Cu toții ne dorim să deținem control deplin asupra corpului nostru și să putem decide momentul oportun pentru o sarcină. Cu toate acestea, foarte multe femei folosesc anticoncepționale riscante, care eșuează adesea și duc la o sarcină nedorită. Iată de ce este important să cunoaștem metodele contraceptive existente, să o alegem pe cea care ni se potrivește cel mai bine și nu poate avea efecte negative asupra organismului nostru. În interviul de mai jos aflați totul despre contracepție de la Ginecologul tău, Irina Tripac.
Care sunt principalele metode de contracepție?
La ora actuală, femeile au la dispoziție mai multe metode contraceptive eficiente, care oferă protecție împotriva sarcinilor nedorite, însă niciuna dintre metodele de contracepție pentru femei nu asigură o protecție de 100%. Prezervativul este folosit de cele mai multe cupluri drept metodă de contracepție, cu toate că, există și alte metode eficiente, care oferă protecție împotriva sarcinilor nedorite.
Foarte des întrebuințate sunt contraceptivele orale combinate (COC) sub formă de comprimate. Siguranța administrării acestora este de până la 99,7%. Pilula combinată este o tabletă care conţine cantităţi mici de hormoni sexuali, asemănători celor produşi de organismul femeiii (estrogen şi progesteron). Aceşti hormoni blochează eliberarea lunară a ovulului şi, prin îngroşarea secreţiei colului uterin, blochează pătrunderea spermatozoizilor în cavitatea uterină. Aceasta se prezintă sub formă de folii cu 21 sau 28 de tablete, care trebuie luată viguros în fiecare zi şi, de preferat, la aceeaşi oră.
Steriletul este un dispozitiv din plastic prevăzut cu nişte fire sau inele de metal, care se introduce în uter în scopul prevenirii fixării ovulului fecundat în uter. Există şi sterilete moderne, care conţin hormoni sau cupru şi care pot rămâne în uter chiar până la 5-10 ani.
O altă metodă eficientă este inelul vaginal. Această metodă de contracepție se bazează pe hormoni (atât estrogen, cât și progesteron) și constă în montarea, în fiecare lună, a unui astfel de inel, cât mai adânc în vagin.
O altă metodă destul de sigură este diafragma, care prezintă o membrană de cauciuc, acţionând ca o barieră, împiedică pătrunderea spermatozoizilor în uter. Se utilizează împreună cu un spermicid.
Care sunt beneficiile și contraindicațiile acestora, în funcție de vârstă și scopul dorit?
Între 18 și 49 de ani, pot fi utilizate și diafragma sau spermicidele. Acestea sunt, în general, metode cu o rată de eficienţă mai scăzută decât cea a metodelor contraceptive hormonale. Contraceptivele sunt soluţia potrivită dacă ne dorim o metodă contraceptivă modernă cu eficienţă de top, de 99,7%.
In general, pilulele sunt recomandate femeilor active sexual, cu vârsta de peste 18 ani, care nu sunt alergice la niciunul dintre componente.
O altă metodă de contracepţie pentru femei după 35 de ani este sterilet. Steriletul sau dispozitivul intrauterin este o metodă contraceptivă la fel de eficientă ca pilulele cu administrare regulată. Steriletul se poate folosi după ce femeia a avut cel puțin o sarcină.
Care este cel mai frecvent utilizat tip de contracepție în rândul femeilor din Moldova?
Sterilet intrauterin — una dintre cele mai frecvente metode de contracepție în rândul femeilor din Moldova, care au născut.
Dacă vorbim despre femeile tinere, de la 18 ani, care nu au născut, atunci foarte des se utilizează ca metodă de contracepţie – metodă de barieră (prezervativul), cu toate că există și alte metode eficiente, care oferă protecție împotriva sarcinilor nedorite.
S-au format o mulțime de mituri în legătură cu anticoncepționalele, printre care: creşterea în greutate, scăderea libidoului sau apariția riscului de infertilitate. Totuși, care este părerea D-voastră, contraceptivele pot avea efecte negative asupra sănătății femeii?
Multe femei sunt preocupate în legătură cu posibilele riscuri ale administrării de anticoncepționale. De regulă, este recomandat să discutaţi cu medicul ginecolog pentru a vedea ce tip de anticoncepţionale este mai potrivit pentru Dvs.
Referitor la efectul de creştere în greutate, pot să spun că, în unele cazuri pilulele contraceptive cauzează o anumită retenţie de apă, în special în zona şoldurilor şi a sânilor.
Pilulele pot cauza scăderea libidoului din cauza hormonilor prezenţi în ele, dar în acelaşi timp libidoul poate fi influenţat şi de alţi factori independenţi de pilulele contraceptive. Dacă simptomul persistă, atunci trebuie să vă adresaţi la ginecolog.
Folosirea îndelungată a contraceptivelor orale nu afectează în niciun fel fertilitatea, potrivit specialiştilor.
Contracepția de urgență este o metodă eficientă sau nocivă?
Deşi reprezintă o alternativă preferabilă avortului şi mult mai puţin traumatizantă, contracepţia postcoitală (de urgenţă) trebuie să rămână o metodă utilizată ocazional şi nu de rutină. Pentru prevenirea sarcinilor nedorite este recomandată utilizarea unei metode contraceptive pe termen lung.
Cât de des putem folosi pilula contraceptivă de urgență?
Aceste pastile au efecte hormonale destul de puternice, astfel încât administrarea lor produce, cu siguranţă, o dereglare a echilibrului hormonal. Nu este recomandat sa le folosiţi mai mult de 2 ori pe an.
Când trebuie să întrerupem administrarea contraceptivelor pentru a putea rămâne însărcinate?
Dacă aţi folosit pilule o perioada de timp, abia după trei luni de la oprirea tratamentului, menstruaţia se reglează şi puteţi să încercaţi să rămâneţi însarcinată. Daca aţi folosit ca metodă contraceptivă anticoncepţionale injectabile, va trebui să aşteptaţi până la un an.
Și din contra, cum ne protejăm după sarcină, astfel încât să nu existe riscul de a deveni din nou gravide?
Când alăptaţi, organismul feminin secretă un hormon numit prolactină, care stimulează producţia de lapte. Totodată, prolactina blochează secreţia de hormoni care favorizează ovulaţia. Aceasta înseamnă că scad (dar nu dispar) şansele să rămâneţi însărcinată atâta timp cât alăptaţi. În perioadă alăptării puteţi folosi prezervativul. Este uşor de folosit și este sigur în proporție de 98%. O altă metodă de contracepţie în perioadă alăptării este diafragma. Poate fi introdusă de către medic la şase săptămâni de la naştere.
Mini-pilula contraceptiva (POP) o puteţi folosi cu succes la 21 de zile, după ce aţi născut pentru că nu afectează cantitatea de lapte matern. La o lună după ce micuţul a apărut pe lume, puteţi merge la medic pentru implantarea unui sterilet.
Și femeile de 45 de ani trebuie să se protejeze? Există riscul că vor rămâne însărcinate având în vedere că în curând va apărea menopauza?
În aşa caz putem opta pentru montarea steriletului. Steriletul se implantează, în funcţie de model, pentru perioade între 3 şi 5 ani. Apoi, odată plasat, steriletul o scuteşte pe femeie de griji pentru o perioadă îndelungată de timp, poate chiar până la instalarea menopauzei.
Poți sta de vorbă cu medicul Irina Tripac, accesând pagina Ginecologul tău.