Urechile clăpăuge sau, medical, decolate, reprezintă un defect estetic des întâlnit, care îi îngrijorează pe părinţi. Pavilioanele urechilor situate la unghi mare de cap pot aduce neplăceri şi crea probleme „proprietarului” în procesul de creştere. Este bine dacă micuţul nu acordă o atenţie prea mare acestui fapt, însă, din păcate, un defect atât de mic al exteriorului poate provoca traume la nivel psihologic. Cum soluţionăm această problemă? În ce cazuri este nevoie de operaţie şi cât de periculoasă este intervenţia? La aceste întrebări, a răspuns Anatolie Taran, doctor în ştiinţe medicale, profesor, chirurg plastician.

Cum şi la ce vârstă poate fi soluţionată problema urechilor clăpăuge

Cum şi la ce vârstă poate fi soluţionată problema urechilor clăpăuge Din punctul de vedere medical, există vreo explicaţie pentru urechile clăpăuge?

De fapt, în cercurile medicale urechile clăpăuge sunt numite deformări ale pavilionului urechii. Acestea sunt decolate, formând un unghi mare cu capul. Subliniez că mărimea şi forma urechilor sunt normale, variază doar unghiul de amplasare. O cauză este ereditatea, dar nu în toate 100%. O altă cauză a defectului pavilionului urechii la copii este o anomalie congenitală vasculară – microtia.

Cum şi la ce vârstă poate fi soluţionată problema urechilor clăpăuge Ce trebuie să ştim despre urechile clăpăuge?

Formarea urechilor externe ale copilului, dezvoltarea şi creşterea încep în cea de-a treia lună de sarcină. Relieful pavilionului se formează însă după luna a şasea de sarcină, de aceea urechile clăpăuge pot fi observate imediat după naşterea micuţului.

Există 3 grade ale acestui defect:

 • Între pavilion şi cap există un unghi de 31 de grade. Acest defect nu este foarte vizibil şi nu necesită intervenţie chirurgicală.
 • Între pavilion şi cap există un unghi de 45 de grade. Acest defect este destul de vizibil şi poate fi corectat prin operaţii plastice.
 • Între pavilion şi cap există un unghi de 90 de grade. Acest defect necesită intervenţie plastică.

Cum şi la ce vârstă poate fi soluţionată problema urechilor clăpăuge

Cum şi la ce vârstă poate fi soluţionată problema urechilor clăpăuge Această stare poate provoca anumite boli ale urechilor?

Nu, nu poate. Cea mai serioasă problemă pentru sănătatea copilului este aspectul psihologic. Ironiile colegilor şi glumele despre urechi pot face rău copilului.

Cum şi la ce vârstă poate fi soluţionată problema urechilor clăpăuge Cum poate fi soluţionată problema urechilor clăpăuge şi la ce vârstă?

În cazul în care problema psihologică legată de acest defect estetic nu este soluţionată, părinţii pot recurge la otoplastie – refacerea plastică a urechii externe. De obicei o astfel de operaţie se efectuează la copiii mai mari de 6 ani. 

Cum şi la ce vârstă poate fi soluţionată problema urechilor clăpăuge Există contraindicaţii pentru o astfel de operaţie?

Desigur, dar nu multe. La acestea se referă:

 • orice patologii ale sângelui;
 • bolile cronice;
 • orice inflamaţii ale urechilor;
 • bolile organelor interne.

Cum şi la ce vârstă poate fi soluţionată problema urechilor clăpăuge Cine ia decizia privind necesitatea operaţiei?

De regulă, părinţii şi copiii vin la medicul plastician cu decizia luată. Acesta, la rândul său, examinează micul pacient, stabileşte gradul afecţiunii şi face toate analizeze necesare. După rezultatele analizelor stabileşte posibilitatea efectuării intervenţiei chirurgicale. Operaţia, deşi nu este complicată, necesită o abordare individuală. Complicaţiile sunt foarte rare, însă după operaţie este necesar:

 • Purtarea neîntreruptă a bandajului cel puţin 2 săptămâni (termenul este stabilit de medic).
 • Evitarea eforturilor fizice.
 • Evitarea expunerii la soare, frecventării piscinelor.
 • Efectuarea procedurilor prescrise de medic.

Cum şi la ce vârstă poate fi soluţionată problema urechilor clăpăuge

Cum şi la ce vârstă poate fi soluţionată problema urechilor clăpăuge Ce analize sunt efectuate înainte de operaţie?

Din lista analizelor obligatorii fac parte:

 1. analiza generală a sângelui;
 2. analiza generală a urinei;
 3. analiza sângelui la nivelul de glucoză;
 4. analiza biochimică a sângelui;
 5. grupa de sânge şi Rhesus factor (dacă nu este cunoscut);
 6. analiza toleranţei la medicamente;
 7. coagulograma.

Obligatoriu se face o ultrasonografie. Există cazuri când medicul poate prescrie analize suplimentare, dar totul depinde de situaţie.

Cum şi la ce vârstă poate fi soluţionată problema urechilor clăpăuge Cât durează operaţia şi peste cât timp pot fi observate rezultatele?

Încep prin a spune că operaţia se efectuează sub anestezie locală. În sala de operaţie, pe lângă chirurgul plastic, este prezent un anesteziolog. Durata depinde de gradul afecţiunii, dar, de regulă, operaţia nu durează mai mult de 1 oră. După câteva ore de la operaţie, pacientul poate fi externat, urechile fiindu-i bandajate. Pot apărea dureri nu prea mari în zona urechilor, dar copiilor li se prescriu preparate analgezice. În 3 săptămâni edemul dispare, iar bandajul este îndepărtat. Urechile iau forma necesară.

Cum şi la ce vârstă poate fi soluţionată problema urechilor clăpăuge Aţi punea să ne spuneţi cât de mult poate schimba o astfel de operaţie viaţa copilului?

Eu consider că după operaţie copiii încep o viaţă nouă. Ei devin mai siguri pe ei, comunicativi şi îşi găsesc noi prieteni!

Faceți cunoștință cu activitatea doctorului Anatolie Taran, accesând paginile: 

https://www.facebook.com/anatolie.taran?ref=br_rs

https://www.facebook.com/anatolie.taran.56?ref=br_rs 

Cum şi la ce vârstă poate fi soluţionată problema urechilor clăpăuge

str. Trandafirilor, 15/4, Chișinău

Recepție: +373 (22) 202 373

www.terramed.md

www.anatolietaran.com