Introducerea alimentelor complementare în meniul bebelușului - o etapă extrem de importantă, iar orice mamă va confirma acest lucru. Cu ce să începi, ce mâncare să alegi și la ce să acorzi atenție? Acest subiect trezește anumite întrebări în rândul tinerilor părinți. Din fericire, mămicile și tăticii moderni au acces nu doar la o cantitate numeroasă de informații privind această temă, ci și la o selecție bună de alimente pentru bebeluși, în funcție de preferințe și resurse financiare. Despre toate, pas cu pas.
Cu ce să începi?
Începe cu întrebarea principală: când pot fi introduse primele alimente solide? Pediatrii din întreaga lume susțin că perioada optimă pentru începerea diversificării este la vârsta de șase luni. Dacă bebelușul are diateză sau manifestă anumite reacții alergice, atunci se recomandă să preveniți și să amânați introducerea noilor alimente pentru o lună sau două.
Cum să știi dacă bebelușul tău este pregătit pentru ceva nou?
Iată 5 semne care indică acest lucru:
- Bebelușul este sănătos și are o greutate corespunzătoare vârstei;
- El înghite în mod activ;
- Nu se confruntă cu probleme legate de scaun;
- Își ține capul și stă sprijinit;
- Este interesat de mâncarea adulților, încearcă să ajungă la ea și să o guste.
Dacă toate aceste puncte sunt prezente, atunci poți începe.
Cum se introduce alimentația solidă?
Cel mai des se recomandă să parcurgi următorii pași: timp de 2-3 zile, oferă-i bebelușului o linguriță din noul produs. Dacă nu apare nicio reacție alergică, scaunul nu este afectat, iar copilul se simte bine, atunci poți crește în mod treptat porția până la 50 g.
Este de reținut faptul că ar fi mai bine să-i dai legume și fructe până la hrănirea la sân (aceasta rămâne „etalonul de aur” al alimentației bebelușului pentru cel puțin primele 6 luni de viață). Este foarte important ca introducerea alimentelor solide să aibă loc în paralel cu alăptarea la sân. Acest lucru s-a dovedit a fi benefic pentru reducerea semnificativă a riscului de infecții gastrointestinale și respiratorii, precum și a severității acestora în cazul în care cel mic este încă bolnav.
Încă o recomandare prețioasă din partea specialiștilor: introducerea a câte un nou produs pe săptămână.
Ce să-i oferi bebelușului?
Diversificarea ar trebui să înceapă cu piureuri și sucuri de fructe și legume monocomponente, astfel încât cel mic să guste separat din fiecare produs.
Pentru prima încercare o alegere ideală ar fi dovleceii hipoalergenici sau broccoli. Apoi, îi poți oferi kohlrabi, cartofi, morvoci sau dovleac.
Dacă vrei să-i dai pentru prima dată suc bebelușului, atunci poți să-l alegi pe cel de măr sau pară.
Multe mame decid să prepare singure piureurile de fructe și sucurile, de frică să nu cumpere un produs necalitativ din magazin. Totuși, temerile lor sunt nefondate, pentru că producția industrială din ziua de astăzi se conformează unor standarde stricte de calitate. Mai mult, hrana pentru copii la borcan poate fi mult mai sigură pentru copii, în comparație cu cea preparată acasă, în condiții mai puțin sterile.
Atunci când alegeți piureuri gata preparate și sucuri pentru copii, examinați cu atenție conținutul acestora și termenul de valabilitate. Hrana bună pentru copii nu ar trebui să conțină sare, conservanți, amidon, coloranți și aromatizatori. Pe etichetă ar trebui să fie indicate doar fructe, legume și apă. Totodată, este foarte important ca produsul să fie organic, adică ecologic pur, să nu conțină OMG (organisme modificate genetic), presticide și ierbicide.
Hrana pentru copii care corespunde tuturor criteriilor de calitate este Holle. Aceste produse nu conțin coloranți artificiali, aromatizatori sau conservanți, ci sunt bazate pe legume, fructe și cereale care sunt cultivate fără folosirea unor adosuri chimice artificiale. Produsele Holle pentru alimentația copiilor este benefică și sigură chiar și pentru bebelușii predispuși la alergii.
De ce este atât de important ca hrana pentru copii să fie organică?
Oricât de mult s-ar strădui producătorul, urme de substanțe chimice, regulatori de creștere și antibiotice utilizate în agricultură ar putea rămâne în componența produsului chiar și după prelucrare. Prin urmare, aceste ingrediente periculoase pot ajunge în organismul fragil al bebelușului. Astfel, părinții ar putea să se confrunte cu reacții adverse neplăcute cum ar fi alergiile, virozele frecvente și alte afecțiuni ale copiilor. Acest lucru poate fi evitat dacă optați întotdeauna pentru hrana pentru copii de la producători verificați.
Calitatea produselor Holle este demonstrată de certificate importante: Demeter și frunzulița verde – simbolul european al produselor biologic pure. În prezent, Holle este unicul producător din Europa care oferă o gamă aproape completă de produse pentru alimentația copiilor, de calitate Demeter. Este vorba despre formule de lapte, terciuri, piureiuri de fructi, legume și carne, iar pentru copiii mai mari – biscuiți vitaminizați, batonașe și pesmeți.
Produsele pot fi găsite în rețeaua Farmacia Familiei și Goose & Goose.
Dacă veți urma toate aceste reguli simple pentru începutul diversificării, cu siguranță veți reuși să vă descurcați cu cea mai importantă sarcină – să-i faceți cunoștință bebelușului cu lumea adulților și varietatea mare de gusturi.
Poftă bună și multă sănătate pentru cei mai mici pofticioși!