mamaplus

Informații utile despre vitamina D – de ce, în ce cantitate și când avem nevoie de ea?

-
//
18.02.2021

Pentru a fi sănătoși și a ne bucura din plin de viață este important să avem un mod de viață activ și o alimentație sănătoasă. Unul dintre cei 24 de micronutrienți esențiali pentru buna funcționare a organismului nostru este vitamina D, despre care, probabil, ai auzit nu o singură dată.

Care este rolul vitaminei D?

-influențează metabolismul calciului și fosforului, crescând absorbția intestinală a celor două elemente;
-promovează formarea osoasă;
-scade eliminarea de calciu și fosfor prin urină;
- are un rol în inhibarea proliferării celulare (cu rol benefic în prevenția unor forme de cancer – mamar, de colon, de prostată și pancreas – și în tratamentul psoriazisului);
- influențează imunitatea (cu efecte promițătoare în tratarea unor infecții severe, cum este tuberculoza);
- influenețază stimularea secreției de insulină (utilă în prevenția diabetului zaharat) și a altor hormoni;
- contribuie în promovarea relaxării vasculare (ce reduce riscul de boală vasculară periferică și de infarct de miocard);
- susține funcției neurocognitive și scăderea riscului de depresie, boală Alzheimer și schizofrenie.

Consecințele deficitului de vitamina D

În anumite situații, din cauza unei diete sărace, a lipsei expunerii la soare sau a malabsorbției, în organism poate apărea o carență de vitamina D ceea ce poate duce la:
-demineralizarea osoasă, care provoacă rahitism la copil (caracterizat prin slăbiciune musculară, dureri și deformări osoase, fracturi ale oaselor lungi) și osteomalacie la adult (cu manifestări mai subtile, dominate de slăbiciune musculară severă, hipotonie, dureri osoase);
-scăderea nivelului de calciu din sânge;
-osteoporoză.

Pentru a atinge un nivel suficient de vitamină D în sânge, necesarul zilnic se diferențiază, în funcție de categoria de vârstă:
Unde se găsește vitamina D
În natură, vitamina D se găsește sub două forme moleculare – D2 (ergocalciferol) și D3 (colecalciferol). D2 provine din plante, iar D3 este produsă, în principal,  în piele sub acțiunea radiațiilor ultraviolete sau provine din alimentație (în cantitate mult mai mică, sursele cele mai bogate fiind peștele gras – macrou, hering, ficat de cod –, untul, laptele, brânza, gălbenușul de ou).

Câtă vitamina D luăm?

Copiii de 0 - 1 an: 400 UI (Unități Internaționale)/zi;
Copiii de 1 - 18 ani: 600 - 1000 UI/zi;
Adulții de 19 - 70 de ani: 600 - 2000 UI/zi;
Vârstnicii peste 70 de ani: 800 - 2000 UI/zi.

Totodată e important de știut că preparatele de vitamină D sunt toxice în doze prea mari administrate timp îndelungat. Pentru o apreciere corectă a necesarului de suplimentare a vitaminei D, este recomandat să consultați un medic endocrinolog.

La adult, doze de 50.000 UI/zi, iar la copil 3000 - 4000 UI/zi, administrate prelungit, pot determina fenomene de hipervitaminoză: oboseală, slăbiciune, cefalee, greață, vomă, diaree, sete și urinare frecventă. Din acest motiv, mai ales la copii, părinții trebuie informați asupra dozelor corecte și asupra consecințelor supradozării cronice, pentru ca o substanță atât de benefică, uneori miraculoasă, să nu se transforme într-una toxică.

Citește și: Cât de adorabil e! Lecție de generozitate de la fiul fostului membru O-Zone, Radu Sîrbu

Citește și: Rutina zilnică a unei mame cu 7 copii. Marina Cârnaț „Ei mă ajută mereu să am dispoziție bună...”