mamaplus

Medic de la Institutul Mamei și Copilului, condamnat pentru malpraxis

-
//
27.05.2024

Un medic obstetrician-ginecolog, învinuit de comiterea infracțiunii de încălcare din neglijență a regulilor sau metodelor de acordare a asistenței medicale, a fost condamnat la doi ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a exercita activitate în domeniul medical pe un termen de trei ani. Executarea pedepsei cu închisoarea a fost suspendată condiționat pe o perioadă de probă de doi ani.

mamaplus

Potrivit Procuraturii Generale (PG), inculpata, activând în calitate de medic obstetrician-ginecolog în cadrul IMPSP „Institutul Mamei și a Copilului”, a încălcat prevederile Legii ocrotirii sănătății, a neglijat regulile și metodele de acordare a asistenței medicale la primirea nașterii, fapt ce a dus la vătămarea corporală gravă a nou-născutului, transmite Știri.md.

Mai exact, la 3 iunie 2019, mama copilului a fost internată în instituția respectivă, iar medicul a manifestat „o atitudine neconștiincioasă” și a examinat superficial pacienta.

„Fără a manifesta diligență minimă necesară, încălcând metodele de acordare a asistenței medicale, care prevedeau operație cezariană, dar care nu a fost efectuată, fiind luată decizia finalizării nașterii prin extracție pneumatică. Acțiunea dată a generat nașterea copilului în stare de asfixie severă cu afectarea gravă a creierului (encefalopatie), hemoragia intraventriculară cerebrală și alte complicații postasfixice, care conform raportului de expertiză judiciară, se califică drept vătămare corporală gravă, care are legătură cauzală directă cu acțiunile medicului”, informează PG.

Instituția precizează că inculpata a pledat nevinovată.