Cele mai multe femei, imediat după naștere se gândesc deja cum să revină rapid la silueta dinaintea sarcinii. Cu toate acestea, nici hormonii și nici apetitul nu o ajută deloc să-și atingă acest obiectiv. O dietă strictă în această perioadă este dăunătoare pentru copil, deci ce poate face proaspăta mămică pentru a slăbi? Oare trebuie să aștepte până va înceta alăptarea?
• puteți slăbi în timp ce alăptați dar acest lucru trebuie să se facă treptat și fără să vă înfometați.
• excludeți din raționul alimentar grăsimile și băuturile cu zahăr. Mâncați des și în porții mici, dar consumați multe lichide.
• faceți exerciții fizice, mergeți pe jos mai mult ca de obicei. Multe dintre exercițiile pentru restabilirea siluetei pot fi făcute împreună cu copilul, cu el efectuarea exercițiilor este o adevărată plăcere.
Nu există kilograme în plus
În timpul sarcinii femeia adaugă în jur de femeie 5-10 până la 25 kilograme, iar dacă mama însărcinata a fost înainte de asta mai slăbuță, atunci adaugă și mai mult. Acest indice este compus din greutatea copilului, placentă, cantitatea crescută de sânge, lichidul amniotic și țesutul adipos care deranjează femeile cel mai mult.
Această creștere în greutate este vitală pentru dezvoltarea copilului și bunăstarea mamei. Se credea că celulele de grăsime din corpul uman sunt depuse în copilărie și adolescență, dar mai târziu s-a că Natura a asigurat conservarea speciei umane, și generează mai multe celule de grăsime încă în ultimul trimestru de sarcină.
Aceasta înseamnă că fiecare sarcină este însoțită de creșterea țesutului adipos. Celulele sale pot fi reduse în dimensiune, dar nu dispar, ci sunt stocate în organismul femeii în așteptarea momentului când va putea începe colectarea rezervelloe de grăsime. De aceea o revenire rapidă la silueta dorită după naștere este aproape imposibil.
Dietele stricte sunt interzise!
Alimentarea femeilor în perioada lactației trebuie să fie complexă. În cazul în care mama nu va avea suficiente proteine, organismul se va "folosi" de țesutul muscular al femeii, iar lipsa de minerale și vitamine va fi compensată din frumusețea pieleii și a părului.
Un deficit de grăsimi va duce la perturbarea sistemului nervos, va crește iritabilitatea, iar proaspăta mămică va obosi foarte ușor. Acesta este motivul pentru respectarea unei diete în timpul alăptării trebuie evitată, o dietă strictă poate fi chiar periculoasă.
Cum să te alimentezi ca să slăbești în timp ce alăptezi? Trebuie pur și simplu să respecți un regim alimentar corect. Uitați de mitul conform căruia, în perioada de lactație trebuie să consumați alimente grase pentru ca laptele să fie mai hrănitor.
Grăsimile pe care le consumă mama nu nimeresc în lapte. Ele doar adaugă kilograme în plus. Așadar, dacă doriți să slăbiți, uitați de grăsimi și alimente prăjite.
Un pas următor ar fi să excludeți din meniu toate alimentele care conțin conservanți. Salamurile și crenvuștii pot fi înlocuiți de carnea natural, iar peștele afumat de cel proaspăt.
Înlocuiți sucurile ambalate cu ceaiuri de plante, compoturi, apă potabilă. În schimb cerealele, pastele și pâine din făină de grâu sunt necesare. Aceste produse oferă o senzație de sațietate pentru o perioadă lungă de timp și reduc riscul unei alergii la copil.
Fiți atentă la nuci și semințe. Într-un pahar de semințe de floarea-soarelui se conține aproximativ 800 de calorii, aproape jumătate din necesarul zilnic. Reduceți cantitatea de zahăr. Bomboanele, gemul, ciocolata nu vă vor ajuta deloc în pierderea kilogramelor.
Este important să se respecte un regim alimentar. Mâncați la fiecare trei ore, în porții divizate. Această măsură va accelera metabolismul și ajută la echilibrarea greutății.
Nu uitați să beți multe lichide, în lipsa lor, copilului poate avea lapte insuficient. De asemenea rețineți că pentru evitarea oricăror riscuri și pericole atât pentru mama cât și pentru copil, nu este indicat să slăbiți mai mult de 2 kilograme. Mai mult, pierderea rapidă și excesivă în greutate, poate duce uneori la încetarea alăptării.
Ce altceva mai poți faceți pentru a reduce greutatea?
Nu uitați de sport. Încercați să găsiți 15 minute pentru a face câteva exerciții sau să practicați yoga. Adaugați la aceste exerciții și plimbări cu copilul în aer liber și nivelul dorit de activitate fizică vă este garantat.