În lumea modernă copiii nu pot fi crescuți fără suzetă și scutec. Pe măsură ce copilul crește, acesta nu are nevoie de suzetă, deși renunțarea la acest simbol al copilăriei este însoțit de multe perepeții. Unii copii renunță de sine stătător la suzetă, iar alții, dimpotrivă, nu pot să se despartă de ea, însă în privința scutecului deseori se întîmplă lucruri destul interesante.
Cum și cînd e timpul să-l dezveți pe copil de suzetă și de scutec ne-a relatat Maia Moisei, magistru în psihologia copilului, Centrul de Dezvoltare Timpurie „Excellence”.
Prin ce este dăunătoare suzeta și cînd trebuie să-l dezveți pe copil să o folosească?
Psiholog: În primul rînd, dependența de suzetă se poate răsfrînge negativ asupra adaptării sociale a copilului. Unii copii renunță singuri la suzetă la vîrsta de 1,5- 2 ani.
Dacă copilul la vîrsta de 2 ani încă cere insistent suzeta, părinții trebuie să găsească o soluție eficientă de a-l face să renunțe la ea, pentru a nu-i provoca o traumă psihologică. În această perioadă vă veți confrunta cu multe capricii ale copilului. La manifestarea primelor mofturi, trebuie să-i distrageți atenția, să vă jucați cu el, ca să uite de suzetă. Ascundeți suzeta ca micuțul să nu o poată vedea. Totuși, dacă copilul începe să plîngă și nu se poate calma, e mai bine să cedați, ca să nu-i cauzați o traumă psihologică.
Cum să-l faci pe un copil de 2 ani să uite de suzetă?
Psiholog: La 2 ani copilul înțelege deja multe lucruri, se implică activ în unele roluri: se joacă cu interes în „Să căutăm suzeta”, deși aceasta nu este de găsit. E interesantă metoda „Unde este”, cînd părinții, cu mult entuziasm, încearcă să-l convingă pe copil că au dăruit suzeta unei pisici drăguțe sau unui iepuraș, sau unui bebeluș pe stradă, au pierdut-o. Părinții trebuie să-i formeze copilului alte obiceiuri de somn. Pot să-i citească cărți înainte de culcare, să-l mîngîie pînă va adormi, să-i cînte cîntece de leagăn. Datorită mîngîierilor gingașe ale mamei, copilul va adormi mai ușor decît cu suzeta, dacă veți proceda cu regularitate în acest mod, acest lucru va deveni un obicei. Copilul poate fi convins că bunul magician îi va îndeplini orice dorință în schimbul suzetei. Dacă copilul va accepta că nu are nevoie de suzetă, nu-i va învinovăți pe părinți că i-au luat-o și va renunța mai ușor la ea.
E posibil ca suzeta să fie o modalitate de calmare pentru copiii mai mari de 2 ani?
Psiholog: Copiii mai mari de 2 ani cer suzeta în situații concrete, legate de starea interioară, care poate fi: supărare, oboseală sau plictiseală. Atenția și îngrijirea mamei pot înlocui suzeta. Trebuie să aveți însă răbdare. Renunțarea treptată la suzetă decurge din punct de vedere psihologic mai ușor. Dacă copilul începe să plîngă, părinții îl vor lua în brațe, se vor juca cu el, ca să-l facă să uite de suzetă. Dacă micuțul nu încetează să plîngă, i se dă suzeta, însă, după ce se liniștește, i se ia înapoi. Astfel, periodic copilul se lasă fără suzetă, micșorînd timpul de folosire a acesteia, pînă se obișnuiește fără ea. Renunțarea graduală este marele avantaj al acestei metode, care are însă și dezavantaje – perioada de timp prea mare. Părinții nu au dreptul să-l enerveze pe copil sau să lase pe altcineva să facă acest lucru, pentru că aceasta îi poate reduce încrederea în sine, îl poate inhiba. Nu trebuie să-l mințiți, dacă i-ați promis că-i cumpărați o suzetă nouă și nu i-ați cumpărat, veți pierde autoritatea în fața sa.
Dar dacă nimic nu se dovedește a fi eficient?
Psiholog: Desigur că nu prelungiți folosirea suzetei, care îi poate deteriora atît sănătatea fizică, cît și psihică. Trebuie să continuați „să luptați” cu ea. Dacă imaginația părinților s-a epuziat complet, aceștia nu trebuie să ezite să ceară ajutorul unui specialist, cel mai bine al unui psiholog pentru copii. Dar aceasta nu înseamnă că doar psihologul va contribui la soluționarea problemei micuțului. Părinții trebuie să respecte cu strictețe și acasă recomandările medicului.
Mai există o problemă – scutecul. Cum scăpăm și de acesta?
Psiholog: Să începem de la aceea că scutecele sînt o invenție foarte utilă pentru întreaga omenire, nu doar pentru copii. Mama are mai mult timp liber dacă copilul poartă scutec. Scutecul nu se umezește, de aceea copilul doarme liniștit. Majoritatea au recunoscut importanța lui în procesul de îngrijire a copilului. Dar mai devreme sau mai tîrziu copilul trebuie să renunțe la scutece în favoarea oliței.
La ce vîrstă e indicat să-l dezvățăm pe copil de scutec?
Psiholog: Părinții trebuie, mai întîi, să se convingă că micuțul lor e pregătit să renunțe la el. Nu există o vîrstă sau o perioadă anume cînd trebuie să începeți să-l obișnuiți să folosească olița. Copiii au ritmuri individuale de dezvoltare. Unii cercetători susțin că e recomandabil ca vîrsta minimă la care poți începe să-l obișnuiești să facă la oliță e cea de 18 luni, alții – de 22 de luni. E un proces foarte individual. După părerea mea, copilul trebuie obișnuit să facă la oală cînd începe să înțeleagă unele lucruri, adică mai devreme de 16 luni. Procesul de dezvățare trebuie realizat treptat și cu răbdare. E bine ca micuțul să accepte olița, nu trebuie să se teamă de ea.
Cum să-l dezobișnuiești de oliță?
Psiholog: Nu-i permiteți să se joace atunci cînd stă pe oală sau, pur și simplu, să stea pe ea. Părinții trebuie să explice, pe înțelesul copilului, la ce folosește aceasta.
Copiii, la o anumită vîrstă, nu se mai simt confortabil în scutece și încep să folosească oala. Nu-i puneți scutec cînd stați acasă și, dacă udă pantalonașii, nu vă grăbiți să-i schimbați. Rezultatul depinde de comportamentul părinților. Nu strigați și nu ridicați vocea dacă nu reușește să ajungă la oală, pentru că aceasta îi provocă asociații neplăcute, iar uneori categorice în legătură cu acest obiect.
Sfatul psihologului:
✔ Nu certați copilul pentru că n-a reușit să se obișnuiască cu oala și se udă în pantalonași.
✔ Trebuie să vorbiți cu copilul și să-l lăudați cel puțin pentru faptul că el se interesează de oală.
✔ Convingeți-l pe copil că este mare și nu e frumos să poarte scutec.
✔ Puteți avea cîteva scutece de rezervă.
✔ Dacă copilul nu înțelege, trebuie să-i arătați permanent cum trebuie să folosească olița.
✔ Dacă copilul este băiat, atunci tata poate să-i arate cum să folosească toaleta.
✔ Copilul se poate dezobișnui de scutec prin joc. Arătați-i conținutul oalei, vărsați-l împreună în veceu. Copilul se va obișnui cu timpul.
Interviu realizat de Cristina Scripnic