mamaplus

Locuitorii Chișinăului ar putea plăti mai puțin iarna aceasta pentru încălzire

-
//
14.10.2024

Locuitorii Chișinăului ar putea plăti mai puțin, iarna aceasta, pentru încălzirea centralizată, odată cu modernizarea unor echipamente de la Centrala Electrică de Termoficare. Autoritățile estimează că prin eficientizarea procesului de producție a agentului termic vor face o economie de peste 10 milioane de lei la consumul de energie electrică în acest sezon rece.

mamaplus

Directorul Termoelectrica spune că aceste modernizări erau extrem de necesare pentru că echipamentele erau vechi de 40 de ani, de la construcția centralei, nu erau eficiente și se stricau des, transmite tvrmoldova.md.

„Este o investiție foarte bună. Noi am schimbat un motor foarte vechi, am pus unul inteligent, cu convertizor de frecvență care preia sarcina, coboară turațiile și consumă doar atât cât este necesar într-un mod foarte efectiv. La blocul energetic, cum v-am mai spus, avem economii de peste 40 de milioane”, a declarat directorul SA Termoelectrica, Iurie Razlovan.

Lucrările de modernizare a sursei 1 de la Centrala Electrică de Termoficare au costat două milioane de dolari.

„Aici este vorba în primul rând de securitate și siguranță. Și doi, este vorba despre recuperarea acestor bani. În esență, ceea ce facem noi este că din banii pe care îi investim acum în modernizare și echipamente mai noi, noi reducem presiunea pe tarif și noi reducem costurile pe care o să le aibă consumatorii la energie”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

„Este o componentă a proiectului care este mult mai mare. Vorbim despre un proiect finanțat de Banca Mondială cu un buget de circa 92 de milioane de euro. Proiect care are mai multe componente”, a menționat directorul Interimat UCIPE, Ruslan Surugiu.

În cadrul aceluiași proiect, care își propune să îmbunătățească sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în municipiul Chișinău, urmează elaborarea unui Studiu de fezabilitate pentru a identifica noi soluții de producție a energiei termice și electrice. Studiul va analiza și posibilitatea valorificării energiei din deșeuri, stocarea căldurii sau utilizarea pompelor de căldură.