mamaplus

Nouă semne că bebelușul tău primește suficient lapte în timpul alăptării

-
//
21.07.2022

Una dintre cele mai frecvente întrebări ale proaspetelor mămici care își alăptează bebelușii la sân ține de cantitatea de lăptic care ajunge la puii lor. ”Oare bebelușul meu primește suficient lapte?”, ”Oare sânii mei produc cât lapte are nevoie bebelușul?” – pe cât de banale pot părea aceste întrebări pentru mămicile cu experiență, pe atât de provocator poate fi pentru cele care se află la primul copil. Haideți să aflăm în continuare câteva răspunsuri și recomandări utile

Așadar, iată care sunt semnele ce-ți demonstrează că bebelușul tău primește suficient lapte în timpul alăptării:

 1. În decurs de 24 de ore, bebelușul are cel putin 5 scutece umplute cu scaun de culoare muștarului și un scaun granulos. Atenție, mai putin de cinci astfel de scutece pot semnala faptul că bebelușul nu primește suficient laptic. În jurul a 6-7 săptămâni, bebelușul va avea însă doar 1-2 astfel de scaune la 24 de ore. 
 2. Scutecul este plin cu urină atunci când este schimbat la începutul fiecărei sesiuni de alăptare. Bebelușul trebuie să faca pipi de 8-10 ori timp de 24 de ore. Acesta este un semn că primește suficient lapte.
 3. Alăptatul decurge normal, fără durere semnificativă, iar laptele matern curge după ce bebelușul trage de câteva ori.
 4. Sânii îți sunt moi și ușori după ce alăptezi.
 5. Mamelonul are aceeași formă ca la începutul alăptatului sau puțin alungită.
 6. Culoarea pielii bebelușului are o aparență sănătoasă, pielea este fermă și își revine la culoarea normal imediat atunci când îl piști ușor pe bebe.
 7. Când se trezește, bebelușul cere să fie alăptat.
 8. Bebelușul trage cu putere din sân și înghite laptele, făcând un zgomot specific, din ce în ce mai accentuat pe măsură ce laptele curge.
 9. Bebelușul își schimbă ritmul în timp ce suge și face mici pauze, iar atunci când s-a saturat, lasă singur sânul din gură.

Cât mănâncă bebelușul alăptat în prima lună?

Bebelușul va mânca de 8-11 ori într-o perioadă de 24 de ore. Cantitatea de lapte pe care o va consuma este în jur de 390-900 ml de lapte. Asta pentru că bebelușul crește și își mărește și stomacelul. Deci, asta înseamnă o masă la fiecare 2-3 ore. Bebelușul este cel mai bine hrănit prin alăptarea la cerere - cu alte cuvinte, când se trezește și plânge, îi oferim sânul.

 • La sfârșitul primei săptămâni, nou-născutul suge 200-400 ml de lapte pe zi.
 • La sfârșitul celei de a doua săptămâni, bebelușul ar trebui să sugă între 400-550 ml de lapte pe zi.
 • La sfârșitul celei de a treia săptămâni, bebelușul ar trebui să sugă între 450-600 ml de lapte pe zi.
 • La sfârșitul celei de a patra săptămâni, bebelușul ar trebui să consume peste 700 de ml de lapte pe zi.