mamaplus

La ce alimente ar trebui să renunți dacă ai probleme cu glanda tiroidă

-
//
25.07.2022

Alimentația este foarte importantă pentru o viață sănătoasă și echilibrată, însă în cazul în care suferi de unele afecțiuni, s-ar putea să nu ai voie să consumi anumite produse. Dacă ai probleme cu tiroida și medicul ți-a recomandat și un tratament pentru hipo sau hipertiroidie, trebuie atenție și la alimentație, întrucât unele produse îți pot agrava boala. Chiar dacă nu te tratezi doar prin alimentație, căci ai nevoie și de medicamente, este bine să acorzi atenție și dietei zilnice.

Este foarte important să ai un aport adecvat de iod. Hormonii tiroidieni (așa-zișii T3 și T4) conțin iod și, în absența acestuia, nu se pot sintetiza. Acest lucru era des observat în trecut sub forma gușei endemice, manifestate printr-o mărire a tiroidei (gușă), asociată cu o lentoare metabolică importantă. Boala era des prezentă în zona subcarpatică a României, unde iodul era deficitar. Principalele surse de iod ale omului sunt alimentele și, când acestea nu ajung, suplimentele. De regulă, alimentele sunt sursa cea mai sigură, pentru că nu există riscul unui aport prea mare de iod. Tiroida are nevoie de iod în cantități bine determinate și, dacă acesta este prea puțin sau prea mult, funcționarea glandei endocrine nu este adecvată.

Mai ales la unele persoane genetic sensibile se poate observa că iodul în cantitate prea mare acționează negativ pe funcționarea tiroidei. Dacă doctorul îți recomandă un supliment cu iod, ascultă-l. Dacă nu, îți recomandăm să te bazezi pe un aport corespunzător de produse lactate, pește marin și, eventual, de fructe de mare și alge.

Atenție, algele pot avea cantități foarte mari de iod, mai ales kelp-ul, deci folosește-le cu atenție. În România sarea de masă este iodată și te poate scuti de multe bătăi de cap; dacă folosești o linguriță de sare pe zi primești suficient iod.

Atenție, știi că prea multă sare nu e sănătoasă, deci această linguriță se referă atât la ce adaugi tu la masă, cât și la ce este deja în mâncarea preparată.

Mare grijă la aceste alimente

În anumite produse alimentare au fost descrise așa-zise substanțe antitiroidiene. Consumate în cantități foarte mari, atunci când suferi deja de hipotiroidie, pot cauza o scădere și mai importată a sintezei de hormoni.

Așadar, ai grijă să nu consumi în exces următoarele: alimente vegetale de tipul varză, broccoli, rubarbă, ridiche, cassava, conopidă. Conțin substanțe numite și goitrogeni, care pot interveni în sinteza hormonilor tiroidieni. Niciun studiu nu a descris apariția hipotiroidiei prin consumul lor, dar excesul poate totuși fi dăunător. Și prelucrate termic pot avea același efect.

Excesul de grăsimi

Studiile au arătat, mai ales pe animale de experiență, că excesul de grăsimi saturate se poate asocia cu deficitul de hormoni tiroidieni. Produsele din soia pot interfera captarea iodului de către tiroidă

De aceea, pe fundalul unui deficit, chiar și minor, de iod, produsele respective pot avea efect hipotiroidian. În schimb, la persoanele care au un aport adecvat de iod, efectul este inexistent. De menționat că la persoanele care iau terapie de substituție tiroidiană (hormoni tiroidieni), este indicat ca medicația să fie luată la 5-6 ore de la consumul produselor din soia, care interferează cu absorbția intestinală de hormoni.

Extractele de ceai verde

Administrate în doze mari, pot interfera cu activitatea tiroidei. Se pare că unii antioxidanți din ceai, catechinele, sunt la originea scăderii substanțiale a nivelului de T3 și T4. Deci, bea ceai verde, dar fără exagerare.

Atenție la seleniu și la vitamina B12. Sunt studii care asociază deficitul lor cu tiroidita autoimună. Mare grijă, așadar la toate acestea. Nu faceți exces, căci vă poate dăuna.