mamaplus

Top fructe şi legume cu cele mai mari concentrații de pesticide

0
//
29.05.2020

Unul dintre motivele principale pentru care mâncăm produse organice este acela de a evita substanțele chimice utilizate pentru producerea hranei. Pesticidele sunt asociate problemelor de creştere la copii şi pot acționa ca agenți cancerigeni sau afecta sistemul endocrin.

Pentru a ajuta consumatorii să facă cea mai sănătoasă alegere, organizația Environmental Working Group (EWG) a publicat o listă a celor mai contaminate produse, notează huffingtonpost.com.

Folosind informațiile puse la dispoziție de Departamentul american al agriculturii, referitoare la urmele de pesticide depistate în 48 de fructe şi legume, EWG a publicat Ghidul anual al fructelor şi legumelor ce conțin pesticide în Statele Unite: căpșune, nectarine, piersici, struguri, portocale, mere, spanac, cartofi, roșii, ardei, castraveți, țelină.

Reziduri de pesticide au fost depistate în cazul a două treimi din fructele şi legumele testate, merele fiind în fruntea clasamentului pentru al cincilea an consecutiv.

„Premiza este că oamenii nu vor să mănânce pesticide împreună cu fructe şi legume. De aceea continuăm să le spunem cumpărătorilor despre produsele chimice folosite în agricultură şi care apar în fructe şi legume, pentru a le da posibilitatea să mănânce sănătos”, declară Ken Cook, preşedintele şi cofondatorul EWG.

Cei care critică organizația neguvernamentală EWG se tem că lista  fructelor şi legumelor contaminate va determina consumatorii să nu mai cumpere aceste produse. Lista produselor curate, care cuprinde produsele ce nu conțin pesticide, poate influența deciziile luate la cumpărături.

„Noi vă spunem să mâncați fructe şi legume, dar, ştiind care sunt cele care au o concentrație mai mare de pesticide, puteți opta pentru variantele organice, dacă sunt disponibile sau vi le permiteți sau puteți să folosiți lista produselor curate”, explică Sonya Lunder, analist în cadrul EWG.