Micșorarea sânilor prin reducție mamară cu repoziționarea complexului areolă-mamelon este o intervenție chirurgicală concepută pentru a rezolva numeroase probleme cauzate de sânii excesiv de mari și plonjanți (care atârnă). Creșterea în volum și greutate a sânilor produce întinderea și relaxarea ligamentelor care susțin glanda mamară, determinând căderea sânului (ptoza mamară) și pierderea formelor feminine.

Micșorarea sânilor prin reducția pielii și repoziționarea complexului areolă-mamelon

Aceste fenomene se reflectă negativ asupra psihicului femeii, la fel ca în cazul sânilor foarte mici. Micșorarea sânilor se practică din anii ’50, de atunci un număr mare de femei beneficiind de rezultatele acestei intervenții.

Sânii excesiv de mari și căzuți limitează participarea la viața socială, pacientele cu hipertrofie mamară evitând dansul, gimnastica aerobică sau diferite alte activități care produc balansarea trunchiului și mișcarea dizgrațioasă a sânilor.

De asemenea, există probleme fizice asociate cu sânii excesiv de mari - disconfort, dureri la nivelul coloanei, gâtului, umerilor și spatelui, care devin prevalente.

Scopul operației este de a reduce volumul surplusului de piele din jurul complexului areolă-mamelon și de a-l așeza într-o poziție normală. Aceasta implică îndepărtarea excesului de țesut cutanat și restabilirea conturului normal al sânilor, păstrându-se proporțiile cu restul corpului.

De asemenea, este necesară repoziționarea complexului areolă-mamelon în concordanță cu noua formă a sânului. Se recomandă ca reducția cutanată să fie efectuată numai după minimum 6 luni de la întreruperea alăptării, deoarece abia după acest interval de timp sânii revin la o stare neutră din punct de vedere funcțional.

Micșorarea sânilor prin reducția pielii și repoziționarea complexului areolă-mamelon

Indicații preoperatorii

  • înainte de operație trebuie efectuată o mamografie sau o ecografie mamară;
  • nu mâncați și nu beți nimic după miezul nopții dinaintea operației;
  • este interzisă administrarea aspirinei și a medicamentelor ce o conțin, cu 2 săptămâni înainte de operație;
  • de regulă, operația trebuie făcută în afara perioadei menstruale;
  • trebuie să anunțați chirurgul și medicul anestezist dacă aveți probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sângerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);
  • trebuie să anunțați medicul dacă purtați proteze dentare sau lentile de contact;
  • dacă fumați, planificați-vă să vă lăsați cu cel puțin 1-2 săptămâni înainte de operație și nu vă apucați decât la minimum 2 săptămâni după operație;
  • evitați să vă expuneți în exces la soare înainte de operație;
  • nu urmați o dieta strictă înainte de operație, deoarece aceasta poate întârzia vindecarea;
  • dacă răciți sau faceți o infecție de orice fel, operația trebuie amânată.

Pentru a preveni acumularea de sânge în regiunea operată și apariția unor complicații legate de acest fapt, pacienta va avea câte un drenaj de fiecare parte a trunchiului, pentru una sau două zile. Imediat ce pe dren nu se scurge nimic, acestea pot fi scoase și femeia poate pleca acasă. Cusăturile se fac cu fire resorbabile, cu materiale de cea mai bună calitate, astfel încât cicatricea să fie cât mai mică. La suprafața pielii se aplică un spray adeziv și un pansament special, care permite o vindecare optimă. Nu există fire de scos, însă femeia trebuie să rămână la clinică pentru una sau două nopți.

Postoperator se administrează o medicație cu antibiotice, vitamine și calmante pe cale intravenoasă, cu reluarea progresivă a alimentației normale în primele 24 de ore. Tratamentul antibiotic va fi continuat pe cale orală timp de 5 zile. De asemenea, în cazul în care se constată prezența unui grad de anemie, pacientele primesc și un supliment de fier pe cale orală.

Durerea postoperatorie este moderată, fiind combătută prin medicație antalgică, ce poate fi administrată de câte ori este nevoie. După operație se aplică un pansament de protecție, care se schimbă zilnic timp de 7 zile. Pentru a preveni apariția unui disconfort postoperator și pentru a se asigura condițiile optime unei cicatrizări cât mai estetice, se recomandă ca, timp de 6 săptămâni, femeia să evite activitățile fizice mai dificile și să poarte permanent un sutien.

Nu se recomandă expunerea la soare sau solar în primele 3 luni de la operație. Este nevoie de aproximativ 1 an pentru maturarea cicatricelor și pentru ca sânul să ajungă la forma definitivă.

Recuperarea postoperatorie

După externare este obligatoriu ca pacienta să poarte un sutien chirurgical timp de 2-3 luni. Pot apărea modificări ale sensibilității areolei și mamelonului, care dispar, de regulă, în primele 6 săptămâni, fiind foarte rar permanente.

Reluarea activității se poate face la maximum o săptămână de la operație, iar sporturile solicitante trebuie evitate pentru o perioadă de 1 lună. Operația nu va împiedica alăptarea în cadrul unei noi sarcini, dar aceasta va influența negativ asupra cicatricelor și poziției sânilor.

Se recomandă evitarea expunerii la soare timp de 1 an de la operație, pentru a nu se produce pigmentarea cicatricelor. Noi depunem toate eforturile pentru a face cicatricele cât mai mici posibile și mai greu de sesizat. Totuși este important să rețineți că cicatricele de la mastopexie sunt mari și permanente. Din fericire, ele sunt mascate de sutien sau de costumul de baie.

Se recomandă controale la o lună și la șase luni de la operație.

Micșorarea sânilor prin reducția pielii și repoziționarea complexului areolă-mamelon

Micșorarea sânilor prin reducția pielii și repoziționarea complexului areolă-mamelon

Faceți cunoștință cu activitatea doctorului Anatolie Taran, accesând paginile: 

https://www.facebook.com/anatolie.taran?ref=br_rs

https://www.facebook.com/anatolie.taran.56?ref=br_rs 

Micșorarea sânilor prin reducția pielii și repoziționarea complexului areolă-mamelon

str. Trandafirilor, 15/4, Chișinău

Recepție: +373 (22) 202 373

www.terramed.md

www.anatolietaran.com