de jucării de constrcție. Ele sunt potrivite pentru orice vârstă și includ forme speciale care trebuie inserate în orificiile corespunzătoare ale bazei. Aceste forme pentru sortat ajută la dezvoltarea gândirii și orientării în spațiu.
  • Seturile de construcție moi sunt confecționate din isolon, fiind sigure pentru bebeluși, iar asamblarea lor este ușoară, de aceea seturile moi sunt potrivite pentru orice vârstă.
  • Seturile de construcție tip lego permit antrenarea imaginației și asamblarea celor mai diverse construcții. Pentru copiii mai mici sunt potrivite piesele mai mari, iar preșcolarii pot realiza construcții complicate din piese de dimensiuni mici.
  • Seturile tematice sunt o varietate a jocurilor de tip lego, conținând, pe lângă piesele standard, detalii suplimentare, care permit construirea unui anumit obiect. De exemplu, setul „Ferma” poate conține figurine micuțe de animale, iar „Castelul de poveste” - turnuri și podulețe.
  • Seturi de construcții cu șuruburi și piulițe. Acestea sunt mai greu de asamblat, de aceea sunt recomandate copiilor mai mari de 3 ani. Piesele sunt asamblate cu ajutorul șuruburilor.
  • Piesele seturilor de construcție cu magenți se îmbină între ele cu ajutorul unor bile magnetice. Aceste seturi sunt nerecomandate pentru copiii mai mici de 3 ani, pentru că au piese mici.
  • Seturile de construcție de contur constau din tubulețe, care se îndoaie ușor și iau orice formă. Acestea sunt recomandate pentru copiii de peste 6 ani.
  • Seturile electronice sunt potrivite pentru școlari.

Ce seturi de construcții (tip lego) să alegem pentru copiii de până la 3 ani

Seturile de construcție pentru copiii de până la 1 an

Cel mai bun tip de lego pentru copiii de această vârstă sunt cuburile obișnuite. Cu ajutorul lor copilul învață să construiască forme simple și își dezvoltă bazele gândirii logice și spațiale. După un timp anumit, măriți gradul de dificultate al jocului, înlocuind cuburile obișnuite cu seturi de construcție.

Seturile lego pentru cei mai mici sunt viu colorate, cu piese de dimensiuni nu prea mari (5-10 cm), sunt potrivite pentru mânuțele copiilor, dar nu suficient de mici pentru a fi înghițite. Tipurile principale de jucării de construcție care pot încredințate copiilor de până la 1 an sunt cuburile moi, de lemn, de mase pastice, precum și seturile cu forme pentru sortat.

Seturile de construcție pentru copiii de la 1 până la 3 ani

Copiilor mai mari de 1 ani le puteți oferi seturi tip bloc (potrivite pentru vârsta fiecăruia), iar diversitatea poate fi asigurată cu elemente tematice. Copilașii mai mari nu mai sunt interesați de cuburi, în plus seturile simple nu îi învață nimic.

Seturile mai complexe dezvoltă motricitatea mică a mâinilor, gândirea, logica și fantezia. Numărul de piese în set crește odată cu vârsta copilului, iar dimensiunile lor scad. Pentru copiii de această vârstă sunt potrivite mozaicurile și jucăriile lego. Seturile cu șuruburi și magneți sunt pentru copiii mai mari.

Ce seturi de construcții (tip lego) să alegem pentru copiii de până la 3 ani

Cum să alegem seturile de contrucții pentru copiii mai mici de 3 ani

  • Încercați la magazin să îmbinați piesele, verificați cât de ușor se  asamblează acestea.
  • Cu cât mai mic este copilul, cu atât mai simplă trebuie să fie jucăria.
  • Rugați vânzătorul să prezinte certificatul de calitate al produselor. Jucăriile care nu corespund standardelor pot afecta sănătatea copiilor.
  • Verificați piesele să nu fie crăpate și știrbite.
  • Evitați seturile de construcții cu mirosuri chimice pronunțate.
  • Dacă vopseaua de pe jucărie rămâne pe mâini, evitați să o cumpărați.

Cum să vă jucați cu un copil de până la 3 ani

Mai întâi permiteți copilului să se familiarizeze cu setul de construcție în mod independent. Dacă aceasta este prima jucărie de acest fel a micuțului, el, probabil, va arunca piesele prin toată camera. Dar înainte de asta le va examina cu atenție și le va ține în mâini. Apoi implicați-vă în joc și arătați copilului cum se construiește un turn simplu sau o clădire. Rugați copilul să participe în proces, să vă ajute la construit. În procesul de joacă puteți învăța copilul, numind culorile sau formele pieselor (triunghi, pătrat, rotund etc.).

Primele figuri construite în comun pot fi piramidele simple, scările, dar și construcțiile mai complicate, de exemplu o căsuță. Aceasta va oferi copilului primele reprezentări despre gândirea și orientarea în spațiu, îl va învăța să deosebească piesele mari și mici, late și înguste.

Ce seturi de construcții (tip lego) să alegem pentru copiii de până la 3 ani

După câteva figuri create împreună, propuneți copilului să construiască ceva în mod independent. La necesitate, construiți ceva asemănător în paralel, pentru ca micuțul, dacă nu reușește, să poată urmări mișcările dumneavoastră. După un timp anumit, copilul va învăța să creeze figuri proprii și va lăsa imaginația să zboare, punând în practică propriile idei. De la 2 ani, puteți transforma seturile de construcții în mini-teatru: să inventați povești despre personajele create, să jucați scenete cu ajutorul decorațiilor.

La 3 ani învățați copilul să construiască după schițe. Acesta este următorul pas în dezvoltarea gândirii, pentru că obiectul în două planuri trebuie transpus în trei planuri (în volum). Lăsați copilului libertatea de a se juca cu piesele lego, încurajați-l să creeze propriile clădiri, personaje, construcții și să își dezvolte imaginația.

Sursa