Somnul poate fi tulburat de multe lucruri: zgomote exterioare, lumini, stres, plânsul bebelușilor, lătratul câinilor sau radiațiile dispozitivelor electronice. Există însă un element la care nu te-ai fi gândit, probabil, niciodată cât i-ar putea afecta somnul: Luna plină!

Luna plină este mult mai strălucitoare și nu mai este întuneric beznă, ceea ce tulbură somnul REM. Un studiu realizat în Danemarca, cu copii cu vârste cuprinse între 8 și 11 ani, a scos la iveală faptul că cei mici dormeau puțin mai mult în preajma Lunii pline, însă mai puțin în timpul lunii pline. La adulți, și perioada de dinaintea Lunii pline și din timpul Lunii pline au fost tulburi în ceea ce privește somnul.

Participanții la studiu au declarat că au dormit mai puțin și mai prost. Studiu a fost confirmat de o altă cercetare, din 2013, care a urmărit 33 de adulți timp de trei ani. S-a descoperit, astfel, că în timpul perioadelor cu Luna plină, oamenilor le ia mai mult timp să adoarmă, eficiența somnului este redusă, iar, per total, durata somnului este mai mică.

Influența Lunii este mai degrabă internă decât un factor de mediu. Deci, ideea de a pune jaluzele pentru a nu mai “vedea” Luna nu e bună, pentru că ceasul biologic “simte” Luna.

Luna plină infoluențează somnul copiilor

mamaplus

În apropierea Lunii pline, comportamentul copiilor începe să devină mai ciudat, mai ales pe timpul nopții. Ai senzația că, periodic, copilul tău urlă la Luna? Nu ești singurul. Și nu este o legendă. Cercetătorii studiază de ani buni influența Lunii pline asupra comportamentului oamenilor și al animalelor. S-a descoperit că fazele Lunii influențează direct atât funcțiile fiziologice, cât și comportamentul animalelor, pasărilor, peștilor și animalelor marine.

Conform unui studiu internațional, în perioada aferentă Lunii pline copii dorm în medie cu 4,9 minute mai puțin, în comparație cu Luna nouă.

Luna plină influențează și somnul adulților

La adulți, lucrurile sunt mult mai dramatice. Un studiu realizat în Elveția, în 2013 a scos la iveală modificări semnificative în timpul somnului.

  • Scăderea duratei somnului. Participanții au raportat o scădere a duratei somnului în medie cu 20 de minute în timpul Lunii pline.
  • Întârzierea somnului. Participanții au declarat că au adormit, în medie, cu 5 minute mai târziu în timpul Lunii pline decât de obicei.
  • Reducerea nivelului de melatonină. Participanții au prezentat un nivel mai mic al melatoninei (hormonul somnului), în perioada Lunii pline.
  • Scăderea calității somnului. Participanții au declarat că au dormit mai puțin profund în timpul Lunii pline.
  • Modificări în arhitectura somnului. Participanților le-a luat mai mult timp să atingă faza REM a somnului și au petrecut mai puțin timp în somnul cu unde lente (nonREM).