mamaplus

Ludmila Adamciuc: “Dacă ești mama unui copil cu dizabilitate, nu îți mai cere scuze”

-
//
28.05.2024

Ludmila Adamciuc, cunoscuta bloggeriță de la noi, care are o fetiță cu sindromul Down, îndeamnă mămicile cu copii diferiți să nu-și mai ceară scuze și să nu meargă cu capul plecat.

mamaplus

“Nu îți mai cere scuze!

Te rog. Dacă ești mama unui copil cu dizabilitate nu îți mai cere scuze. Pentru dizabilitatea lui. Pentru faptul că nu ai ghicit din prima ce a spus. Pentru că ți-ai făcut timp să te întâlnești la o cafea cu o prietena. Pentru că nu ai aflat mai devreme despre existența unui nou tratament. Pentru că nu ai casa lună. Pentru viața ta imperfectă. Pentru multe multe multe și de toate. Nu îți cere scuze în fața doctorilor, în fața familiei, în fața societății, în fața profesorilor, în fața nimănui. Pentru că tu ești (acuma fără modestie) o bucățică de erou. Tu crești un copil special, tu ești alături de el conștient, îl îngrijești zi și noapte, îl educi, îl ajuți să se dezvolte, să cunoască și să iubească această lume, care din păcate nu întotdeauna îi oferă aceeași iubire înapoi.

Nu sta cu capul plecat, fii mândră de cine ești, de puterile dar și de slăbiciunile tale pentru că în ciuda lor tu reușești în fiecare zi să fii cea mai bună mamă pentru al tău copil.

În ultimile zile am întâlnit peste 50 de mame de copii cu dizabilități. Cu unele am râs, făcând haz de stereotipurile cu care ne întâlnim, cu altele am discutat, căutat și găsit soluții, iar cu altele am tăcut, am plâns și am simțit. Peste 50 de femei minunate, munți, forțe, energii. Mi-ar plăcea ca și ele să se vadă în oglindă pentru cine sunt cu adevărat. Să recunoască forța, să admire consistența și să soarbă din inspirația pe care am văzut-o eu în fiecare. 

Sunteți neiertat de minunate! Așa că nu vă mai cereți scuze.

P.S. te rog să-l dai mai departe 💛”, a menționat Ludmila.

mamaplus