Alimentul tradițional este consumat atât la oraș, cât și în mediul rural și, pe lângă faptul că este foarte gustos, este și sănătos. Iată cât de bună este mămăliga pentru sănătatea ta!
Mămăliga este o sursă bună de proteine vegetale. În plus, conține acizi grași nesaturați, hidrocarburi, amidon, albumină, vitamine din grupul B, vitaminele K, E, potasiu, fier, zinc, dar și calciu, magneziu și fosfor. Porumbul nu conține gluten, deci poate fi consumat și de cei cu intoleranță sau boală celiacă și înlocuiește cu succes orezul, grâul și alte cereale cu gluten.
De asemenea, ajută la menținerea capacităților cognitive și încetinește procesul de îmbătrânire a creierului cu până la 10%, datorită conținutului mare de tiamine. Femeile gravide își pot asigura doza necesară de acid folic. Îmbucurător este faptul că prin fierbere, porumbul își păstrează peste 60% din calitățile nutritive.
Carotenoidele din porumb sunt vitale pentru funcționarea sistemului imunitar și pentru sănătatea celulelor, îmbunătățind vederea pe timp de noapte. Carotenoidele sunt solubile în grăsimi, de aceea un cubuleț de unt pus în mămăligă este indicat.
Pentru că are calciu, mămăliga ajută la protejarea oaselor, iar magneziul contribuie la scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, un amplu program de cercetare în medicina sportivă din Columbia a descoperit că substanțe derivate ale acidului palmitic și arahidonic din porumb au rol în dezvoltarea fibrei musculare, prin modificarea modalității de acțiune a hormonilor tiroidieni.
Fibrele și vitaminele din complexul B pe care le conține porumbul ajută organismul să țină sub control nivelul glicemiei. Specialiștii spun că un consum regulat de mămăligă contribuie la reglarea glicemiei, dar și a colesterolului, diminuând riscul de boli cardiovasculare.
Mămăliga este o sursă importantă de fibre și nu conține zahăr. De asemenea, mămăliga conține vitaminele A, B și E. Aceste proprietăți ajută persoanele supraponderale și obeze să scadă în greutate, deoarece preparatul din porumb oferă o senzație de sațietate extrem de rapidă (datorită fibrelor). Studii de specialitate au arătat că la persoanele care consumă regulat porumb, anumite probleme generate de hipotiroidie precum îngrășarea, somnolența, lipsa de tonus, sunt reduse considerabil.
Ce e mult strică, iar acest lucru este valabil și în cazul mămăligii. Consumul exclusiv de mămăligă pe perioade mari de timp poate duce la apariția pelagrei.