Vitamina D este mai mult decât o simplă vitamină. Studiile din ultimii ani au scos la iveală beneficii mai ales pentru imunitate, dar avantajele se extind pe o arie mult mai largă, inclusiv în prevenția diabetului, a bolilor cardiovasculare și a cancerului.

Vitaminele D sunt de mai multe tipuri, dar cele mai importante sunt vitamina D2 (ergocalciferolul) și vitamina D3 (colecalciferolul). Diferența dintre ele este dată, în primul rând, de sursele din care le asimilăm. Vitamina D2 își are originea în plante, în timp ce vitamina D3 provine din produse de origine animală, dar se sintetizează și sub influența razelor solare.

„Nu putem spune că există un singur tip de vitamina D care este cel mai bun. Dar e bine să știm că, în momentul în care au ajuns în organism, cele două forme de vitamina D sunt inactive metabolic. Ele nu rămân în organism sub formă de vitamina D2 sau D3, ci sunt metabolizate în ficat, unde li se adaugă o grupare hidroxi, apoi suferă, din nou, un proces de activare la nivel renal“, explică Asist. Univ. Dr. Antoanela Curici.

În plus, majoritatea suplimentelor au în compoziție vitamina D3, însă există pe piață și suplimente cu vitamina D2.

Diferențele de beneficii ale celor două forme de vitamina D sunt intens dezbătute de cercetători. De altfel, o metaanaliză a mai multor studii randomizate care au comparat efectele vitaminelor D2 și D3 asupra nivelului total de vitamina D din sânge a demonstrat că suplimentele cu vitamina D3 tind să stimuleze mai mult și pentru mai mult timp concentrațiile de vitamina D din sânge, comparativ cu vitamina D2.

Surse de vitamina D2:

  • ciuperci (mai ales cele crescute la lumină UV);
  • alimente procesate, fortificate cu vitamina D, cum sunt unele cereale.
  • suplimente alimentare vegane cu vitamina D2.

Surse de vitamina D3:

  • pește gras și ulei de pește;
  • ficat;
  • gălbenuș de ou;
  • unt;
  • suplimente alimentare;
  • radiațiile UV.

Alimentația echilibrată și nivelul de vitamina D

Teoretic, o alimentație echilibrată ar trebui să ne asigure necesarul zilnic de vitamina D, mai ales dacă petrecem și timp în aer liber, la soare.

„Cu toate acestea, sunt persoane care consumă și produse de origine vegetală, și animală, consumă și pește mai gras – pentru că de acolo se extrage bine vitamina D – și, cu toate acestea, au deficiență de vitamina D. Acest lucru ne arată, totuși, că, alimentația nu este suficientă pentru a compensa razele de soare care stimulează sinteza de vitamina D sub piele“, spune Asist. Univ. Dr. Antoanela Curici.

În plus, o alimentație vegană nu ar trebui să crească riscul carenței de vitamina D, forma D2 regăsindu-se și în surse alimentare de origine vegetală.

Ce înseamnă, de fapt, suficientă vitamina D?

La nivel național, 40% din populație prezintă niveluri insuficiente de vitamina D vara și 70%, iarna, potrivit estimărilor Ministerului Sănătății, ceea ce înseamnă că suntem o populație cu deficit de vitamina D.

De ce suntem deficienți? În primul rând, pentru că vitamina D, numită și „vitamina soarelui“ se sintetizează în piele sub influența razelor ultraviolete, iar noi petrecem tot mai puțin timp la soare fără cremă de protecție.

Potrivit medicului, nivelul optim de vitamina D pentru adulți și copii deopotrivă este de peste 30 de nanograme pe mililitru (ng/mL). Între 20 și 30 ng/mL avem insuficiență, însă organismul poate să funcționeze în parametri relativ optimi.

Dar în cazul valorilor de sub 20 și, mai ales, sub 12ng/mL– vorbim de un nivel îngrijorător. Sub 12 ng/mL – avem un deficit sever de vitamina D, care trebuie neapărat corectat.

Între 12 și 20 ng/mL, de asemenea, în funcție de starea persoanei care are un astfel de nivel – gravide, femei care alăptează, copii, vârstnici, persoane cu anumite afecțiuni cronice – ne adresăm medicului pentru a stabili tratamentul optim.

Cea mai relevantă analiză: de ce ar trebui să ne testăm cu toții și când să o facem

Laboratoarele de analize medicale oferă mai multe tipuri de analize pentru determinarea nivelului de vitamina D. Asist. Univ. Dr. Antoanela Curici spune, însă, că, de primă intenție ar trebui să testăm 25 hidroxivitamina D (25-OH-vitamina D).

„Testul care determină 25 hidroxi-vitamina D este testul care evaluaeză atât vitamina D2, cât și de D3, deci indiferent de forma pe care o consumăm. 25-OH-vitamina D are o stabilitate mai mare în sânge. Ea se păstrează la un nivel relativ constant două-trei săptămâni“, explică medicul.

Toată lumea ar trebui să se testeze, este de părere medicul Antoanela Curici, pentru că există mulți factori care conduc la deficit de vitamina D. Ideal este să includem testul 25-OH-vitamina D în analizele uzuale și să o efectuăm la începutul sezonului rece. Astfel, vom avea momentul T0 de testare și vom ști de unde am pornit.

„Apoi, dacă avem deficit, mergem la medic care va stabili o schemă de tratament, și va exista o monitorizare periodică. Se poate face dozare la 3 luni, la 6 luni după începerea administrării de suplimente cu vitamina D, pentru că nu toate persoanele asimiliează suficient de bine vitamina D. Sunt persoane cărora li se administrează doze mari, de 2.000-3.000 de unități de vitamina D însă, după 2-3 luni de tratament constată că nivelul a crescut foarte puțin sau n-a crescut deloc. Pacienții care au deficit trebuie, deci, monitorizați atent“, subliniază medicul Antoanela Curici.

Testarea vitaminei D la copii

În cazul copiilor, cel mai bine este să începem testarea vitaminei D după vârsta de 2 ani, pentru că până la această vârstă, ei primesc vitamina D preventiv, iar dozele sunt recomandate de medic. La vârsta de 2 ani se recomandă efectuarea analizei 25-OH-vitamina D pentru a identifica eventualele carențe, dar și pentru a ajuta medicul să ajusteze dozele suplimentelor, astfel încât în sezonul rece copiii să aibă un nivel optim.

Mai ales în cazul copiilor este esențial să prezinte un nivel optim de vitamina D în sezonul rece, pentru că studiile au demonstrat că vitamina D ajută sistemul imunitar de la nivelul respirator să-i protejeze de virusuri.