Toți părinții știu că igiena bucală este o parte obligatorie a rutinei zilnice pe care încearcă să o formeze pentru copii lor, dar știu oare toți cum și ce exact trebuie de făcut?

Cum să-i obișnuiești pe copii să-și îngrijească corect dantura

Obiceiurile sănătoase se educă, motiv pentru care copii trebuie să înveţe de mici că spălatul pe dinţi nu e un moft al părinţilor, ci o acţiune care-i va ajuta să-şi păstreze dinţii sănătoşi. Uşor de zis, nu? Doar că, oricine are acasă unul sau mai mulţi pitici încăpăţânaţi, ştie că nu-i chiar atât de simplu să-i convingi să se spele zilnic pe dinţi.

Specialiștii clinicii dentare BiDent au creat un checklist, cu ajutorul cărora părinții pot avea grijă mai ușor de dinții celor mici. Urmați-l pas cu pas și veți vedea cum totul devine brusc mai ușor:

  • Spălaţi-vă pe dinţi împreună. Copii au mereu tendinţa să-i imite pe adulţi. Astfel, o rutină nesuferită pentru copil, poate deveni un obicei distractiv pentru toată familia.
  • Alegeți împreună cu cel mic periuţa de dinţi şi recipientul în care va fi ţinută aceasta.
  • Nu folosiţi pastă de dinţi până la vârsta de doi ani, decât dacă aceasta e făcută din ingrediente sută la sută naturale. Copii mai mici de doi ani încă nu pot să-şi clătească gura la fel cum o fac maturii, din acest motiv ei pot înghiți pasta de dinţi.
  • Alegeţi pentru cel mic o periuţă de dinţi potrivită pentru vârsta lui, pentru ca el să nu se rănească pe gingii.
  • Schimbaţi periuţa copilului o dată la 2-3 luni.
  • Periaţi dinţii vertical pentru că aşa se ajunge şi la spatiile interdentare. Această metodă reduce riscurile apariţiei parodontozei pe viitor.  Dinţii de sus se periază de sus în jos, iar cei jos, invers. Pentru măsele, se poate aplica tehnica de rulare sau rotire.
  • Periajul dinților ar trebui să dureze cel puţin două minute. Totuşi, nu exageraţi, pentru ca să nu traumatizaţi gingiile.
  • Este important să periaţi, la final, limba şi părţile interioare ale obrajilor.
  • Vizitele regulate la medic sunt şi ele o rutină care trebuie deprinsă de mic. Nu uitaţi că o vizită făcută la timp la cabinetul stomatologic vă poate scuti de probleme mai mari în viitor. Puteți programa o vizită la BiDent, unde medicul stomatolog va deveni un prieten îndrăgit de orice copil.
  • O alimentaţie corectă este indispensabilă pentru o dantură sănătoasă. Evitați dulciurile în exces, chiar dacă copiii le adoră atât de mult.

Cum să-i obișnuiești pe copii să-și îngrijească corect dantura

Nu uitaţi că o dantură sănătoasă este egală, pe lângă multe alte beneficii, cu un zâmbet frumos. Iar un zâmbet frumos îi va face pe copii mai încrezători în sine însăși la maturitate. Echipa clinicii BiDent vă poate consulta și răspunde la orice întrebare, care ar putea apărea în legătură cu igiena bucală a copiilor. Ne puteți contacta fie online, pe www.bident.md, fie la telefon +373 68-101-011.

Cum să-i obișnuiești pe copii să-și îngrijească corect dantura