mamaplus

Astăzi începe Săptămâna mondială de promovare a alăptării. Ce tematică a ales OMS

-
//
01.08.2022

Anual, în perioada 1-7 august este marcată Săptămâna Mondială a Alăptării. Campania globală de informare și sensibilizare se desfășoară în peste 175 de țări ale lumii, inclusiv în Repubica Moldova.  Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, evenimentul are drept scop îmbunătățirea stării de sănătate a copiilor din întreaga lume. Activitățile desfășurate în cadrul Săptămânii Mondiale a Alăptării (SMA) sunt coordonate de către Alianța Mondială pentru Alăptare și promovate de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), UNICEF și alte organizații la nivel mondial.

În acest an, sloganul evenimentului este „Alăptarea și munca. Să facem să funcționeze!”, scopul fiind mobilizarea globală pentru susținerea și promovarea alăptării ca un factor cheie pentru sănătatea și bunăstarea populației. Aceasta este aliniată la tematică ODD-2030 și evidențiază legăturile între alăptare și supraviețuirea, sănătatea și bunăstarea femeilor, a copiilor și a națiunilor.

Mamele care alăptează se confruntă cu multe provocări la locul de muncă, inclusiv găsirea unui loc, timp și sprijin pentru alăptare. Anul acesta, evenimentul se va centra pe aceste probleme, sprijinind și încurajând toate femeile care lucrează și alăptează.

Potrivit OMS, dacă fiecare copil ar fi alăptat timp de o oră după naștere, i s-ar oferi doar lapte matern în primele șase luni de viață și ar continua să fie alăptat până la vârsta de doi ani, aproximativ 800.000 de vieți de copil ar fi salvate în fiecare an.

La nivel global, mai puțin de 40% dintre sugarii cu vârsta de sub șase luni sunt alăptați exclusiv la sân. Este important de menționat că subnutriția este asociată cu 45% din decesele infantile. Astfel, extinderea alăptării ar putea preveni 823.000 de decese infantile.

Conform statisticilor naționale, în anul 2020, au fost alăptați până la 3 luni circa 86,9% nou-născuți, până la 6 luni – 78,4% copii, iar până la 1 an, această cifră a constituit 65,2% . Totodată, până la vârsta de 2 ani au fost alăptați 6691 copii.

Alăptarea este cea mai bună modalitate de a oferi nou-născuților hrana necesară pentru creştere şi dezvoltare. OMS și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni şi continuarea alăptării, cu introducerea treptată a alimentației complementare până la doi ani şi mai mult.

Copiii care au fost alăptați sunt mai puțin susceptibili de a fi supraponderali sau obezi şi obțin performanțe mai bune la testele de inteligență. Totodată, alăptarea aduce beneficii și mamelor: reduce riscul apariției cancerului de ovar şi de sân, previne depresia postnatală, ajută la refacerea uterului, este o formă naturală de contracepție (amenoreea de  lactație), le ajută să revină la greutatea ideală.

În contextul marcării Săptămânii Mondiale a Alăptării în Republica Moldova, vor fi organizate mai multe activității de informare și promovare a alăptării, printre care ședințe informative cu părinții, seminare de instruire, ateliere de lucru, organizarea unor lecții publice interactive pentru familiile cu copii mici și viitoarele mame cu participarea medicilor specialiști, acțiuni în comunitate, în instituții medicale.

Încurajăm toate mamele să alăpteze copilul la sân, deoarece aceasta are nu doar beneficii imediate, ci și în timp.