Laptele matern este cel care susține dezvoltarea bebelușului, cel care acționează ca un scut împotriva infecțiilor sau a bolilor cronice, singura masă delicioasă pe care bebelușul o va cunoaște cel puțin în primele 6 luni de viață. Însă, alăptarea la sân nu este importantă doar pentru bebeluși, ci are și foarte multe beneficii pentru organismul mamei.

Alăptarea te ajută să previi depresia post-natală

Despresia post-natală, numită și depresie postpartum, este o tulburare psihică întâlnită frecvent în rândul proaspetelor mămici. Se manifestă sub forma insomniilor, a sentimentelor de copleșire și labilitate afectivă, ajungându-se până la stări de anxietate.

Depresia post-natală apare în primele zile de după naștere și atinge apogeul de obicei în ziua a patra după naștere. Studiile au arătat că alăptarea poate să prevină această depresie post-natală care afectează calitatea vieții mămicilor și modul în care interacționează cu cei din jurul lor. Alăptarea la sân este un moment de apropiere între bebeluș și mama, ajutându-i pe cei doi să se adapteze la noua viață. Acest moment intim care se desfășoară între voi doi te ajută să te obișnuiești cu viața de mămică și să menții un echilibru emoțional.

Unii medici au observat și faptul că mămicile care experimentează totuși o fază a depresiei post-natală, reușesc să treacă mai ușor și mai repede peste ea spre deosebire de mămicile care nu alăptează.

Alăptarea te ajută să scapi mai repede de kilogramele puse în timpul sarcinii

mamaplus

Pe durata sarcinii, corpul acumulează fie că vrei, fie că nu, straturi suplimentare de grăsime pentru a susține alăptarea. După ce naști, tot alăptarea este cea care te ajută să elimini surplusul de grăsime fără să apelezi la tot felul de diete drastice (până la urmă, dacă alăptezi, trebuie să ai grijă de alimentația ta și nu îți permiți să sari peste mese sau să apelezi la tot felul de diete care ți-ar afecta calitatea laptelui).

Specialiștii susțin că în procesul de lactație, organismul arde calorii în mod natural și ajută astfel la eliminarea kilogramelor în plus. Studiile au arătat faptul că femeile care alăptează pe o durată mai mare de 3 luni slăbesc mai mult decât cele care nu alăptează. Un lucru important de menționat este faptul că dacă alăptezi și vrei să slăbești cât mai repede, ar fi bine să nu apelezi la tot felul de diete și să exagerezi cu sportul pentru că în acest fel nivelul de toxine eliberate în laptele matern va fi mai mare, lucru ce îl va afecta în mod direct pe cel mic.

Alăptarea ajută la menținerea sănătății și la prevenirea anumitor afecțiuni

Efectele pe termen lung asupra organismului mămicilor care alăptează sunt extrem de importante. Cercetătorii susțin că în cazul femeilor care alăptează, riscul de apariție a cancerului de sân, uterin și ovarian este mult mai mic. În același timp, alăptarea duce la scăderea riscului de a dezvolta pe parcursul vieții diabet zahar de tip II, boli coronariene (dacă alăptezi cel puțin 2 ani), osteoporoză (dacă alăptezi cel puțin 8 luni) sau poliartrită reumatoidă.

Putem spune astfel că femeile care alăptează sunt mult mai sănătoase decât cele care nu alăptează.