Una dintre marile probleme ale cuplurilor din ziua de astăzi o reprezintă viața sexuală. De ce se întâmplă acest lucru?

Pe scurt, majoritatea femeilor nu ştiu să ceară ceea ce îşi doresc, iar bărbații nu sunt interesați de lumea internă a femeii, preferând o viață sexuală simplă. De ce se ajunge la acest paradox? Sunt câteva mici greşeli!

Pasul unu. La început, bărbatul este preocupat să cucerească, femeia să se lase cucerită. Bărbatul face totul pentru a cuceri, pentru ca mai apoi să o lase mai moale. Femeia nu ştie când să cedeze. Dacă cedează prea repede, bărbatul îşi poate face o imagine greşită despre ea. Dacă cedează prea târziu, îl poate pierde.

Pasul doi. Cucerirea a avut loc şi îşi încep viața sexuală. Bărbatul preferă să posede şi, eventual, să îşi termine cât mai repede treaba, timp în care majoritatea femeilor se gândesc că nu au avut parte de dragoste, de atenție, de preludiu. Aşa încep amândoi să îşi facă două lumi interne diferite. De cele mai multe ori, lumea internă a bărbatului se aseamănă cu un film pentru adulți, iar cea a femeii – cu un film de dragoste, aventuri, polițist, de acțiune, thriller psihologic, mistic.

Pasul trei. Apare scindarea lumilor celor doi. În timp ce lumea ei suferă o inflație în câmp imaginativ, a lui tinde să se inhibe.

Se poate face ceva? Culmea, da. În fond, bărbatul şi femeia nu sunt atât de diferiți. Diferențele sunt date de cultura socială în care rolul şi aşteptările femeii sunt cultivate în exces, în timp ce ale bărbatului se reduc la cucerire.

Consecințele unei vieți sexuale nesatisfăcătoare:

Dacă cei doi vor apela la psihoterapia de cuplu, îşi pot îmbunătăți foarte mult viața sexuală, în sensul în care femeia poate învăța să îşi enunțe aşteptările, iar bărbatul să îşi dezvolte „ingredientele” pe care cei doi le pot trăi în pat.

Cea mai mare realizare va fi atunci când scenariul celor doi va începe să fie construit de ambii parteneri. Abia atunci viața sexuală îşi va căpăta plinătatea, oferindu-le celor doi plăceri nebănuite.

Dacă cei doi nu fac nimic pentru a-şi rezolva problema, ce se poate întâmpla?

De foarte multe ori, femeia poate deveni nevrotică, iar bărbatul va porni în căutarea unei alte partenere, ceea ce poate duce la divorț, separare sau discuții interminabile a căror izbândă nu se va face niciodată simțită. Sau, altă variantă, multe dintre femei îşi sublimă sexualitatea devenind mame. Însă nici aceasta nu este o soluție. Pentru că, încă din perioada sarcinii, nemaivorbind de perioada de după naştere, frustrările ei vor creşte, pentru că va descoperi că, pe lângă copil, nevoia fizică de a face dragoste nu poate fi negată.

De asemenea, în spatele unei vieți sexuale nesatisfăcătoare se pot dezvolta numeroase afecțiuni, cum ar fi: depresia, anxietatea, atacurile de panică, somatizările de toate felurile, tulburările de personalitate, adicțiile.

De aceea, viața sexuală reprezintă un factor foarte important al relației de cuplu, ce trebuie condimentat de asemenea natură încât ambii parteneri să se simtă împliniți, iubiți, apreciați şi doriți. Iar asta poate începe din momentul în care femeia începe să îşi enunțe aşteptările adevărate şi bărbatul să țină cont de ele.