Majoritatea părinților cumpără caruselul pentru pătuc – jucăria rotativă suspendabilă – înainte de nașterea copilului. Nu-l puteți distra cu un carusel pe un nou-născut: doar la vârsta de două luni copilul își va putea fixa privirea și va putea urmări obiectele în mișcare.
În schimb, la vârsta de două luni privirea copilului fuge în toate părțile, îi plac contrastele, recunoaște obiectele și fixează cu privirea obiectele necunoscute. Iată de ce, dacă îi veți dărui copilului anume la această vârstă caruselul, îl va aprecia.
Unele mame nu preferă carusel: Chiar e atât de important? Care îi este rolul? Dar dacă va suprasolicita vederea copilului? Medicii susțin că urmărirea cu ochii a unei jucării este utilă pentru omulețul care descoperă lumea: îl ajută să fixeze cu privirea obiecte și să se concentreze.
Mai mult decât atât, caruselul poate fi o jucărie utilă și interesantă nu doar atâta timp cât micuțul stă în pătuc, dar și în perioada în care se va forma deprinderea de apucare. Deja la 4 luni copilul încearcă să apuce cu mânuța (a visat la aceasta atât de mult!) jucăriile care se rotesc deasupra lui, se dezvoltă capacitățile motrice. Dacă reușește să prindă jucăria, o examinează, ceea ce nu e mai puțin util pentru dezvoltarea acestuia: senzațiile tactile au importanță majoră la această vârstă.
Părinții care și-au propus să-i cumpere copilului un carusel pentru pătuc se vor întreba: Ce anume să aleagă? La ce detalii trebuie să fie atenți? Ce cerințe trebuie să îndeplinească acesta, ca să fie maximum utilă pentru copii?
Ne-am propus să clarificăm aceste lucruri împreună.
1) Mecanismul de rotire. Caruselul mecanic trebuie pornit manual, iar cele electrice funcționează cu baterii. Cele electrice sunt mai sigure: schimbi bateria și gata, pe când cele mecanice, practic, nu pot fi reparate. De asemenea, cele electrice sunt mai ușor de pornit – prin apăsarea unui buton.
2) Sistemul de fixare. Atrageți atenție la sistemul de fixare: nu trebuie să se îndoaie sub greutatea jucăriei. Ar fi bine să cumpărați un carusel cu sistem universal de fixare, cu regulator de înălțime și lățime, pentru a-l putea fixa de pătuc, țarc sau masă de înfășat.
3) Durata ciclului de rotire a caruselului este de la 3 la 20 de minute. Cele electrice au un ciclu de rotire mai lung (încă un avantaj). Dacă copilul poate sta liniștit în pătuc și urmări cu ochișorii, ascultând o melodie timp de 10-15 minute – e minunat! Mama va avea timp să facă altceva. Iar în cazul caruselului mobil va trebui să intrați peste fiecare 3-5 minute în odaia copilului și să porniți jucăria.
Ar fi bine să cumpărați un carusel care poate fi oprit în orice moment. De exemplu, dacă copilul a adormit sau s-a plictisit: cu o singură mișcare jucăria poate fi oprită.
4) Melodiile. La cumpărare ascultați ce muzică are inclusă. E important ca aceasta să aibă sonorul potrivit, să fie melodioasă, acceptabilă, plăcută. Iată un alt avantaj al caruselului electric: are incluse mai multe melodii, mult mai calitativ imprimate. Modelele cu regulator pentru sunet sunt mai solicitate, dar și mai scumpe.
Dacă sunteți împotrivă caruselului muzical, atunci există modele clasice, cu o construcție simplă și înșirate pe un fir: caruselul se leagănă la orice atingere. Mama poate mișca mai tare caruselul. Astfel de carusel este înșiruit pe o panglică elastică, iar jucăriile sunt confecționate din: stofă, hârtie, plastic sau lemn.
5) În unele cazuri jucăriile pot fi detașabile, alteori nu, pot fi moi sau de plastic. Cum e mai bine? Bineînțeles că cele nedetașabile sunt mai ieftine, însă cele detașabile pot fi spălate și atunci când copilul va crește, se poate juca cu ele separat.
Cele de plastic sunt mai ușor de îngrijit, pe ele se așază mai puțin praf. În schimb, jucările moi sunt utile pentru dezvoltarea senzațiilor tactile, cu atât mai mult dacă sunt confecționate din materiale diferite ca structură și materiale de umplutură diferite.
Jucăriile trebuie să fie intens colorate. Cele mai atrăgătoare sunt combinațiile alb-negru, galben-verde sau roșu-albastru. Pe lângă contrastul cromatic, prezența figurilor geometrice este recomandabilă (buline, dungi, pătrățele, spirală). Contrastul și intensitatea culorii sunt necesare pentru ca să se deosebească de fundalul general al tapetelor, baldachinului sau a lenjeriei de pat. Copilul, chiar dacă le va observa, va pierde repede interesul pentru ele.
Caruselul poate avea un ineluș sau un mâner, ca să le țină în mănă atunci când se va juca cu ele separat.
Un moment important, de care trebuie de ținut cont: dacă jucăriile nu vor fi fixate pe sfoară, ci vor fi mobile, micuțul se va putea juca cu ele și atunci când se va opri din rotire. Aceasta tot e interesant: să legeni jucăriile sau să încerci să le ajungi cu piciorușul!
6) Funcții suplimentare. Caruselurile electrice deseori sunt dotate și cu alte funcții, care vă pot determina să cumpărați un anumit model: în primul rând, diferite scheme de rotire; în al doilea rând, o veioză inclusă; în al treilea rând, telecomandă; în al patrulea, reflecțiile senzoriale pe tavan (pe întuneric); în al cincilea rând,o jucărie suplimentară pentru mașină sau cărucior și multe altele. Desigur că aceasta face jucăria mai scumpă.
Idei pentru confecționarea unui carusel
Vreți să confecționați singure un carusel? De ce nu? Pentru aceasta există o sumedenie de idei. Desigur că un caruselul realizat de tine nu va fi nici muzical, nici rotativ, dar aceasta nu înseamnă că nu va contribui la dezvoltarea copilului. De obicei, panglicile din foaie de staniol sau din hârtie îl impresionează mai mult pe un copil decât jucăriile scumpe.
1) Cel mai simplu model – ghirlande din floricele, picături, figuri geometrice sau fluturași. Acestea pot fi decupate din hârtie de staniol și plasate pe o ață mai groasă.
2) Dacă aveți acasă jucării de culori aprinse, coaseți-le câte o încheietoare și puneți-le pe un umeraș obișnuit sau pe două baghete încrucișate. De ce nu?Această construcție, ca și ghirlanda, poată fi prinsă de carcasa baldachinului.
3) Dacă puteți să coaseți, puteți face o jucărie din fetru – e cel mai interesant și mai convenabilă variantă. Iar când micuțul va crește, se va juca cu plăcere cu aceste jucării. Pentru confecționarea lor vom avea nevoie de: fetru, ață, clei, umeraș și alte elemente, la alegere (de exemplu, nasturi pentru ochii animăluțelor).
Ce figuri puteți coase? Acestea pot fi mai simple: planete, soare, lună sau figuri geometrice, dar și mai complicate, de exemplu animăluțe. Mai întâi desenăm tiparul pe hârtie, apoi decupăm modelul din fetru. Pe mutrițele animalelor se cos ochii și nasul, apoi unim (cu ațe colorate) detaliile (nu uitați să lăsați o deschizătură pentru a le putea umple cu holofibră sau cu vată). Când jucăria va fi gata, coasem deschizătura și o încheietoare (sau legăm o ață). Jucăriile sunt gata? Le înșirăm pe un umeraș și îl bucurăm pe copil cu o jucărie nouă.