Mulți dintre noi renunță să facă un drum lung până la Soroca, crezând că singura atracție turistică din acest oraș este binecunoscuta cetate. Greșit. De fapt, acest oraș de la nordul Moldovei ascunde multe locuri istorice, care trebuie admirate de turiști. Iată care sunt unele dintre ele:
Schitul Rupestru Monastic „Bechir”
La marginea municipiului Soroca se află Schitul Rupestru Monastic „Bechir” (sec. VII-IX) cu peștera călugărului sihastru amplasată într-un defileu calcaros înconjurat de pădure.
Lumânarea Recunoștinței
Monument ridicat pe stâncă, deasupra bătrânului Nistru, una dintre cele mai importante zidiri din istoria contemporană a R. Moldova. 600 de trepte ridicate până la ea sunt obositoare, dar răsplătite cu vederi spectaculoase la înălțime. ”Aici te simți ca o pasăre în zbor”, spunea Maria Bieșu.
”Muzeul lui Cazacu”
Se află lângă piața agricolă, pe strada Independenței 41/4, fără titlu oficial și cu o colecție impresionantă de obiecte rare din toate perioadele istorice, adunate din zona Sorocii.
Biserica din lemn ”Sfinții Martiri Brâncoveni”
Un centru religios și cultural unic în Republica Moldova. A fost ridicată de meşteri iscusiţi din Maramureş. Construcţia are o înălţime de 25 de metri. Interiorul bisericii este pictat în stil bizantin chiar de preotul paroh Sorin Huluţă.
Muzeul de Istorie și Etnografie Soroca fondat în 1907, situat la colțul străzilor Independenței și Mihail Kogălniceanu. Pe lângă vasta colecție de obiecte istorice, aici se poate vizita sala de expoziții de artă contemporană.
”Sufletul Pietrei” – sculpturi în piatră, opere realizate în 2004 de către 10 sculptori din România, R. Moldova și Ucraina, situate în parcul central ”Grigore Vieru”.
Cheiul Nistrului, stradă pietonală, destinată inclusiv ciclismului, întinsă pe o distanță de 4,6 km pe malul Nistrului. Pe la mijlocul cheiului se află ”Popasul Îngerilor”, lângă o zonă de agrement cu piscină și băuturi răcoritoate.
Catedrala Episcopală ”Adormirea Maicii Domnului” (1840-1842) este un monument de arhitectură neoclasică, de categorie naţională, aflată în centrul municipiului.
Cartierul rromilor din Dealul Sorocii. Urcând spre el, veți fi întâmpinați de casele rromilor, fiecare cu forma ei, inspirate din mai multe stiluri: chinezesc, roman, indian, clasic etc.. Rromii sunt deschiși spre comunicare, interesanți sub aspectul culturii lor și primitori.
Cetatea Medievală Soroca (sec. XV) – cel mai vizitat obiectiv turistic din Republica Moldova, despre care găsiți informații peste tot în cărți și pe internet. Recomand să nu vă reduceți vizita doar la o plimbare pe aici. Solicitați relatările unui ghid. Este mult mai interesant să privești locurile din cetate ascultând istoria lor, despre luptele care s-au dus aici și cum se descurcau oștenii, despre domnitorii și prinții care au venit pe aici, Dimitrie Cantemir și alți oameni ai vremii. Tot aici, parcul ”Petru Rareș” și chioșcurile cu suvenire, de unde să nu uitați a achiziționa un obiect de artă în amintirea călătoriei la Soroca.
Citește articolul integral pe orheianca.eu