Majoritatea miturilor legate de adoptarea unei diete vegane în perioada alăptării nu au dovezi științifice. Cert este că o mamă care alege un astfel de regim alimentar ar trebui să se asigure că primește cantitățile necesare de proteine, vitamine, minerale și calorii, pentru că în caz contrar se poate ajunge la un dezechilibru în organism. Recomandarea noastră ar fi să cosultați un specialist, ca să nu apară ulterior anumite deficiențe nutriționale.

Laptele matern conține majoritatea nutrienților de care are nevoie copilul, indiferent dacă mama are o dietă vegană în timp ce alăptează sau nu. În ciuda acestui fapt, există nutrienți care pot fi obținuți doar din alimente atunci când copilul are peste 6 luni.

Există unii nutrienți pe care organismul nu-i poate produce sau care nu sunt stocați suficient. Printre aceștia se numără fierul, iodul, zincul și vitamina B12. Dacă mama urmează dieta vegană în timpul alăptării, trebuie să se asigure că primește suficienți nutrienți.

Dieta vegană în timpul alăptării: ce este recomandat?

Dieta vegană poate fi sănătoasă pentru mamă atât timp cât este planificată în mod corect. În special, trebuie acordată atenție aportului de vitamina B12, deoarece lipsa acesteia poate provoca probleme de dezvoltare la copil. Dietele vegane sunt o opțiune excelentă pentru a preveni anumite boli. Cu toate acestea, dacă mama nu știe multe despre subiect sau nu este sigură de proporția de nutrienți, cel mai bine este să consulte un medic.

Dieta vegană în timpul alăptării: posibile riscuri

Femeile vegane au nevoie pe tot parcursul sarcinii și alăptării de surse suplimentare de vitamina B12. Legumele nu oferă suficientă substanță, iar lipsa ei ar putea duce la anemie megaloblastică, o patologie care afectează grav dezvoltarea fizică și neurologică a bebelușului. Numeroase cazuri de hipotiroidism neonatal au fost depistate la  copii ai mamelor vegane din cauza deficitului de iod. Acest tip de dietă este foarte bogat în fitați, substanțe care împiedică absorbția mineralelor precum fierul, calciul și zincul.

Copiii mamelor care urmează o dietă vegană au niveluri mai scăzute de acid docosahexaenoic (DHA). Cu toate acestea, nu există dovezi care să arate că acest lucru afectează sănătatea bebelușilor. Laptele acestor mame are mai mult seleniu și mai puțină taurină, dar nici acest lucru nu s-a dovedit a cauza probleme relevante.

De ce are nevoie o mamă vegană?

Dieta vegană este săracă în anumite substanțe nutritive, așa că este indicat să le obțineți din suplimentele alimentare. Mai exact, mama vegană trebuie să consume următoarele:

  • Vitamina B12: se găsește numai în produsele de origine animală.
  • Calciu: o dietă fără lactate ne obligă să apelăm la alte surse de calciu. În timpul alăptării, mama are nevoie de 1000 mg pe zi. Aportul de legume poate fi crescut și poate fi necesar un supliment.
  • Vitamina D: lipsa vitaminei D din laptele matern generează o carență la bebeluș. Este important să faceți plajă fără a exagera și să consumați suc de portocale, lapte de soia și cereale. Medicul vă va spune dacă este necesar și un supliment.
  • DHA: acidul docosahexaenoic este un omega 3 care se găsește mai ales în pește. Sunt necesare 1.500 mg de DHA pe săptămână în timpul alăptării.
  • Iod: iodul este necesar pentru o bună sănătate a tiroidei. Uneori este necesară suplimentarea, dar medicul este cel care are ultimul cuvânt.
  • Fier: fierul este obținut dintr-o varietate de plante, cum ar fi legumele cu frunze verzi, ciupercile și nucile. Are o biodisponibilitate scăzută, așa că pot fi necesare suplimentele.
  • Zinc: o femeie care alăptează are nevoie de 12 mg de zinc pe zi. Este prezent în plante, dar nu este absorbit la fel de bine ca cel din produsele de origine animală.