mamaplus

Copii abuzați sexual în Moldova: Cele mai multe dintre victime sunt fete

-
//
14.10.2024

Majoritatea copiilor abuzați sexuali, potrivit unor date statistice, sunt fete. Iar infractorii sunt, în cele mai multe dintre cazuri, bărbați și fac parte din familiile victimelor. Tați, unchi, bunici, frați - ajung să comită infracțiuni greu de imaginat. Odată ce devin victimele abuzurilor sexuale, minorii dezvoltă traume fizice și psihologice, care sunt extrem de greu de vindecat. Mai mult, unii dintre ei pot să devină abuzatori de copii, la rândul lor.

mamaplus

Potrivit Liliei Petrov, psihologul de la Centrul „Amicul”, CNPAC, mai mulți abuzatori, ar fi, totuși, membri ai familiei, adică tați biologici sau vitregi, concubini ai părinților, bunei, frați, unghi, transmite TV8.md.

Un caz care a șocat întreaga țară a avut loc în luna februarie curent, într-un raion din centrul Moldovei. Un pensionar de 65 de ani a fost acuzat că a violat o fetiță de doar cinci ani. Victima era fiica norei sale, dintr-o altă relație. Adus în fața instanței, învinuitul a negat fapta. 

De asemenea, în primele nouă luni ale anului 2024 au fost înregistrate alte 272 de cauze penale, în care victimele violenței sexuale au fost copii. Sunt cu circa 70 de cazuri mai mult decât în perioada similară a anului precedent.

Potrivit Olgăi Coropat, ofițerul principal, Secția siguranță minori a INSP, în aceste cazuri sunt implicate 241 de fete și 40 de băieți. De asemenea, în acest cazuri au fost implicați 59 de copii, în calitate de agresori cu vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani. 

„Dacă ne referim la locul, localitatea unde au fost săvârșite aceste infracțiuni, atunci în regiunile urbane au fost înregistrate 177 de cauze penale, iar în regiunea rurală au fost înregistrate 166 de cauze penale. Dacă ne referim la corelația dintre victime și agresori, atunci observăm că, cel mai des sunt cazurile când victima cunoaște abuzatorul, făptașul. Efectiv, au fost înregistrate 115 cazuri referitor la faptul când victima cunoaște agresorul și 59 de cazuri când victima nu cunoaște agresorul. Sunt înregistrate precum și cazuri în care agresorul este fratele victimei, fiind înregistrate 36 de cazuri și atunci când agresorul este concubinul mamei, sunt înregistrate 69 de cazuri”, a mai spus ofițerul principal, Secția siguranță minori a INSP, Olga Coropat.

De menționat că, oamenii legii desfășoară anual campanii de informare în instituțiile de învățământ, explicând elevilor din Moldova gravitatea violenței asupra copiilor și oferindu-le detalii despre locurile și instituțiile la care se pot adresa pentru ajutor.

Cu toate acestea, potrivit psihologilor, prevenția cazurilor de abuz începe de acasă și părinții ar trebui să fie cei care trebuie să le explice copiilor riscurile și formele de abuz sexual. 

În momentul în care copilul este în pericol, el sau familia lui poate oricând cere ajutorul Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii. La CNPAC poate să apeleze copilul ori părintele și prin intermediul apelului telefonic. Este un chat, tot, pe care pot să scrie copiii, să sesizeze despre unele cazuri. Chatul este 12+. Este un chat anonim, confidențial, gratuit pentru copii, pentru că copiii tot pot să ne scrie”. Centrul mai este sesizat și de autoritățile locale, de poliție sau de alte instituții.

Citiți întregul articol aici.