mamaplus

Herpes bucal în sarcină. Cât de periculos este pentru bebelușul în dezvoltare?

-
//
02.11.2020

Herpesul oral este o infecție foarte frecventă cauzată de virusul Herpes simplex (HSV). Cauzează apariția unor blistere mici, pline cu lichid, care se dezvoltă în jurul buzelor sau în interiorul gurii. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de răni reci.

Ce este herpesul bucal

Herpesul bucal este cauzat de virusul Herpes simplex (HSV). Puteți obține herpes bucal prin contactul de piele cu cineva care are virusul herpesului sau prin împărtășirea obiectelor care au fost în contact cu virusul, cum ar fi lama de ras sau rujul de buze.

De la prima apariție a infecției cu HSV (infecție primară), virusul rămâne în organismul dumneavoastră pentru tot restul vieții, dar este inactiv. Cu toate acestea, din când în când, virusul poate deveni din nou activ și poate provoca leziuni reci.

Care sunt cauzele apariției herpesului bucal

Herpesul bucal este cauzat de virusul herpes simplex (HSV). Există două tipuri de virus herpes simplex: HSV-1 și HSV-2. Ambele tipuri de virusuri pot provoca leziuni la nivelul buzelor și a herpesului genital. Virusul herpes simplex intră, de obicei, în organism, printr-o ruptură a pielii în jurul său în interiorul gurii. Se răspândește, de obicei, atunci când o persoană atinge un obiect infectat prin contactul cu pielea – cum ar fi împărțirea veselei sau a paharului, sărutarea unei persoane infectate sau atingerea salivei acelei persoane. Un părinte care are herpes, adesea răspândește infecția la copilul său în acest fel. Inflamațiile herpesului se pot răspândi și în alte zone ale corpului.

După un anumit timp, în general la 3-4 săptămâni după infectarea cu virusul herpes (de tipul 1 sau 2), organismul uman dezvoltă imunitatea, care îl protejează, în viitor, de recidivele severe ale infecției.

Este herpesul bucal periculos pentru bebeluşul în dezvoltare?

Studiile au demonstrat că riscul maximal de infectare a copilului şi de alte complicații asociate cu herpes bucal în sarcină, apare în acele cazuri în care simptomele herpesului se manifestă la o femeie care nu a avut herpes niciodată înainte de sarcină şi la care, în pre-sarcină, în sânge nu au existat anticorpi împotriva acestei infecții.

Cazurile impactului negativ al herpesului asupra dezvoltării sarcinii sau asupra sănătății femeilor gravide şi a copiilor nou-născuți sunt foarte rare. În special, în conformitate cu datele unor cercetări curente, frecvența de infectare cu herpes a nou-născuților este între 1 la 3000 şi 1 la 60 000 de naşteri ale copiilor sănătoşi.

Modul în care herpesul poate afecta starea de sănătate a copilului nenăscut şi a femeii gravide depinde de termenul de sarcină şi de faptul dacă femeia a contactat cu infecția înainte de sarcină. Mai jos vom explica aceste lucruri în detaliu.

În cazul în care infectarea se întâmplă în primul trimestru de sarcină, virusul poate conduce la pierderea fătului (avort spontan) sau la formarea la el a unor malformații grave (tulburarea formării ochilor şi a oaselor craniului).

Dacă infecția apare la sfârşit de sarcină, virusul poate conduce:

  • la încetinirea dezvoltării intrauterine a copilului
  • la naşterea prematură
  • la infectarea copilului cu herpes după naştere

La femei, primul contact cu virusul herpes în timpul sarcinii poate provoca leziuni grave ale organelor interne şi poate conduce la moarte. Din fericire, asemenea cazuri sunt extrem de rare.

La femeile care sunt infectate cu herpes înainte de sarcină şi în timpul sarcinii au recidive ale bolii, riscul de infectare a copilului său de alte complicații este foarte mic şi variază între 0 şi 4%. Acest lucru se datorează faptului că reapariția periodică a bolii reînnoieşte imunitatea antivirală care protejează şi pe mamă şi pe copil.

Dacă eşti însărcinată şi ai suferit pe parcurs de herpes bucal în sarcină, este foarte important să discuți cu medicul tău despre riscurile posibile pentru tine și copil. Trebuie să te concentrezi pe sănătatea copilului tău, în special după naştere.