mamaplus

De ce nu ar trebui să pui niciodată mierea în ceaiul fierbinte

-
//
10.11.2021

Se zice că mierea adăugată în ceai ar avea beneficii colosale pentru sănătate și întărește imunitatea. Ceea ce fac greșit oamenii este să adauge mierea în ceaiul fierbinte. Specialiștii avertizează că mierea adăugată în lichide fierbinți poate deveni toxică. 

Studiile arată că mierea adăugată în lichide care depășesc temperatura de 40 de grade Celsius poate deveni toxică. Este vorba mai ales despre mierea falsificată, bogată în sirop de zahăr invertit, praf de porumb, gelatină, coloranți, arome și chiar tocătură de scaieți. Astfel de ingrediente, expuse la temperaturi crescute, determină apariția unui compus numit hidroximetilfurfural (HMF), care ar putea avea efect cancerigen.

De asemenea, enzimele și vitaminele benefice din miere sunt distruse la temperaturi crescute. Astfel, dacă pui miere în ceaiul fierbinte, nu faci decât să îndulcești băutura, fără să mai beneficiezi de proprietățile acesteia. Acest lucru este valabil mai ales în cazul folosirii mierii crude neprocesate termic.

Mierea încălzită și filtrată, adică majoritatea sortimentelor pe care le găsești în magazine, este deja „săracă” în nutrimente, așa că adăugarea acesteia în lichide sau diverse deserturi nu face decât să adauge calorii suplimentare, fără niciun fel de beneficiu.

Cum îți dai seama că mierea este contrafăcută

Din păcate, nu toate sortimentele de miere pe care le găsim pe rafturile din supermarket sunt 100% naturale. Pentru a păstra cât mai mult timp forma fluidă, a preveni cristalizarea și a obține cantități mari, unii producători folosesc tot felul de siropuri de zahăr și procesează intens mierea.

Astfel de sortimente nu aduc niciun beneficiu organismului, ba din contră, îi pot face mai mult rău, cu precădere persoanelor diabetice sau copiilor, care devin dependenți de zahărul industrial.

Pentru a deosebi mierea naturală de cea falsificată, există câteva metode pe care le poți pune în practică.

Una dintre ele constă în testul țesăturii: întinde puțină miere de albine pe un prosop de bumbac. Dacă rămân pete galbene sau maronii pe țesătură, atunci cel mai probabil mierea este contrafăcută (colorată artificial).

Iată și alte caracteristici ale mierii falsificate:

  • rămâne foarte subțire, lichidă, indiferent de temperatura la care este expusă
  • se cristalizează neomogen, în straturi vizibile
  • se dizolvă foarte repede în lichide
  • gustul durează mai mult, ca urmare a zahărului și aromelor adăugate
  • mirosul dispare rapid
  • nu prezintă niciun fel de impurități