În ultima perioadă tot mai mult vorbim despre necesitatea de a utiliza produse BIO. Acum ai posibilitatea să înlocuieşti produsele cosmetice găsite în comerţ cu săpun artizanal, care va conferi pielii tale o îngrijire naturală. Zina Marian este o tânără mămică din Capitală, care după naşterea fetelor sale, s-a căutat intens, până când şi-a găsit marea pasiune. Ea confecţionează săpunuri artizanale în condiţii de casă. Gospodina mânuieşte această tehnică foarte bine şi pune în săpunurile sale toate bogăţiile naturii: diverse uleiuri, pudre, coloranţi naturali, dar şi multă iubire. Vezi cum Zina Marian împacă această pasiune, cu responsabilitatea de a fi mamă, în interviul ce urmează.
De unde vine pasiunea faţă de produsele de igienă naturale, lucrate manual?
Nu pot să spun exact de unde vine această pasiune, dar într-adevăr sunt atrasă de tot ce este natural, și nu neapărat legat de igienă. Sunt născută la țară, foarte aproape de codri. Când eram mică, părinţii mă implicau activ în activităţile din grădină: apicultură, strânsul florilor de tei, măceşe, păducel din pădure - probabil că, totuşi, de acolo totul se trage. Cât despre săpunul natural, trebuie să recunosc că, acum nu demult, nu ştiam absolut nimic.
Cât de mult te-ai căutat pe tine până ţi-a venit această idee?
Chiar cu un an şi jumătate în urmă mă căutam cumva pe mine, îmi căutam o activitate care să mă reprezinte şi pe care să o fac cu dragoste. Cumnata mea a fost cea care a venit cu ideea şi cu link-ul unui site de peste hotare de unde puteam găsi produsele necesare. În acea clipă, pur şi simplu, m-am îndrăgostit de acest meşteşug.
Povesteşte-ne un pic despre săpunurile pe care le confecţionezi. Care este tehnica şi materia primă utilizată?
Acest săpun se obţine în urma unui proces de saponificare, la baza căruia stau, de fapt, uleiurile vegetale care intră în reacţie cu o masă alcalină ce se saponifică. Pentru ca un săpun să ajungă în stare solidă şi să poată fi utilizat, trebuie să stea la maturare sau uscare cel puţin trei săptămâni. Astfel, există o bază de săpun naturală, care se topeşte, se adaugă ingredientele active necesare, coloranţi naturali, uleiuri esenţiale, pentru proprietăţi şi miros, şi în mai puţin de 24 de ore, săpunul poate fi folosit.
Eu practic aceste metode, în dependenţă de timpul pe care îl am la dispoziţie, şi utilizez diverse uleiuri vegetale cum ar fi: de măsline, orez, migdale, caise etc.
Ce proprietăţile magice au aceste săpunuri?
Ingredientele săpunurilor asigură curăţarea blindă a pielii, hrănind-o cu nutritivii şi antioxidanţii necesari. Săpunul artizanal ajută la restabilirea funcţiilor pielii, care se dezechilibrează în timp din cauza vârstei, mediului înconjurător sau regimului alimentar. Uleiurile esenţiale pe care le folosesc oferă un miros deosebit şi un surplus de proprietăţi antimicrobiene, antiseptice, antifungice. Pentru culoare încerc să folosesc pudrele naturale tot din plante cum ar fi: roiba, spirulina, urucum, clorofila, scorţişoara, cacao, alkanet, care pe lângă culoare, conferă săpunului proprietăţi minunate.
Cum reuşeşti să fii o mamă cu ”+” şi să ai grijă ca pasiunea ta să prindă viaţă şi culoare?
Nu ştiu dacă sunt o mamă de nota 10. Știu că ar fi bine şi aş vrea să am mai mult timp pentru copiii mei. Îmi este greu şi obositor, pentru că o activitate necesită foarte mult timp pentru organizare, dar încerc să fac faţă situaţiei. Mă ocup de săpunărit atunci când ele dorm, la amiază 2 ore şi noaptea, în rest, eu sunt prezentă în viaţa lor. Chiar dacă sunt momente când la miez de noapte sunt în plin proces de munca, dar ele mă vor alături, eu las totul baltă şi le îndeplinesc dorinţa. Ne înţelegem şi ne ascultăm reciproc .
Fetiţele sunt şi principala ta sursă de inspiraţie?
În primul rând, tot ce fac în viaţă, nu că aş face doar pentru fetiţele mele, o fac şi pentru mine, din plăcere, dar întotdeauna mă gândesc că şi lor trebuie să le placă ce face mami. În plus, cred că, copii noştri trebuie să fie crescuţi într-un mediu sănătos şi curat. Copiii mei trebuie să aibă alături o mămică frumoasă şi fericită. Deci ele mă inspiră în totalitate în tot ce fac.
Ce le recomanzi mămicilor care doresc să înceapă o activitate în perioada maternităţii?
Să încerce să facă tot ce le trece prin cap. Pentru a găsi activitatea potrivită, trebuie să încerce cât mai multe lucruri noi și într-un final se vor găsi pe sine. Dar le recomand să nu uite că şi copiii au nevoie ca mame să fie prezente în viaţa lor. Toate se fac cu răbdare, înţelegere şi anumite limite.
Sursa: Mamaplus.MD