Să faci duș este o măsură absolut necesară, pentru că astfel respectăm igiena personală. Problema reală se referă în special la folosirea de substanțe precum săpunul lichid, atenționează medici israelieni. Nici vara nu trebuie să faci duş mai des de două-trei ori pe săptămână, a spus şefa secției din Haifa a Casei de asigurări de sănătate Clalit, Rachel Luzzati. De asemenea, specialista nu recomandă spălarea în fiecare zi a părului cu șampon.
Medicul a declarat că standardele igienice adoptate în prezent în Occident, cum este şi duşul zilnic, sunt dictate exclusiv de recomandări sociale, nu de cele care țin de igienă. Dimpotrivă, atenționează Rachel Luzzati, duşurile zilnice totale, mai ales cu utilizarea de săpunuri lichide, sunt mai degrabă periculoase pentru sănătate: este perturbat echilibrul acido-bazic al țesuturilor pielii, care se usucă, iar în acelaşi timp este distrus stratul natural de grăsime, care protejează pielea de bacterii şi micoze.
Efectul cel mai dăunător îl are săpunul lichid, din cauza concentraţiei sporite de substanțe active. În afară de aceasta, el se duce mai greu de pe piele.
De asemenea, există studii care atestă că, în urma înlăturării permanente a stratului superior al pielii, este perturbată zona care sintetizează vitamina D sub acțiunea razelor soarelui, ceea ce provoacă deficitul acesteia în întreg organismul. Astfel, în opinia medicului Rachel Luzzati, pentru menținerea sănătății este necesar să faci duş doar de două ori pe săptămână, iar spălările zilnice trebuie să fie unele „locale”.
În afară de aceasta, Luzzati recomandă ca, după duş, pavilioanele urechilor să fie pur şi simplu şterse cu un prosop, fără a se folosi bețişoare de urechi, care majorează riscul de infecție.