mamaplus

Zahăr vanilat sau vanilinat? Ai mare grijă pe care îl alegi

-
//
11.06.2020

Chiar dacă este o aromă îndrăgită de foarte multă lume, puțini știu însă că zahărul vanilat nu este același lucru ca cel vanilinat. Haideți să aflăm în continuare care sunt diferențele și să fim mai atenți la etichete și produsele pe care le cumpărăm.

Pe lista de ingrediente ale zahărului vanilinat se regăsesc zahărul și aroma etilvanilina. Etilvanilina este un produs de sinteză, folosit ca înlocuitor al vaniliei naturale și este deosebit de nociv.

În schimb, putem opta pentru zahărul vanilat, esența de vanilie sau pasta de vanilie. Cea mai bună opțiune sunt totuși păstăile de vanilie, așa că ar fi prioritar să faci rost de ele dacă vrei deserturi ca la carte.

Zahărul vanilat este obţinut din batoanele de vanilie, deci este un produs natural.

Culturi de vanilie se găsesc în Madagascar sau Tahiti, acestea fiind cele mai recunosucte ţări la nivel mondial producătoare de mult adoratul îndulcitor. Batoanele se lasă la soare, după care la uscat, moment în care aroma începe să se intensifice în beţişorul parfumat.

Vanilia naturală este un bun afrodisiac şi conţine foarte multă vitamina B, ajută la eliberarea de stres şi binedispune, determinând producerea hormonilor responsabili cu starea de bine: endorfinele. Vanilia este adăugată la zahărul normal şi astfel se obţine conţinutul pliculeţelor care dau un gust aromat prăjiturii. Vanilia este al doilea cel mai scump condiment din lume după șofran, întrucât aceasta este foarte greu de cultivat și întreținut.

Zahărul vanilinat este un produs sintetic, obţinut prin procesare în fabrică.

Mai este numit şi ”imitaţie de vanilie” sau ”aromă de vanilie”. Nu există niciun motiv logic pentru care să îl cumpăraţi! Este preparat din zahăr, sirop de porumb şi alţi îndulcitori similari, foarte ieftini şi toxici. În concluzie, zahărul vanilinat are gust de vanilie, însă nu are nicio legătură cu ea!

mamaplus