Tradițional, toamna, Agenția de Mediu reamintește moldovenilor să nu dea foc la frunze sau la resturile vegetale din grădini. Această practică este una foarte dăunătoare pentru mediu și poate fi și foarte costisitoare, conform Codului contravențional al Republicii Moldova.
Practica populară de ardere „eliberează în aer substanțe toxice, inclusiv monoxid de carbon, dioxine, oxizi de azot și hidrocarburi, care afectează grav sănătatea umană și mediul”. De asemenea, arderea resturilor vegetale, conform specialiștilor, afectează solul, aerul și apa, distrugând habitatele naturale ale animalelor și păsărilor, precum și microorganismele vitale care mențin fertilitatea solului.
Totodată, arderea frunzelor reprezintă o încălcare a legii. Codul contravențional prevede amenzi usturătoare, de la 10.000 la 15.000 de lei pentru persoane fizice și de la 30.000 la 40.000 de lei pentru persoane juridice.
O alternativă ecologică și sustenabilă la ardere, este compostarea frunzelor și a deșeurilor vegetale. Agenția de Mediu recomandă compostarea drept „cea mai bună modalitate de a valorifica bogăția de minerale pe care acestea o conțin, fiind un îngrășământ natural mult mai valoros decât gunoiul de grajd”.
În cazul în care sunteți martori la arderea frunzelor, Agenția de Mediu roagă cetățenii să sesizeze autoritățile locale, Inspectoratul pentru Protecția Mediului sau să sune la 112.