Călătoriile împreună cu familia sunt foarte frumoase, dar pot constitui o adevărată provocare. Dacă nu vrei că micuțul tău să se uite tot drumul la desene animate, atunci cel mai bun mod de a evita acest lucru este să fii cât se poate de pregătit pentru a preveni plânsul sau plictiseala. Iată câteva sfaturi practice pentru călătoria cu copilul, care să te ajute să planifici excursia, astfel încât să ajungi la destinație cu buna dispoziție.
Pregătiți gustări sănătoase
Putem să le oferim copiilor alune, nuci, fructe uscate, semințe de floarea-soarelui și dovleac, legume, fructe, brioșe sau biscuiți făcuți în casă, etc. Micile gustări ne pot ajuta să evităm și plictiseala.
Luați cu voi jucăriile preferate ale copilului
Pe parcursul orelor de călătorie, jucăriile de fiecare zi oferă confort copilului. Putem include inclusiv păturică sau pernuță de călătorie, plușul preferat, etc. Alege jocuri potrivite pentru călătorii: diferite cartonase de joc, tăblițe magnetice, planșe tip aquadoddles, etc. O idee bună sunt sârmulițele plușate deoarece se pot modela în forme diferite, se pot răsuci pe deget, pe creion, se pot crea figurine variate.
Iată trei idei de jocuri:
- ANIMALE/LOCALITĂȚI - o persoană numește un animal. Apoi, următoarea persoană numește un alt animal (fără repetări) care începe cu ultima literă de la animalul precedent. Copiii mai mari pot juca cu părinții despre orașe sau țări. Nu există câștigători sau învinși în acest joc.
- JOCUL NORILOR – găsiți nori cu forme mai deosebite și fiecare să zică cu ce seamănă. Astfel descoperiți cât de bogată e imaginația copilului.
- TERMINĂ POVESTEA - părinții încep o istorie cu 1-2 propoziții apoi anunță următoarea persoană care va adăuga următoarea propoziție și așa mai departe. Probabil va ieși o poveste fără sens și absurdă, însă copiii se vor amuza tare! Recomandare: înregistrați toată povestea și veți râde cu toții când o veți reasculta în întregime.
Pregătiți o trusă medicală
E util să luăm cu noi medicamente de bază: pentru febră, durere, răceală, constipație/diaree și să le așezam într-o gentuță pe care să o avem la îndemână. De asemenea e indicat să avem ceva pregătit pentru răul de mașină, dar și creme pentru înțepături de țânțari sau alte insecte.
Planificați pauzele și opririle
Când pregătim călătoria, e important să ținem cont de nevoia crescută de mișcare a copiilor. Nu lăsați pauzele de odihnă la voia întâmplării. Veți fi mult mai puțin stresați dacă acceptați de la început ideea că drumul s-ar putea să dureze de două ori mai mult. E indicat să realizam mici pauze după 1-1,5 ore de călătorie.
Cu cât sunt mai activi în afara mașinii, cu atât este mai probabil să adoarmă în mașină. Unii părinți preferă să pornească în timpul nopții spre destinația de vacanță. Avantajul călătoriei în timpul nopții se referă la faptul că cel mic doarme și ziua următoare va fi odihnit.