Deși trăim în vremuri moderne, în care tehnologia a avansat foarte mult, în care avem acces la diferite soluții și produse, nu putem spune că nu mai există această problemă a păduchilor. Din când în când subiectul este redeschis, însă partea bună este, așa cum am menționat, că în prezent avem soluții eficiente.

De regulă, copiii sunt cei care „găzduiesc acești musafiri”, dar nici adulții nu sunt mai prejos. Așadar, atunci când părul este infestat cu păduchi, prima întrebare este: cum pot scăpa de ei rapid?

Înainte de toate, trebuie să știi că păduchii sunt insecte incredibil de rezistente. Pentru a le testa rezistența, au fost efectuate experimente științifice în care s-a constatat că păduchii sunt cu adevărat super rezistenți. Ba chiar într-unul dintre aceste experimente, oamenii de știință au încercat să-i înece în apă. Cu rezultate slabe, de altfel. Păduchii au putut rezista până la 8 ore scufundați în apă.

Astfel că, pentru a scăpa de păduchi și ouă, este nevoie de ceva mai eficient. Apa, oțetul și remediile casnice nu dau niciun rezultat. S-a dovedit științific că oțetul nu are niciun efect asupra păduchilor, care nu sunt deloc deranjați de acesta. Mai exact, acest produs derivat din vin nu ține păduchii departe, nu-i elimină și, de asemenea, nu elimină nici ouăle acestora.

Singurul efect pe care l-ar putea avea – dar nu există nimic clar în acest sens – este de a facilita desprinderea de ouă. În rest, păduchii sunt perfect capabili să-și ducă ciclul de viață chiar și în prezența oțetului. De aceea, este foarte important să știi că păduchii și ouăle trebuie tratate cu produsele potrivite.

Apelează la remedii pe bază de insecticide

Păduchii au trăit întotdeauna cu oamenii, de secole! Acest lucru este demonstrat de faptul că arheologii au găsit piepteni pentru păduchi aproape identici cu cei pe care îi folosim astăzi.

S-a descoperit că, în trecut, singura metodă de îndepărtare a păduchilor și a ouălor a fost metoda clasică manuală. De altfel, foarte eficientă și azi. De ce e nevoie? De multă răbdare, un pieptene pentru păduchi și o sursă bună de lumină. Uşor? Nu chiar. Din acest motiv, de-a lungul secolelor s-au căutat și alte soluții pentru eliminarea păduchilor.

Preocuparea oamenilor de atunci era găsirea de substanțe suficient de eficiente și sigure. Aceste substanțe au fost identificate în piretrine și malathion, conținute în principalele produse pentru păduchi folosite astăzi.

Odată cu timpul, a fost suficientă prepararea unui șampon care să conțină acele substanțe pentru a eradica definitiv păduchii. În plus, tratamentul trebuia reluat de fiecare dată când reapăreau păduchii. Această soluție a funcționat o vreme bună, până când, la un moment dat, a apărut o problemă. Păduchii dezvoltaseră o rezistență naturală la substanțele antiparazitare. Prin urmare, tratamentele au devenit din ce în ce mai puțin eficiente.

Dar atunci, cum este posibil să scapi de păduchi?

Deci, cum să elimini păduchii și ouăle, chiar și pe cele mai rezistente?

Astăzi urmăm „tehnica pieptene și balsam”, o metodă oarecum plictisitoare, dar simplă, eficientă, deloc costisitoare și, mai presus de toate, fără niciun risc de toxicitate pentru copii. Această metodă constă în frecarea părului, umezit în prealabil cu apă caldă, cu un balsam lichid alb și urmând aceste instrucțiuni simple:

  • cu un pieptene fin pentru păduchi (se găsește în farmacii, în frizerii specializate sau pe internet) treci în întregime peste fiecare șuviță, începând de la rădăcină până la capătul firului de păr; păduchii și câteva ouă vor rămâne blocați în pieptene împreună cu balsamul;
  • clătești pieptenele în apă curentă după fiecare pas;
  • odată terminată operația, clătești părul din abundență pentru a îndepărta urmele de balsam și îl usuci.

Este suficientă o singură aplicare?

Din nefericire, nu. Este nevoie, în medie, de zece zile pentru a eradica păduchii și a distruge ouăle, repetând tratamentul la fiecare două zile.

Pe lângă tehnica amintită, există un remediu simplu și sigur pentru păduchii de cap?

Da, și se bazează pe permetrină, o substanță activă antiparazitară care are o toxicitate foarte scăzută pentru oameni, dar cu rol antimicrobian, care ajută la combaterea microorganismelor de la nivelul pielii