"Jurnalismul, desigur, te poate ucide. Dar cât timp ești în viață, vei trăi doar pentru asta."
Victoria Kriukova este unul dintre cei mai străluciți jurnaliști din țară. Cariera sa este dovada clară că fiecare dintre noi poate atinge înălțimi profesionale, având multă pasiune și ambiție. Victoria este o persoană foarte profundă, multilateral dezvoltată și talentată. Dorința ei de a ajunge la adevăr cu orice preț și de a fi cât mai aproape de oameni i-au adus reputația unuia dintre cei mai profesioniști jurnaliști din Moldova. Haideți să o cunoaștem.
Cum ai descrie dragostea ta pentru jurnalism?
Este o dragoste constantă și profundă (râde). Jurnalismul este meseria perfectă pentru mine, care corespunde pe deplin imaginii mele, ritmului și principiilor de viață și caracterului meu. În acest caz, eu nu lucrez, dar trăiesc prin profesia mea. Când ești în armonie cu tine și îți place ceea ce faci, nu poți sta locului, vrei să atingi noi orizonturi. Ritmul acesta de viață este atât de alert, încât avântul în carieră este inevitabil. Se pare că acest lucru înseamnă DRAGOSTE adevărată pentru muncă. Când totul este organic, fără lacrimi, nu cu forța și fără jumătăți de măsură...
De ce ai ales să faci jurnalism?
Primul cuvânt pe care l-am rostit în copilărie a fost "mama", iar următorul "ziar". Jocul meu preferat la grădiniță era să organizez alegerile prezidențiale printre colegii de clasă (pentru că trebuia undeva să aplic cunoștințele mele legate de numele șefilor de stat). La școală eram o elevă eminentă, în schimb aveam note slabe la purtare, pentru că întotdeauna îi apăram pe cei slabi și nu toleram nedreptatea. Îmi plăcea să adresez întrebări incomode și să ajungă la adevăr. Făceam tot felul de jocuri de logică și observare. Mereu mi-a plăcut imaginea unui reporter neînfricat din filme, care lucrează la o investigație importantă, intră în necazuri și luptă până la sânge pentru a obține informația exclusivă. Asta m-a determinat să aleg jurnalismul.
Cum a început cariera ta de jurnalist?
Prin căutări de sine... Din primul an de studii am înțeles că ziarele, revistele și radioul, cu siguranță, nu sunt pentru mine. Aveam nevoie de imagine, secvență video ordonată corect și dinamică, subiecte problematice, importante din punct de vedere social. Am început să-mi dezvolt abilitățile de a scrie. Și în al treilea an am fost invitată să lucrez pentru postul de știri Publika TV, care abia urma să se lanseze.
Avem puțini jurnaliști, vorbitori de limbă rusă, care reușesc să se exprime liber în română. Ce te-a determinat să deprinzi atât bine această limbă?
Nu știu cum, nu-mi place și nu vreau să trag în urmă pe cineva sau ceva. De să mă limitez în obținerea unor abilități? În această meserie, dacă nu cunoști limba română, atunci ești limitat în acțiuni, nu-ți poți exprima gândurile, nu poți adresa în mod corespunzător o întrebare pentru a obține răspunsul de care ai nevoie, nu știi ce să răspunzi atunci când ești pus la colț și, evident există o barieră între tine și intervievat. Ce fel de jurnalist ești fără instrumentul de bază al muncii? În plus, îmi place foarte mult Moldova și respect limba de stat a țării mele. Am început să învăț limba română, studiind Codul Penal, astfel încât să prind doi iepuri deodată.
Ce subiecte îți place să abordezi în emisiunile și reportajele tale?
Subiectele sensibile, controversate, riscante, complicate în pregătire și realizare. Îmi place să am nopți nedormite în căutarea informațiilor necesare. Prefer temele de care alții s-ar feri, sau nu ar avea suficient curaj pentru a le duce la bun sfârșit. Bineînțeles, toate această muncă trebuie să aibă impact în societate, să se producă o schimbare... altfel de ce s-o faci?
Care sunt cele mai memorabile povești sau subiecte, pe care le-ai realizat de-a lungul carierei tale în televiziune?
Au fost multe subiecte, care au făcut zgomot în societate.
Îmi amintesc o serie de reportaje-investigații despre o persoană, care a fost condamnată la închisoare ilegal pentru uciderea unui bărbat. A fost un subiect de neuitat, pentru că era exclusiv, avea impact și a durat câțiva ani. A permis rezolvarea multor probleme din sistem și, cel mai important, eliberarea deținutului nevinovat. Sistemul și-a recunoscut eroarea și a revizuit-o. Imaginați-vă că acest om ar fi putut sta după gratii 21 de ani…
De asemenea, am avut ocazia să particip la cea mai reală evadare în străinătate, eu și camera de filmat, atât, fără asistenți, regizori, operatori. În rezultat, m-am întors în redacție, în mod eroic, cu un interviu exclusiv cu un bărbat al cărui nume și chip era viral atunci pe ecranele televiziunilor din țară. Subiectul a provocat discuții și controverse. A doua zi am fost acuzată, la nivel înalt, că am organizat această evadare. În Comisiile Parlamentare și la Procuratura Generală se discuta acest caz. Așa ceva nu poți uita.
Care este diferența dintre un jurnalist bun și unul obișnuit?
Diferența ar fi în gândirea analitică și rapiditatea în lucru, dacă pe scurt.
În ce constă puterea un reporter profesionist?
În surse de încredere, în cunoștințele și experiența pe care o are în state, precum și în capacitatea de a obține informații.
Cum se manifestă dragostea ta pentru jurnalism?
Fac ceea ce pot. Sunt mereu în alertă, cu ochii în patru. Asta se întâmplă un mod natural, ca și cum ai respira. Nu putem respira 8 ore pe zi.
Principiile după care te conduci în această meserie?
Nu divulg sursele. Atunci când întreb, știu jumătate de răspuns. Respect prezumția nevinovăției și întotdeauna, indiferent de circumstanțe, încerc să rămân om.
La ce nivel este jurnalismul din Moldova? Cu ce dificultăți se confruntă?
Vorbind de televiziune, văd cât de mulți colegi talentați și cu experiență părăsesc profesia, merg în alte domenii de activitate mai pașnice. Probabil că e un lucru normal. Vine un moment dat când ești prea obosit sau înțelegeți că este timpul să folosești cunoștințele acumulate în alt domeniu.
Totodată, nu avem persoane curajoase, ambițioase, cu ochii arzători, cu o sete nebună de cunoaștere, cu dorința de a nu dormi noaptea și de a lupta pentru informație. Toți își să devină vedete peste noapte. Acest lucru nu se întâmplă de la sine...
În ce constă problema jurnaliștilor care nu pot obține un anumit succes?
Absența mai multor elemente: teme, oameni, viteză. Totodată, direcția fluxului de informații trebuie simțită.
Cum un jurnalist poate combina lucru și viața personală? Tu cum stai la acest capitol?
Viața mea personală este prea personală pentru a vorbi despre ea. (zâmbește)
Sursa: Mamaplus.MD