Dacă micuțul se plânge de dureri de ochi, aceștia sunt roșii și inflamați, trebuie neapărat determinată cauza acestor fenomene. În acest scop, este necesară consultația medicului specialist, care va pune un diagnostic exact. Bolile de ochi la copii se deosebesc de bolile persoanelor adulte. La unii micuți aceste boli încep să se dezvolte din fragedă copilărie, la alții ele sunt congenitale.
De ce apar problemele de ochi la copii și când trebuie se ne adresăm unui medic ne-a povestit medicul oftalmolog de categorie superioară, doamna Olga Zveric.
Pot să se dezvolte la copii boli caracteristice pentru adulți?
Cea mai mare parte a bolilor de ochi care sunt diagnosticate la adulți poate apărea, de asemenea, la copii. Un exemplu elocvent: în cazul în care agentul patogen sau alergen pătrunde în ochi, precum din alte cauze, indiferent de vârstă, se poate dezvolta o inflamație a membranelor oculare – a uneia sau a mai multe, precum și a anexelor oculare. Nu mai puțin frecvent decât la adulți se întâlnesc la copii arsurile și traumele, prezența în ochi a unui corp străin. Toate aceste situații necesită ajutor de urgență cât mai repede posibil. Indiferent de vârstă, intervențiile trebuie să fie efectuate la timp, de către specialiști competenți.
La ce vârstă un copil trebuie să fie consultat pentru prima dată de către un oftalmolog?
Bolile oculare la copii pot avea diverse cauze. Principalul, în cazul în care copilul se plânge de dureri de ochi, este să vă adresați oftalmologului. Însă primul examen al ochilor copilului și profilaxia bolilor infecțioase sunt efectuate încă de la maternitate. În primele trei luni de viață micuțul trebuie să fie examinat, pentru a exclude cataracta congenitală și tumora congenitală a retinei – retinoblastomul. O atenție deosebită trebuie acordată copiilor prematuri, care au fost ținuți în incubatoare cu oxigen. De multe ori acești copii pot dezvolta patologii specifice ale retinei – retinopatia prematurului. Depistarea precoce a acestor boli poate salva vederea copilului. Examene profilactice sunt efectuate la 6 luni, 1 an, 3 ani și înaintea școlii.
Vorbiți-ne despre cele mai răspândite boli de ochi la copii și cauzele apariției lor.
Deseori, chiar în perioada neonatală poate apărea suspiciunea de obstrucție a canalului lacrimal. Acest canal permite drenarea lacrimilor din sacul lacrimal în piramida nazală. O cauză a obstrucției ductului lacrimal la copil este incapacitatea țesutului de acoperire de la capătul canalului de a se deschide în mod normal, ca urmare a păstrării integrității membranei protectoare sau a unor fragmente ale acesteia. Există particularități sau defecte anatomice legate de lungimea sau forma ductului nozolacrimal. Este posibil ca fătul să fi avut o inflamație a conjunctivitei ochiului, care ar fi putut duce la răspândirea infecției în canalul lacrimal și la formarea exudatului inflamator. În al doilea an de viață, obstrucția canalului nazolacrimal la copii poate apărea ca urmare a inflamației sinusurilor paranazale, în cazul propagării infecției spre țesuturile moi. În acest caz este importantă colaborarea cu medicul ORL-ist.
O altă maladie la fel de răspândită la copii este miopia. Este o patologie oftalmologică comună, care poate fi prezentă încă de la naștere. Dacă unul dintre părinți are miopie, riscul de moștenire a patologiei de către copii crește semnificativ. Miopia congenitală este diagnosticată, de regulă, la vârsta de 1 an. Miopia dobândită apare, de cele mai multe ori, odată cu începutul școlii sau în perioada adolescenței. Cauzele miopiei la sugar sunt: diminuarea capacităților mecanice sau subțierea sclerei, predispoziția genetică, prematuritatea, glaucomul congenital, patologia congenitală a cristalinului și corneei, sindromul Marfan etc.
Hipermetropia este considerată normală dacă vorbim de copiii de vârste mici. Dacă însă aceasta nu trece până la vârsta de 10 ani, copilul poate prezenta acuze astenopice – dureri de cap și vedere încețoșată. Hipermetropia poate fi însoțită de strabism convergent (esotropie).
Copiii de vârstă fragedă, cu hipermetropie mică și fără strabism, de regulă nu necesită corecție. În cazul esotropiei asociate, medicul prescrie de obicei corecție completă pentru tratamentul strabismului sau reducerea unghiului de deviație.
La copiii mai mari, în cazul acuzelor astenopice, se recomandă corecția obligatorie cu ochelari sau lentile de contact, precum și diverse tipuri de tratament cu ajutorul dispozitivelor medicale. Hipermetropia nedepistată reprezintă o cauză a reducerii capacităților de învățare la copiii de vârstă preșcolară și la scăderea performanțelor în anii de școală.
Ce înseamnă ambliopia și de ce părinții trag semnale de alarmă?
Ambliopia este reducerea acuității vizuale, care apare din cauza perturbării dezvoltării normale a sistemului vizual. Se observă o reducere progresivă a vederii, dar fără modificări structurale la nivelul analizatorului vizual.
Care sunt simptomele acestei boli?
În cazul ambliopiei, ochii primesc sarcini vizuale diferite și are loc deconectarea treptată a unui ochi de la procesul de vedere. Tocmai din această cauză maladia mai este numită „ochi leneș”. Modificările principale au loc în creier, în zona responsabilă de răspunsurile vizuale. Ochii copilului transmit informații distorsionate, iar creierul folosește preponderent imaginile ochiului cu acuitate vizuală mai bună. Dezvoltarea neuronilor răspunzători de funcția vizuală încetinește. Se dereglează binocularitatea vederii. Copiii acuză dureri de cap, dureri acute sau disconfort la nivelul ochilor, oboseală. Bolnavii de ambliopie se orientează cu greu în locurile necunoscute și în situațiile nefamiliare. Coordonarea mișcărilor este dereglată, ei sunt stângaci. La citire sau vizionare, un ochi deviază sau se închide.
Cum se desfășoară tratamentul bolilor de ochi la copii? Cum este tratată amliopia?
Depinde de boală și de severitatea acesteia. La depistarea acestui defect vizual, este necesară identificarea, în primul rând, a cauzei care a condus la dezvoltarea ambliopiei. În cazul miopiei sau hipermetropiei este indicată purtarea ochelarilor de corecție sau a lentilelor de contact moi. Cataracta sau opacifierea corneei necesită intervenții chirurgicale. Abia după aceasta se efectuează corectarea ambliopiei. În cazul strabismului însă, trebuie să fie crescută mai întâi acuitatea vederii copilului. Se utilizează metoda ocluziei, care presupune acoperirea ochiului cu acuitate vizuală mai mare, pentru ca sarcina vizuală să fie preluată de ochiul „leneș”. Aceeași acțiune o are și picurarea în ochiul dominant a unor medicamente speciale. Acestea au ca efect pierderea clarității imaginii transmise de ochiul sănătos, iar creierul preia imaginea transmisă de cel de-al doilea ochi, cel „leneș”. Concomitent, se efectuează stimularea ochiului slab cu ajutorul dispozitivelor medicale – stimularea electrică, cu laser, foto și magnetică. În același scop este folosit și sinoptoforul. Abia după aceasta, dacă este necesar, se recurge la tratamentul chirurgical al strabismului.
Tratamentul la diferite aparate este util și pentru copiii care suferă de miopie și spasme de acomodare.
În sezonul de gripă și răceală, copiii suferă deseori de conjunctivită. Care este explicația?
Conjunctivita la copii este o inflamație a ochilor cauzată de virusuri, bacterii sau alergii. În cazul de care vorbiți, cauza conjunctivita virală este o infecție transmisă prin aerosoli. Simptomele conjunctivitei sunt roșeața, durerea, edemul ochilor și pleoapelor. Deseori temperatura corpului crește, combinată cu manifestările catarale, așa ca tusea și guturaiul. Tratamentul conjunctivitei depinde de tipul agentului patogen. Astfel, în cazul conjunctivitei bacteriene, antibioticele sunt prescrise doar după primirea rezultatelor însămânțării bacteriologice din cavitatea conjunctivală la microfloră și realizarea antibioticogramei. Până la primirea rezultatelor, medicul prescrie tratamentul necesar, în funcție de caz.
Despre ce vorbește înroșirea ochilor la copii și cât de necesară este, în acest caz, vizita la medic?
Primul impuls al fiecărei mame, atunci când observă înroșirea ochilor la copil, este să interzică televizorul și calculatorul, să picure în ochi și să aplice pe pleoape pachețele de ceai. Toate aceste lucruri sunt destul de utile. Suprasolicitarea ochilor este una dintre cauzele înroșirii lor, dar pot exista și altele, mult mai serioase. De aceea diagnosticul exact și la timp este soluția perfectă pentru mame.
Dacă mama a observat înroșirea ochilor la copil, când trebuie să se adreseze medicului?
Vizita la medic nu trebuie amânată în nici un caz, și nu doar la observarea acestui simptom. Este mai bine să ne convingem încă o dată că micuțul este sănătos, decât să trecem cu vederea ceva serios.
În ce cazuri este nevoie de consultația urgentă a medicului oftalmolog?
Examenul medical nu trebuie amânat, categoric, în următoarele situații:
- Dacă „tratamentul” popular cu cataplasme și reducerea oboselii cauzate de TV și calculator nu dau rezultate. Adică dacă ați picurat în ochi, ați aplicat pachețele de ceai, ați interzis calculatorul, copilul a dormit suficient, însă roșeața ochilor nu a trecut.
- Roșeața ochilor durează prea mult timp și nici un fel de mijloace nu ameliorează starea copilului.
- Ochii lăcrimează, apar scurgeri purulente, cruste pe pleoape, fotofobie.
- Dimineața, ochii sunt greu de „dezlipit”, este nevoie de o cantitate mare de apă pentru a-i spăla.
- Apare senzația de corp străin în ochi, senzația de arsură, durerea.
- Vederea s-a înrăutățit brusc.
- Copilul acuză vedere dublă, „musculițe” în ochi, vedere încețoșată, reducerea clarității imaginii, asemănătoare cu „ploaia pe geam”, lipsa focalizării.
- Ochii obosesc foarte repede.
Sfatul medicului: În primul rând, desigur, trebuie să mergeți la oftalmolog – doar un specialist poate stabili corect cauza și recomanda metode de tratament, deoarece diagnosticul modern este cel mai important pas în tratamentul bolilor oculare.
Deși există reguli generale, fiecare caz trebuie abordat în mod individual.
A pregătit Cristina Scripnic