Potrivit unui studiu recent, mesele târzii sunt asociate cu creșterea în greutate și nivelurile ridicate de zahăr din sânge. Și asta indiferent de caloriile conținute de alimente. Cercetătorii au descoperit că cei care obișnuiesc să ia cine târzii au niveluri de zahăr în sânge cu aproape 20% mai mari, în timp ce arderea grăsimilor e cu 10% mai redusă, comparativ cu cei care mănâncă mai devreme.
Cercetătorii au studiat 20 de voluntari sănătoși (10 bărbați și 10 femei) pentru a afla cum metabolizează organismul lor cina mâncată la ora 22.00 în loc de 18 00. Toți participanții la studiu s-au pus la somn la aceeași oră: 23.00.
Rezultatele studiului arată că atunci când cina este mâncată mai târziu, nivelul de zahăr din sânge este mai mare, iar cantitatea de grăsime arsă mai scăzută, indiferent de alimentele consumate.
Același efect îl are și postul intermitent, în condițiile în care cel care folosește această metodă de a slăbi nu mai mânâncă între 16 și 24 de ore.
Există mai multe tipuri de post intermitent:
Metoda 16/8 – se renunță la micul dejun, apoi se stabilesc mesele, în așa fel încât programul meselor să se încadreze în 8 ore, după care se postește timp de 16 ore. De pildă, poți mânca între 12 și 8 seara, iar în restul timpului postești.
Mâncat/ postit/ mâncat – această metodă implică postul de 24 de ore o dată sau de două ori pe săptămână.
Dieta 5:2 – în două zile ale săptămânii se restricționează consumul caloric la 500 kcal, iar în restul zilelor se mănâncă normal. Zilele de post nu vor fi consecutive.
Postul intermitent funcționează pe principiul reducerii aportului caloric, însă e important să nu mărești numărul de calorii consumate în restul zilelor.