Bebelușii pot fi purtați chiar de la naștere, în sistemul potrivit. Pentru început se recomandă sistemele de purtare tip eșarfă (slingul sau wrapul de exemplu) deoarece „puntea” se ajustează la dimensiunile bebelușilor. Un SSC (marsupiu ergonomic) evident are puntea fixă, de aceea este necesar ca bebelușul să ajungă la un anumit nivel de dezvoltare, pentru ca aceasta să îi poată susține șezutul și piciorușele de sub un genunchi până sub celălalt.
Purtarea într-un marsupiu ergonomic nu ține de o vârstă anume (deși fiecare producător poate recomanda o vârstă orientativă, în funcție de caracteristicile produsului său). Importantă este distanța dintre genunchi și felul cum stă așezat bebelușul în el.
Există o regulă şi anume că niciun sistem de purtare fix nu se achiziționează fără probă, însă pentru că majoritatea sistemelor se comercializează online, se consideră vârsta de 6 luni o limită de siguranță pentru vârsta pentru port bebe. Adică totul depinde de bebe şi cum se aşază în el.
Dacă stă ok la 4 luni, este în regulă, dacă se pierde prin el, atunci mai trebuie asteptat. Așadar trecerea la marsupiu se poate face atunci când lățimea punții corespunde cu dimensiunile copilului. Nap Bag-ul este recomandat începând cu 3-4 luni.
În Nap Bag el stă cu spatele ghebos sau drept?
În Nap Bag coloana copilului îşi păstrează forma anatomică, deci dacă e mic va fi rotunjită, apoi pe masură ce crește, tot mai dreaptă. Susținerea este oferită de un material care se mulează pe corpul copilului, nu de un suport rigid ca la unele dintre marsupiile „clasice”.
Curburile fiziologice ale coloanei copilului se dezvoltă în timp, în etape, de la naștere până după un an. Astfel, la naștere coloana bebelușului va avea forma literei C. La 3-4 luni, când copilul își ține capul singur, apare curbura cervicală (la ceafă). Pe la 8 luni, când deja stă bine în funduleț apare cifoza dorsală.
Iar între 12-18 luni, odată cu învățarea mersului, se dezvoltă și ultima curbură a coloanei, lordoza lombară. De aceea este atât de important să respectăm aceste etape de dezvoltare și să nu forțăm copilul sa stea pe un suport drept, rigid, și nici în pozitie verticală fără susținerea adecvată, cum se întâmplă în marsupiile „clasice” sau când copilul mai este pus și cu fața spre exterior.
Care este poziția corectă?
- Poziția corectă este cu fața către părinte, fie că e purtat la piept, fie în spate.
- Fundulețul trebuie să fie bine susținut de sub genunchi, ca și cum ar sta așezat într-un hamac, nu atârnat de chiloți.
- Genunchii flexați în lateral și mai sus decât fundulețul, ca o broscuță, sau în forma literei M.
- Spatele bine susținut de materialul bine întins.
- Cât mai aproape de corpul părintelui pentru a nu destabiliza centrul de greutate.
- Suficient de sus cât să poată fi sărutat pe frunte.
- În cazul bebelușilor mici este nevoie și de sprijinirea căpușorului, eventual chiar cu mâna.