mamaplus

De ce apare acneea în sarcină și cum o tratăm? Recomandările dermatologului

-
//
09.11.2021

Unele femei însărcinate se pot confrunta cu acnee accentuată, care poate fi cauzată de diverși factori cum ar fi producția mare de hormoni. Medicul dermatolog Monica Păun a explicat de ce acneea poate apărea sau se poate înrăutăți în timpul sarcinii și care sunt tratamentele anti-acnee pe care le poți face în siguranță atunci când ești însărcinată.

„Acneea debutează de obicei la pubertate și afectează zonele bogate în glande sebacee: tenul, toracele posterior sau anterior, dar poate apărea și în alte zone. Această afecțiune a pielii se poate manifesta și în sarcină, însă nu afectează evoluția sarcinii sau a dezvoltării fătului. Manifestările bolii sunt reprezentate de comedoane închise (puncte negre) și deschise, precum și leziuni supradenivelate: papule, pustule sau leziuni nodulare”, explica Monica Păun, medic dermatolog.

De ce apare acneea în timpul sarcinii?

„Producția crescută de hormoni influențează apariția acneei în perioada sarcinii. Hormonii androgeni determină creșterea dimensiunii glandelor sebacee și a secreției de sebum. Astfel, dopul folicular (comedonul), împedică drenajul sebumului. Lipaza bacteriană (Proprionibacterium acnes) transformă lipidele în acizi grași și generează mediatori proinflamatori care declanșează un răspuns inflamator. Pereții destinși ai foliculului se rup, iar sebumul, lipidele, acizii grași, cheratina și bacteriile pătrund în derm activând inflamația. Inflamația intensă conduce la formarea de cicatrici”, explică medicul.

Tratamentele sigure și recomandările medicului dermatolog Monica Păun

Măsuri generale:

  • încearcă să nu storci coșurile, pentru că există riscul de a dezvolta cicatrici
  • evită cosmeticele pe bază de ulei (le recomand pe cele pe bază de apă)
  • pe eticheta produselor trebuie să scrie “non-comedogenic”
  • respectă igiena zilnică (dimineața și seara) folosind produse de curățare destinate pielii acneice.

Dieta

Este recomandat să reducei consumul de zahăr, cereale bogate în glucide, lactate, alimente procesate, fast-food. Alimentația bogată în legume și pește ar putea ajuta.

Tratamente locale

Pe parcursul sarcinii, tratamentul topic (local) este cel recomandat. Antibioticele locale, peroxidul de benzoil, acidul azelaic, alfa hidroxiacizii (AHA): acid glicolic (concentrații mai mici de 10%) și beta hidroxiacizii (BHA): acidul salicilic (concentrații mai mici de 2%) sunt permise.

De asemenea, anumite dermato-cosmetice destinate pielii acneice sunt permise în sarcinî.

Terapia cu lumina albastră sau cu lumina roșie se poate utiliza pe parcursul sarcinii.

În cazuri severe, ce necesită tratament sistemic, eritromicina poate fi folosită, cu excepția primului trimestru de sarcină.