La auzul diagnosticul de miom, multe femei intră în panică: „Ce grozăvie! Am o tumoare!” Calm și iarăși calm. Cu douăzeci de ani în urmă, miomul însemna o condamnare pentru multe femei, pentru că echivala cu extirparea uterului. În prezent, datorită tehnologiilor moderne, operațiile sunt mult mai puțin invazive, iar această maladie este tratată cu succes. Care sunt cauzele apariției miomurilor? Cum se tratează acestea? Cum influențează ele asupra sarcinii?
La întrebările noastre a răspuns Tatiana Cutișevscaia, medic de categorie superioară, ginecolog-endocrinolog.
Ce înseamnă miom uterin?
Miomul uterin este una dintre cele mai răspândite tumori ale organelor genitale feminine, care apare în stratul muscular al peretelui uterin. Această maladie se poate dezvolta la 28% dintre femei. Înainte se considera că miomul uterin afectează în general femeile de 40 de ani, însă în ultima perioadă boala „a întinerit” semnificativ – neoformațiuni sunt depistate la femei de 20-30 de ani, care încă urmează să nască. Iar miomul uterin poate deveni un obstacol major în acest sens.
Care factori conduc la dezvoltarea miomului uterin?
În primul rând, este vorba despre factorul genetic. În 30-40% dintre cazuri, predispoziția spre formarea miomului uterin se moștenește de la mamă la fiică. Există „forme de familie” ale miomului uterin, atunci când toate femeile din familie au avut miomuri: bunica, mama, mătușa, surorile.
De asemenea, trebuie avuți în vedere următorii factori:
- dereglările sistemului endocrin;
- scăderea imunității;
- greutatea excesivă;
- endometrioza;
- avorturile.
Miomul uterin împiedică sarcina?
Femeile trebuie să știe că miomurile reduc probabilitatea ca ele să rămână însărcinate, iar uneori se asociază cu infertilitatea. Cauza principală nu este doar obstacolul mecanic creat de tumoare, ci și disfuncțiile hormonale. Doar un medic poate să vă spună dacă puteți rămâne însărcinată suferind de miom și ce trebuie să faceți în acest sens. În orice caz, este mai bine să nu riscați și să începeți tratamentul înainte de sarcină.
Cât de periculos este un miom descoperit în timpul sarcinii?
O astfel de „descoperire” necesită o monitorizare mai atentă din partea medicului. Dacă miomul nu este mare și este situat în peretele uterului, fără deformări ale cavității, fapt arătat prin screeningul ultrasonografic, sarcina va decurge, în cele mai multe cazuri, favorabil.
În procesul de monitorizare a sarcinii, screeningul obligatoriu cu ultrasunete va permite prognozarea dezvoltării sarcinii și va semnala apariția primelor semne de complicații.
Miomul nu este un motiv de întrerupere a sarcinii, însă este un argument pentru a fi sub supravegherea atentă a medicului. La multe femei cu miom sarcina decurge absolut normal, fără nici un fel de complicații. Este adevărat, totuși, aceasta se întâmplă în cazurile în care mărimea nodulilor nu este prea mare.
Pericolul constă în aceea că, dacă are lor o dereglare a alimentării nodulului, va fi nevoie de o intervenție operativă conform indicilor vitali. Aceasta se poate întâmpla la orice termen de sarcină. O astfel de complicație apare foarte rar.
La ce complicații poate duce miomul în timpul sarcinii?
În primul trimestru de sarcină poate exista pericolul de avort spontan, pot apărea sângerări, mai ales în zilele menstruației așteptate, sarcina se poate opri din evoluție. Cauza acestor complicații constă în particularitățile alimentării cu sânge a nodulilor miomatoși și răspunsul receptorilor uterului la modificările hormonale în caz de miom.
În trimestrele doi și trei de sarcină poate apărea sindromul dureros, care necesită corectare și un diagnostic diferențial: ultrasonografie și analize biochimice standard. De multe ori, pozițiile incorecte ale fătului înainte de naștere, așa ca prezentația pelviană francă sau cea transversală reprezintă complicații pentru procesul de naștere. Placenta previa este o complicație foarte serioasă și necesită o intervenție operativă în timpul nașterii. Poate apărea și discoordonarea travaliului, care duce la naștere prelungită, însă în aceste cazuri nașterea se desfășoară natural.
În perioada a treia de sarcină pot apărea complicații sub formă de hemoragii, însă de obicei se aplică hemostaza conservativă. Situarea nodulilor în partea inferioară a uterului reprezintă un obstacol pentru nașterea pe cale naturală și în aceste cazuri se efectuează operații de cezariană planificate.
Trebuie să reținem că o creștere semnificativă a miomului în timpul sarcinii este un fenomen rar și nu complică decurgerea sarcinii. Dacă ați rămas însărcinată știind că suferiți de miom, nu trebuie să intrați în panică. Trebuie să vă adresați de urgență unui medic care are experiență personală de supraveghere a sarcinilor cu diagnosticul de miom.
Vorbiți-ne despre metodele de tratament al miomului uterin.
Alegerea metodei de tratament al miomului depinde de tabloul clinic al bolii. Vorbim aici de sângerări, dureri, dimensiunile tumorii și locul amplasării nodulilor.
Există următoarele metode de tratament al miomului:
- tratament conservativ cu utilizarea preparatelor hormonale, care inhibă creșterea tumorii;
- intervenții puțin invazive: embolizarea arterei uterine, termoterapia și îndepărtarea histeroscopică a unor noduli submucoși, care permit păstrarea funcției reproductive la femeile tinere. Acesta este un real progres al medicinei contemporane;
- tratamentul chirurgical se efectuează în cazul în care metodele conservative nu au nici un efect.
Ce se întâmplă cu miomul în timpul nașterii?
La aproximativ jumătate dintre femeile gravide cu miom se observă nașteri îndelungate. Deși miomul nu reprezintă un obstacol în calea nașterii fătului, nodulii miomatoși, în special cei de dimensiuni mari, sunt asociați deseori cu anomalii ale poziției și prezentației fătului, caz în care nașterea naturală nu este posibilă. În unele cazuri, de exemplu dacă incizia pentru cezariană se efectuează în zona miomului, medicul poate îndepărta tumora.
La pacientele cu miom, desprinderea placentei are loc mai des dacă miomul este situat în spatele placentei. Medicii trebuie să țină cont de aceasta la naștere.
Cât privește perioada de după naștere, pot apărea atât complicații precoce, cât și tardive.
Dacă femeia a fost supusă unei operați de îndepărtare a miomului uterin, când poate ea planifica următoarea sarcină?
Sarcina este permisă la 8-12 luni după îndepărtarea miomului uterin, depinzând în principal de dimensiunile nodulului extirpat. Dacă acesta are dimensiuni reduse, de aproximativ 3-4 cm, sarcina poate fi planificată peste 8 luni. Aceste limitări sunt legate de particularitățile cicatrizării mușchiului uterin. Ținând cont de faptul că în timpul sarcinii are loc o mărire semnificativă în dimensiuni a uterului, este nevoie de cicatrizarea completă a uterului pentru planificarea sarcinii.