În timpul nostru hiperactiv în care cunoaşterea calculatorului și a internetului sunt componente cheie ale succesului în viața unui copil, există mai multe întrebări cu privire la beneficiile și pericolele calculatorului și a internetului pentru copii.

Nu este un secret faptul că, computerul a intrat în viața copiilor noștri, ca ceva absolut normal, ca televizorul, masinile si calatoria in spatiu. El nu mai este demult un miracol pentru noi și pătrunde treptat în toate sferele de activitate. Iar pentru copii, aceasta nu este ceva special și devine o jucărie obișnuită.

Îngrijorarea părinţilor despre influienţa calculatorului nu este legată de careva radiaţii puternice pe care le-ar emite sau că micuţul ar putea fi corentat (calculatoarele moderne nu sunt un pericol în acest sens) dar mai degrabă în pericolul pe care îl ascunde prin fascinaţia sa şi mulţimea de posibilităţi pe care le oferă.

Cel mai mare "rău" desigur constă în faptul că mulţi copii (dar şi adulţi), nu respectă nişte reguli simple pentru a reduce la minim influienţa negativă a calculatorului asupra sănătăţii, mai concret să nu-şi strice vederea, să nu-şi încovoaie coloana şi să nu devină dependenţi psihologic de această jucărie electronică. Astfel,  procurând un calculator pentru copilul tău, care îi va aduce fără îndoială, multe beneficii, ar trebui să conștientizăm responsabilitatea și să-i explicm corect  și să învățam copilul să-l folosească. La urma urmei, depinde de noi dacă acest calculator îi va aduce beneficii sau va dăuna copilului.

Să vedem deci, pas cu pas cum și în ce măsură ar trebui să se producă "cunoştinţa"  calculatorului, și cum să dezvoltăm  competențele folosirii acestuia la copii, precum și ce greseli nu ar trebui să admitem în faza inițială pentru a evita dependenta de Internet în adolescenta .

Computerul pentru cei mai mici ş pentru preşcolari

Calculatorul: benefic sau nu copiilor?

Prescolarul nu are nevoie de propriul computer, lui îi este suficient să utilizeze calculatorul părinţilor . Singurul sfat pe care l -aş da părinților: este ca acest lucru să se întâmple rar și limitat. Desigur, în internet putem găsi o multime dejocuri pe calculator utile și interesante pentru copii, acestea vor ajuta copilul sa invete a folosi calculatorul. Cât despre faptul că mouse-ul dezvoltă abilitățile motorii fine ale mainilor - este un " mit ", nimeni și nimic nu-i va înlocui copilului modelare din plastilină și colorarea folosind creioanele si vopselele. Cât despre învățare literelor și cifrelor, cred că poate fi încredinţată computerului.

Dar ţineţi minte, timpul pe care îl petrece copilul la calculator, trebuie să fie limitat și nu trebuie să depășească 20-25 de minute în fiecare zi. Întotdeauna fiţi atenţi la ce și cât de mult.timp îi ia o acţiune.  Și nu să fiţi atenţi azi, iar mâine să vă ocupaţi de treburile personale, sau să încercaţi să vă odihniţi un pic lăsând copilul la computer. 

De la început determinaţi timpul "de stat" la calculator, şi respectaţi propriile reguli!

Computerul în ajutor şcolarului

Anume la această vârstă influența calculator pentru copii este pozitivă şi ajută la dezvoltarea anumitor abilități. Specialiști și psihologii spun că lucrul cu calculatorul dezvoltă atenția, logica și gândirea abstractă. Iar jocurile la calculator în timpul școlii primare ajută şi învăța copilul să poată lua decizii independente și să treacă rapidă de la o acțiune la alta. Computer influienţează pozitiv și abilitățile creative ale copiilor. Desigur, influența pozitivă a calculatorului depinde de fiecare copil. De exemplu, unii copii  învață mai repede limbi străine, în timp ce alții au început să învețe să deseneze sau învaţă programe muzicale .

Calculatorul: benefic sau nu copiilor?

Anume în această perioadă jocurile educative pe calculator  sânt utilepentru copii, Acestea sânt o modalitate foarte bună de a auto-educare. Deci, vă rugăm să acordaţiatenție acestui lucru și să ajutaţi copilul să găsească și să instaleze astfel de jocuri. Abilitatea copilului de a folosi internetul, poate fi o bună deprindere de comunicare, de căutare și selecție de informații pentru şcoală.

Este important să ştiţi că de la 7-8 ani,  timpul petrecut la calculator poate majorat până la 30-40 de minute pe zi. Iar de la 9-11 ani, nu mai mult de 1 -1,5 ore pe zi.

Despre efectele asupra sănătăţii

Pentru a nu dăuna sănătății copilului, și  în primul rând vederii, care afectează activitatea creierului și starea psihologică, învățaţi copilul să facă exerciții pentru ochi, și, desigur, reglaţi luminozitatea și contrastul ecranului, astfel încât să fie comod pentru ochii copilului, iar pe  "desktop" setaţi imagini în culori liniștite. De asemenea, este de dorit ca rata de reîmprospătare de pe computerul dumneavoastră să fie maximă (100 Hz sau mai mult), mai ales dacă nu aveți monitor LCD.

Organizaţi în mod corespunzător locul de muncă, amintiți-vă că cel mai bine este de a poziționa ecranul, la o distanță de 70 de centimetri de ochii copilului. Medicii recomanda ca  în camera calculatorului să se facă zilnic curățenie umedă și aerisirea camerei. Ar fi o idee bună să aveţi un acvari, care este mai util decât un cactus lângă monitor, care se presupune că absoarbe radiațiile nocive.

Cum să distragi copilul de la computer?

Dificultăți apar numai în cazul în care părinții nu au cerințe uniforme și nu sunt consecventi în acțiunile lor. Și dacă un copil nu poate fi luat de la computer fără accese de furie pe  - este o manifestare la politica iniţială greșită a adulților. Părinții mai întâi îşi fac griji despre efectele nocive ale calculatorului şi  dintr-o dată uită de acestea, lăsând copilul să se joace ore întregi la computer. Și, din moment ce în familienu există reguli stricte - atunci şi copilul face ce vrea.

Și dacă vorbim despre copii mai mari, în special adolescenți care petrec mult timp la calculator, acesta poate fi de multe ori un indiciu a unor probleme în familie sau lipsa de control asupra timpului liber al copilului, pentru că în cazul în care copilul nu are alte interese, el frecventează anumite cercuri și secții, uneori este dificil de a-şi găsi o ocupație care să-l intereseze. Atunci copiii  preferă calculatorul , se ascund de tulburările de familie, compensează singurătatea, sau pentru că le este greu să comunice cu membrii familiei sau cu, colegii. Dar dacă sunteți convins că acesta este pur și simplu un hobby și alte motive  "în favoarea calculatorului " nu există, în scopul de a distrage copilul de la calculator, atrăgeţi-i atenţia asupra la altceva. 

Prin urmare, am sfătui părinții să dezvolte interesul copilului pentru sport, sau să îi găsească un alt  hobby. Deprindeţi-vă copilul să iasă la plimbări să  viziteze muzee, expoziții etc. Dar dacă observați că copiii preferă  computerul în locul carţilor - este un semn alarmant. Oricât de multe informații utile ar fi pe Internet - este necesară  încercarea de a deprinde copilul să citească o carte și ar trebui să fie făcut acest lucru de la o vârstă fragedă pentru a menține interesul său.

Pentru ca  în jurul calculatorului să nu apar scandaluri constante și certuri, de la bun început, este necesar să vorbiţi cu copilul (dar fără "povești de groază", moraliste și presiune!), dar să-i explicaţi pur și simplu clar de ce e dăunător să stea mult la calculator. Și dacă ești sincer cu copilul tău - el va simți și îşi va aminti pentru o viață întreagă.

Concluzie. Despre beneficii

Nu vă fie teamă de impactul negativ al calculatorului asupra copiilor. Cu o abordare corectă și rezonabilă calculatorul va aduce doar beneficii. Iat având propriul computer, copilul învață treptat cum să reinstaleze ceva, înțelege ce se întâmplă cu tehnologia, va fi în măsură să facă proiecte creative proprii. Aceste abilități vor fi foarte utile pentru el în viitor și pot deveni o profesie.

Calculator personal - se poate spune că este spațiul personal al unui copil iar acesta este necesar  fiecărui individ în curs de dezvoltare. Deci, nu vă fie frică să instalaţi un computer în camera copilului. Nu sânteţi în stare să opriţi progresul tehnologic, astfel încât copiii noștri se întâlnească cu realizările sale în primul rând și, uneori, mai repede decât noi.

Și pentru ca, calculatorul sa devinăun prieten şinu un dușman copiilor noștri, noi, adulţii avem nevoie să creștem nivelul de cunoștinț. Chiar și pentru a înțelege interesele copiilor  noștri sau pur şi simplu să avem mai multe posibilități de a comunica cu copiii noştri.

 Autor: Natalia Ostrovscaia