Ticurile la copii pot apărea în urma unei traume sau ca urmare a unei stări anxioase. Unele dispar în timp, altele capătă alte valențe. Atunci când încep să le schimbe radical viața, e necesar să ajungem rapid la medic.
"În dezvoltarea psihică a copiilor, ticurile pot fi momente tranzitorii, care apar în situații emoționale intense, precum intrarea în colectivitate, atunci când copilul se desparte de părinții pentru prima dată, când se întâmplă ceva major.
De exemplu, cel mic are o căzătură într-o zi, care este puțin mai severă, şi plânge excesiv. Atunci părinții pot observa în următoarele săptămâni nişte ticuri banale, precum clipitul, frecatul la nas sau ticuri la nivelul buzelor", a spus medicul Bogdan Fițiu.
Specialistul a mai adăugat că în cazul în care un tic dispare în 2, 3, 5 săptămâni, părinții nu ar trebui să se îngrijoreze foarte mult. Aceste ticuri tranzitorii pot apărea atunci când copilul este mai anxios. Situația se schimbă atunci când copiii dezvoltă ticuri complexe. Dacă îi vedem că întrerup activități plăcute din cauza lor, trebuie să ne îngrijorăm.
“Atunci când, de exemplu, ridicatul din umeri și strâmbatul din nas încep să se asocieze cu un tic vocal, cum ar fi dresul vocii, repetarea unor silabe, emiterea unor sunete asemănătoare animalelor, ar trebui să ne îngrijorăm şi să mergem rapid la medic”, susține dr. Bogdan Fițiu.
Ce afecțiuni ascund ticurile asociate cu anumite sunete?
De obicei, ticurile se asociază cu situații emoționale sau cu anxietatea. În rare cazuri pot ascunde tulburări neurologice și apar în urma unor infecții.
“Dacă ticul nu a fost asociat cu o infecție atunci urmărim prezența lui în mai multe situații. Ne uităm dacă copilul a avut o emoție şi ne adresăm medicului când depăşește o perioadă de şase săptămâni”, afirmă specialistul.
Anumite ticuri pot fi comportamente de liniştire, precum rosul unghiilor sau datul din picior. Pot să apară în situații stresante, în timpul unui examen, când suntem puşi să răspundem la tablă, în situația în care suntem puşi să vorbim în public.
“Atunci când ticurile sunt prezente pe o perioadă mai mare de timp, le vedem cum evoluează de la o vârsta la alta, altele dispar şi vin altele noi, trebuie să ne adresăm unui specialist. Adulții şi adolescenții pot avea ticuri şi pot dezvolta o tulburare de tip tourette", a mai spus medicul psihiatru Bogdan Fițiu.