mamaplus

Cu cât stăm mai mult în fața ecranelor, cu atât sănătatea mintală se agravează

-
//
16.10.2024

Cu cât petrecem mai mult timp în fața ecranelor, cu atât sănătatea mintală se înrăutățește. 36 de zile din an sunt pierdute butonând telefoanele, arată un nou studiu.

mamaplus

Potrivit sondajului, un om pierde trei zile pe lună în timp ce consumă conținut online. Sondajul efectuat în rândul a 2.000 de americani a arătat că 36 de zile din an sunt pierdute din cauza scroll-ului, streaming-ului și consumului de conținut. Situația este și mai gravă pentru persoanele mai tinere, transmite adevarul.ro.

Americanii din generația Z simt că pierd aproape cinci zile pe lună

Studiul cuprinzător privind tendințele de consum media realizat de Talker Research a arătat, de asemenea, că un consum excesiv de conținut poate duce la sentimente de vinovăție, respondentul mediu având trei sentimente de vinovăție pe lună.

În medie, americanii consumă aproximativ șase ore de conținut pe zi, iar cei din generația Z consumă aproape șapte ore.

Datele au împărțit respondenții în funcție de sănătatea lor mintală raportată și au constatat că sănătatea mintală precară și consumul de media par să aibă o legătură stânjenitoare.

Cei cu o sănătate mintală „foarte proastă” pierd aproape șase zile pe lună din cauza consumului de conținut, în timp ce 19% dintre cei care spun că sănătatea lor mintală este „foarte proastă” estimează că pierd 15 sau mai multe zile pe lună. În comparație, cei cu o sănătate mintală excelentă și bună pierd cele mai puține zile (2,7).

Potrivit publicației citate, acest lucru se aliniază, de asemenea, cu sentimentele de vinovăție. Cei cu o sănătate mintală „foarte proastă” se simt vinovați cel mai des, de aproximativ șapte ori pe lună.

De asemenea, aproape jumătate dintre persoanele intervievate (42%) recunosc că au sentimentul că ar consuma „prea mult” media, iar 36% spun că starea lor de spirit este „adesea” afectată negativ de ceva ce văd pe social media.

Tinerii din Generația Z au fost sunt predispuși să consume prea multă media, 66% fiind de acord cu acest sentiment. Interesant este faptul că persoanele cu o sănătate mintală „foarte precară” au fost, de asemenea, cele mai susceptibile de a utiliza TikTok în mod regulat (38%) și cele mai susceptibile de a raporta că este „foarte probabil” să fie pe telefon în timp ce urmăresc ceva la televizor (46%).

Cum vă puteți deconecta de la ecrane

Dr. Sham Singh, un psihiatru instruit de Harbor UCLA la Clinica Winit, a oferit trei sfaturi utile pentru gestionarea timpului petrecut în fața ecranului pentru a atenua sentimentele de vinovăție.

Implementați o zonă „fără tehnologie”. Potrivit specialistului, crearea unor zone desemnate în care tehnologia este interzisă în casa ta „poate avea un impact semnificativ asupra obiceiurilor tale zilnice”.

„De exemplu, făcând din dormitor, o zonă fără tehnologie, promovați o mai bună igienă a somnului și o mai bună relaxare, liberă de distracțiile notificărilor și ecranelor. În mod similar, stabilirea unei săli de mese fără tehnologie încurajează conversațiile semnificative și legăturile de familie în timpul meselor. Aceste spații intenționate reduc timpul petrecut în fața ecranului, favorizează interacțiunile mai sănătoase sau se bucură de momente de liniște”, explică dr. Sham Singh. 

Stabiliți intenții fără telefon: Înainte de a pune mâna pe telefon, medicul recomandă să vă luați un moment pentru a stabili „o intenție clară pentru utilizarea acestuia”. 

„Întrebați-vă ce trebuie să realizați - fie că este vorba de verificarea mesajelor, cercetarea unui subiect sau răspunsul la un e-mail. Această practică încurajează o abordare mai atentă a tehnologiei, ajutându-vă să evitați capcana scrolling-ului fără noimă. Având un scop definit, vă permite să vă concentrați asupra sarcinii și să reduceți la minimum probabilitatea de a fi deturnat de social media sau de alte distrageri”, susține psihiatrul.

Reflectați asupra consumului de conținut: „După ce consumați media - fie că este vorba de social media, fie de articole de știri sau videoclipuri - acordați-vă un moment pentru a vă nota sentimentele și gândurile. V-ați simțit inspirat, informat sau secătuit? Această reflecție vă ajută să discerneți care conținut vă îmbogățește viața și care ar putea părea o pierdere de timp”, concluzionează dr. Singh.