mamaplus

Pediatrul Gabriela Alexe: ”Cât suntem în carantină, NU luați copiii la cumpărături, slujbe religioase sau întâlniri cu rudele!”

-
//
17.03.2020

În urma răspândirii infecției cu COVID-19 pe teritoriul Republicii Moldova, autoritățile au luat un șir de măsuri stricte cum ar fi închiderea tuturor instituțiilor de învățământ, a localurilor publice/de agrement și a terenurilor de joacă. Totuși, părinții trebuie să respecte în continuare un șir de reguli importante, luând în considerare rapiditatea cu care se răspândește infecția de la o persoană la alta.

Medicul primar pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului din România, Gabriela Alexe, a acordat recent un interviu în care a punctat un șir de recomandări utile pentru părinți în privința prevenirii infecției cu COVID-19 la copii.

”Deși s-a vehiculat inițial că populația infantilă este puțin afectată de această infecție, ulterior s-a dovedit că și grupele cele mai mici de vârstă o pot contacta. Cu alte cuvinte, copiii nu sunt feriți de boală, dar fac forme mai puțin severe, datorită sistemului imunitar mai puțin dezvoltat. Sistemul imunitar al adultului, fiind bine pus la punct, reacționează violent la contactul cu virusul, producând în anumite cazuri forme severe de îmbolnăvire, cu afectarea gravă a plămânilor (pneumonii). 

Pe lângă închiderea instituțiilor de învățământ și autoizolarea la domiciliu, este total interzisă luarea copilului la cumpărături în supermarket, la slujbele religioase, la orice fel de întruniri cu mai multe persoane, chiar și la prieteni și la rude apropiate. În egală măsură, nu se recomandă lăsarea copiilor în supravegherea bonelor, vecinilor, prietenilor, ale căror contacte și drumuri nu le putem monitoriza.

Deși vremea de afară ne îndemnă să ieșim la joacă în parc sau în locurile special amenajate, tocmai acestea trebuie evitate. Nu trebuie să uităm că leagănele și toboganele din aceste locuri sunt atinse de copii și adulți în egală măsură și suprafețele lor nu sunt igienizate astfel încât să împiedice transmiterea virusului.  

Dacă trebuie neapărat să vă deplasați într-un anumit loc, e de preferat să evitați mijloacele de transport în comun și să folosiți mașina personală (în măsura posibilităților).

În plus, recomand evitarea și limitarea dovezilor fizice de afecțiune față de cei mici, și mă refer aici la acele gesturi de tandrețe părintească, cum ar fi sărutul pe frunte, pe obraji, pe mânuțe.

Dacă ieșiți totuși cu copiii din casă, păstrați distanța față de alte persoane și preferabil purtați mască de protecție de unică folosință în condițiile în care sunteți dumneavoastră sau copilul dvs. răciți sau sunteți în apropierea unor persoane cu simptome respiratoriii (strănut, tuse, secreții nazale). 

Nu vreau să se înțeleagă că nu puteți scoate copilul afară din casă, dar limitați-vă la propria curte, propriul balcon sau faceți excursii doar cu familia (părinți cu copii) în locuri izolate. 

Cea mai importantă măsură rămâne igiena personală cu spălarea repetată a mâinilor cu apă și săpun, igienizarea suprafețelor din interiorul locuințelor fiecăruia dintre noi. Insist asupra igienei personale, fiind cunoscut faptul că acest virus, pe lângă transmiterea pe cale aerogenă (respiratorie), se poate transmite la fel de ușor și prin contactul mâinilor cu suprafețe infectate: bănci, mese, leagăne, jucării puse la comun, toalete. Deci învățați-i pe copii să se spele temeinic pe mâini cu apă și săpun!

Dacă aveți în familie persoane în vârstă, este bine să evitați contactul îndelungat al copiilor cu aceștia și nu-i lăsați pe cei mici în grija celor în vârstă. În această perioadă, bunicii sunt cei care trebuie protejați și implicit și cei mici.”, este mesajul medicului pediatru Gabriela Alexe către părinți.