mamaplus

Dr. Mihaela Bilic: ”Laptele gras integral este esențial pentru dezvoltarea sistemului nervos la copii”

-
//
01.06.2020

Pe 1 iunie, de Ziua Mondială a Copilului, celebrăm și Ziua Mondială a Laptelui. Despre lapte se spune că este un aliment universal, întrucât se potrivește la orice vârstă. Fie că este vorba despre bebeluși, despre adolescenți, despre adulți sau despre seniori, laptele este potrivit pentru toată lumea. Chiar și în curele de slăbire, laptele are grăsime care protejează organismul împotriva obezității. De asemenea, are toate mineralele necesare organismului. Despre importanța laptelui în alimentație a vorbit Mihaela Bilic, medic nutriționist.

"Laptele este universal pentru că, de obicei, într-un aliment natura a pus fie proteine și grăsimi, fie carbohidrați. Adică nu a pus toate cele trei grupe de nutrienți împreună. Ei bine, pe lapte l-a făcut magic și a pus proteine, glucide și grăsimi, în procente aproape egale și restul este apă", spune medicul nutritionist Mihaela Bilic.

Un lucru foarte important de știut și amplu dezbătut, este importanța grăsimii din lapte. Această grăsime nu ne dăunează sănătății, ci din contra, are vitaminele liposolubile A și D, atât de necesare organismului.

"Pentru creșterea copiilor, pentru dezvoltarea sistemului lor nervos, a nu consuma lapte gras integral este o greșeală. Cu un centimetru în plus pot crește adolescenții care consumă lapte", a adăugat medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Este recomandat să consumăm trei porții de lactate pe zi, întrucât organismul are nevoie de un gram de calciu pe zi. Dacă nu îi oferim calciu din alimentație, organismul îl extrage din oase. De aceea, este recomandat să consumăm în fiecare zi lapte sau alimente derivate din lapte.

Despre intoleranța la lactoză, doctorul nutritionist Mihaela Bilic spune că, de fapt, se întâmplă atunci când ne dezobișnuim organismul să digere laptele.

Atunci când nu mai consumăm lactate, organismul nostru nu mai produce lactază, prin urmare, dacă trece mai mult timp, la primul contact cu lactatele, organismul răspunde într-un mod neobișnuit. Soluția nu este să renunțăm definitiv la lactate, ci să le reintroducem treptat în alimentație, până când corpul produce din nou o cantitate suficientă de lactază. 

În concluzie, laptele este esențial pentru organismul uman, din foarte multe puncte de vedere. Mai mult, dacă nu preferi neapărat laptele, ai o varietate de produse care provin din lapte: iaurt, brânză, chefir, sana etc. Oricum ar fi și oricum ai prefera să le consumi, produsele lactate au nenumarate beneficii pentru sănătate.